almabor.jpgAlmabor. Na ez aztán az új fogalom, amellyel eddig csak "almabor ecet" formában találkoztam. Viszont szinte minden második évben terem annyi alma apósoméknál, amelyet nem tudunk feldolgozni, eltárolni. Eltárolásra a ládák száma és a pince mérete szab határt, valamint egy mennyiség felett nincs értelme eltenni az almát, csak azért, hogy berohadva majd tavasszal ki kelljen dobni. Valamint van egy korai, nyár eleji almafajta, amely kicsit savanykás, és kis méretű, ezért annyira nem is szeretik a gyerekek. Mikor már kezd édesedni, akkor pedig lepotyog a földre.

Már több éve gondolkodok ezen a dolgon, de eddig a gondolkodásnál tovább nem jutottam. Bár láttam egy egy filmet (River Cottage) amelyben készítettek almabort. Ott megtetszett a készítés és a gondolat, hogy nekem is kell ilyet készítenem. Most még úgy gondolom, hogy idén bele fogok vágni. Már csak egy jó, használható elkészítési "recept" kell.

Rá is kerestem erre a témára és a http://www.balintgazda.hu oldalon találtam is pár hasznos tanácsot:

"Ha túl sok almánk termett, többféle különlegességet is készíthetünk belőle, méghozzá nagyon egyszerűen. Ilyen különlegesség például az almabor.

Hozzávalók:

1 kg alma
1 kg cukor
5 liter víz

Az almát mossuk meg, vágjuk ki az ütődött részeket, majd reszeljük vagy daráljuk le. A cukrot feloldjuk a vízben, majd a reszelt almával együtt beleöntjük egy nagy befőttesüvegbe. Az üveget lazán takarjuk le. Szobahőmérsékleten 10 napig érleljük, majd tiszta szitán átszűrjük. A szűrletet 3-4 hétig tovább érleljük, amíg teljesen le nem tisztul. Ezután le kell fejteni, üvegekbe tölteni és ledugaszolni. A már lezárt üvegeket 20 percre helyezzük 60-70 °C-os vízfürdőbe csírátlanítás végett. Az így elkészített almabor legalább 2 évig eltartható."

Ez az én receptem. Köszönöm Bálint gazda! Teljesen megegyezik a meggybor elkészítésével, csak kicsit több vizet kell hozzáönteni. Valószínűleg azért, hogy ne legyen annyira tömény és magas alkohol tartalmú.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása