tulipan.jpgHétvégén végre megérkezett a kánikulás tavasz. Olyan meleg volt, hogy nem igen volt kedvem, még ha lett volna időm is, kimenni a kertbe. Amúgy is a nyár olyan, hogy akkor a nagy forróságban nem igen van az embernek kedve a kertben kapálgatni. Hát most is hasonló idő volt. Aztán mégis kimentünk délután három körül, amikor már a déli forróság kezd enyhülni, valamint az a kertrész, amelyik éppen górcső alá kerülne, már majdnem teljesen árnyékban volt. Pontosabban az a kertrész kiabált segítségért, amelyikbe a babot szerettem volna elvetni, de előbb fel szerettem volna ásni. Aztán elmaradt, majd a kibújó salátákat akartam megvárni, amíg befejesednek, aztán az is elmaradt, mert a gaz miatt eléggé gyorsan megnyúlottak és be akartak magozódni.

Most se gondoltam nagy munkára itt. Ennek a kertrésznek a szélén van a korai cseresznye, így addig, amíg nem érik le, addig sok értelme nincs belevetni semmit ide. Azért a bekalászosodott gazt azért jó lenne kihúzogatni, mert aztán elszórja a magokat, és jövőre még több fog kikelni. Nos, akkor hajrá, húzzuk ki a csomóban nőt gazokat. Nem is ment nehezen. A gaz érintette az idén tavasszal még virágokban pompázó tulipános és nárciszos "virágos részt. Még pár éve úgy gondoltam, hogy fogok a konyhakertbe egy kis virágoskertet létrehozni, de azzal a céllal, hogy ezeket a virágokat le fogom szedni a vázába. Nálunk bevett szokás, hogy a virágnak a bokron, száron van a helye, így nem igen szoktunk virágokat leszedni.

A gazok viszonylag könnyen jöttek, és hát a gaz között meg-meg lehetett találni egy-egy elszáradt tulipán szárat. Elég furcsa, de mikor elduggattam a tulipán hagymákat, akkor egy kb. tíz fajtából álló csomagot vettem. Most már csak piros tulipánok vannak. Ez nem egyedi nálam, mert más befogott magok is előbb utóbb visszaütnek az eredeti fajhoz, amiből nemesítve lettek. Gondolom, anno piros tulipánból lettek nemesítve ezek a tulipánok is. Nos, ha már megtaláltam a szárakat, mi lenne, ha végre kivenném és áttelepíteném más helyre, ahol már nem lenne útban. Itt már nagyon rossz helyen volt, és minden évben azokat a hagymákat ki is vettem, amelyek nem voltak egy ásónyomnál mélyebben. Ezek tavaly még valahogy bent maradtak. De most kiszedtem.

Nem olyan rég olvastam, ha elvirágzik a tulipán, akkor ha leszárad a szára, akkor ki lehet venni a hagymákat. A hagymát hagyni kell pár hétig tikkadni, száradni, majd vagy el kell tenni száraz, hűvös helyre, vagy már most is be lehet ültetni a kívánt helyre. Gondoltam, ha már megint előjöttek nálam a tulipánok, akkor kicsit többet is utána olvasok, és rákerestem az interneten. A http://www.kertvarazsmagazin.hu oldalon találtam is róla egy nagyon összeszedett anyagot:

"A tulipán ültetése gondozása

A tulipán az egyik legkedveltebb tavaszi növényük, ám sokan nem tudják, mihez kezdjenek vele elvirágzás után. Ma már ősszel és tavasszal is tele vannak a virágboltok és kertészetek polcai csodás virágzó cserepes tulipánokkal, ősszel pedig számtalan tulipán hagyma csábít minket színes fotókkal.

A nőnap egyik nagy siker növénye is a tulipán lett mivel a hóvirág már évek óta tiltott növény. De mihez kezdjünk a tulipánnal, és hogyan is gondozzuk ezt a szép dísznövényt?

Ha kertünkbe szeretnénk telepíteni a tulipánt az ültetés ideje ősszel van, vagyis már szeptember végén, október elején kell nekilátni a hagymák elültetésének. A kert napos meleg részébe ültessük őket ahol a talaj jó vízáteresztő képességgel rendelkezik, és elég laza a szerkezete. Ha talaj tömött és túl nedves a hagymákat ültessük el külön homokkal kevert földbe így megakadályozzuk, hogy szétrohadjanak a túl sok nedvességtől. Mivel a hagyma tárol minden nedvességet a növény számára így nem szükséges öntözni, elég számára a tavaszi csapadék.

A virágoztatásra legtöbbször a 8-10 cm átmérőjű hagymák az ideálisak, vagy a kertészetben megvett holland tulipán hagymák is ideálisak. A hagymákat egymástól 15-20 cm-es távolságra ültessük ki, lehetőleg ne egyesével, hanem színek szerint csoportosan helyezzük el, így egy szép színfoltot alkotnak.

Nem csak a távolság, de a mélység is fontos, hiszen ha túl mélyre ültetjük, őket nem tudnak a felszínre törni, így a 8-10 cm-es ültetési mélység a megfelelő. Ha túl hideg a tél, érdemes a talajt falevéllel vagy más talajtakaró eszközzel védeni a hagymákat.

Ha ősszel lekéstünk a kiültetésről, tavasszal még cserépben meghajtatjuk a hagymákat, ám pont azért van ősszel a tulipán ültetési ideje, mert a hideg fontos tényező a növény fejlődésében, így ültetés után tegyük a cserepet hideg, de világos helyre, és nagyon kevés vizet adjunk neki.

Elvirágzás után hagyjuk, hogy a növényen a virág és az összes levél is teljesen elszáradjon, mert ekkor minden fontos tápanyag visszahúzódik a hagymába. Ha idő előtt levágjuk a leveleket, jövőre elmarad virágzás. Tavasszal, ha már visszaszáradt a növény, érdemes a hagymákat felszedni, és a helyükre egynyári növényeket ültetni.

A felszedett hagymákat osztályozzuk, nagyság és szín szerint és helyezzük el őket száraz árnyékos hűvös helyen akár egy újságpapírba csomagolva. Fontos hogy száraz helyre tegyük el őket, mert egy nedves dohos pincében őszre már teljesen szétrohadnak a hagymák.

Majd ősszel újra kiültethetjük őket a kertbe, szintén szín és hagyma méret szerint. A kisméretű hagymák az első évben még nem hoznak virágot, így ezeket ősszel ültessük ki, de tavasszal ne hagyjuk őket virágba borulni, törjük ki a virágszárat így a növény a hagyma növekedésére fordítja az energiáját. Így évről évre egyre több tulipánunk lesz a kertbe, és mindez pénzbe sem kerül.

Számtalan színben ültethetünk tulipánokat kertünkbe, de ma már választhatunk papagájtulipánt, amelynek a széle rojtos, sőt cirmos vagy fekete tulipán is ültethetünk.

Ha tavasszal kapunk egy cserepes tulipánt, elvirágzás urán ne dobjuk ki a növényt, hanem a hagymát tegyük félre őszig, majd ültessük ki a kertbe vagy az erkélyre, így jövőre újra gyönyörködhetünk a tulipán szépségben."

Ennyit a tulipánról. Az egyik kedvelt időtöltésen a kertben, ha veszek a kezembe egy bögrét, töltök bele kávét, és sétálgatok a kertben. Ellenőrzöm, milyen változások történtek az előző naphoz képest. Van-e esetleg nagyobb gond valahol, mert akkor az a kertrész előrébb kerül a gondozási listán. Sajnos, idén is, mint minden évben, általában nem arról szól a kertészkedés, hogy kint vagyok éjjel-nappal és minden rendben van, hanem ha esetleg ki tudok menni, akkor a legfontosabb kertrészt kicsit feljavítom és a szükséges teendőket elvégzem.

A séta megint csak elkeserített, hogy mennyi mindent kellene még megtenni, hogy nyugodt szívvel hívhassak bárkit megcsodálni a kertembe. A legnagyobb gondot a levéltetvek okozzák idén. Szinte minden fám tetves. Van, amelyiket "nem zavarja", de van, amelyiknél nem csak a fa, de a termések is eléggé megviseltek a tetvektől. Azt vettem észre, hogy nem csak én vagyok ezzel, hanem mások is, mert az oldalamra is a levéltetveken keresztül jutnak el a legtöbben. Azért nem csak a tetvek voltak, amiket fel lehet fedezni a kertben, hanem, hogy a szőlő mennyire jól átvészelte a tavaszi fagyokat. Vagyis tő szinten csak egy fagyot ki. Azok a fürt kezdemények, amelyek mégis elestek a faggyal vívott csatában, azok már lepotyogtak a szárakról. Viszont észrevettem, hogy ezeken a vesszőkön új fürtöcskék is előkerültek némelyiken. Vannak viszont olyan vesszők, amelyeken nem egy, nem kettő, hanem három-négy fürtöcske is van. Ezeket szépen tördelem le. Nem akarok a tavalyi évhez hasonlóan járni, mikor is még fent voltak a zöld fürtök novemberben, mert nem tudtak beérni.

Vannak olyan tövek, amelyek nagyon is kitettek magukért és minden vesszőn rengetek fürt van, de vannak olyanok, amelyek között csak némelyiken látni egy-egy fürtöcskét. Valószínűleg tavaly ezeken sok fürtöt hagytam meg. Viszont, most már tetejeztem a séta közben. Már vannak vesszők, amelyek fél méternél is hosszabbak. Lehetőleg csak azokat törtem vissza, amelyeken már meg volt a megfelelő mennyiségű fürt, ami egy-két fürt. Ha több volt, akkor azokat leszedtem. Viszont még így is van, amelyiken a kettő is sok lesz, de majd meglátjuk.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása