metszes.jpgTavasz, gyümölcsös, metszés.Tavasszal a kertben az egyik legnagyobb munkát a metszési munka adja. Főleg olyan helyen, amilyen nála a kert, tele van gyümölcsfákkal. A lehető legtöbb fát ültettem a kertemben. Már az első udvarban is vannak, pedig eredetileg ezt nem akartam megtenni.

Minden évben nagy dilemma előtt vagyok, hogy idén milyen módon metszem a fáimat. Lassan minden fám elérte a kifejlett állapotát. Most már nem a korona alakítás a fő cél, hanem a termő részek fenntartása, a korona szinten tartása. Persze vannak új példányok is, amelyek pár évesek csak, ezért azoknál még a metszésnél gondolkodni kell. Sőt, az eddigi metszési eredményeket tükrében, idén már próbálok jobban odafigyelni a metszésre. Amire oda kell figyelni a termő fáknál az a következő szempontok figyelembe vétele.

Fény. Nagyon fontos, hogy ha már terem a fa, akkor teremje finom gyümölcsöt. A finom gyümölcsnek az egyik legfontosabb eleme a sok és folyamatos napfény. Volt olyan évem, amikor az alma elég sokat nevelt fel, de mivel sűrűn voltak az ágak, ezért nem lett édes. Azt az almát senki nem szereti fogyasztani. Ezért nagyon fontos a fény. Ezt úgy lehet elérni, hogy ritkítani kell az ágakat, valamint szellősnek kell lennie a fának. A metszés eredményességének ez a legfontosabb eleme. Nem szabad abba a hibába kerülni, hogy sajnálatból több ágat tartunk meg. Minél több ág van, annál több gyümölcs növekszik, viszont sokkal sötétebb lesz a korona. Gondolkozzunk. Legyen sok, de ehetetlen gyümölcs, vagy legyen kevesebb, de finom? Szerintem ezt nem kell tovább magyarázni.

Ifjítás, visszametszés. Ezt a szempontot mindig figyelni kell. Nem szabad hagyni, hogy csak nőjön-nőjön a fa, mert akkor akkora lesz, hogy már nem lehet betakarítani a gyümölcsöt. Nálam a maximális magasság a létra magasság állva, amit még elérek. Gyerekkoromban nem figyelték ezt, és csak úgy lehetett a gyümölcsöket leszedni az érett gyümölcsöt, ha a fiatal gyerekeket felküldték a fák tetejére, és azok leszedték. Mivel nem nagyüzemben szeretnék gyümölcsöt termeszteni, ezért nem kell nagy mennyiség, hanem csak annyi, hogy az érés alatt, 3-4 héten keresztül tudjunk a gyerekeknek szedni a fákról. Ehhez viszont elég a már vázolt magasság. Sőt, azt se feledjük el, ha egy fa megnő a kertünkben, akkor a többi fa is felfelé fog törekedni, hogy a napfényt elérjék. Ezért a többi fára is fel kell mászni, hogy tudjunk szedni.

Ritkítás. Bár ez csak az érés előtti időszakban fontos, de már itt is fontos szempont. Például a barackfa metszésénél úgy metszek, hogy megvárom kezdjen a fa virágozni, bimbózni, és ekkor metszem. Persze azért is, csak akkor, mert a barackfák érzékenyek a hidegre, könnyen megfagynak, megfáznak. Szóval a ritkítás úgy jön ide, hogy a barackfa megkezdi a virágzást, és úgy vágom vissza úgy 5-10 centire a tavalyi ágakat, hogy úgy 7-10 bimbó legyen rajta csak. Ezzel megritkítom a várható termést. Ez metszési módszer annyira bejött a sárgabaracknál és a kajszinál, hogy bár azt mondják, hogy kétévente szoktak teremne nagyobb mennyiségben, de nekem minden évben a szükséges mennyiséget letermi.

Korona alakítás. Ez a szempont azért nagyon fontos, mert nem csak az adott év terméshozamát, hanem a fa jövőjét is meghatározzuk, mikor a korona kialakítását tervezzük. Nagyon fontos, ha olyan formát alakítunk ki, amely az adott fajtához a legmegfelelőbb. Ezekről a szakkönyvekben és az ezzel a témával foglalkozó oldalakon lehet olvasni. Többet elolvastam, beleolvastam, és hasznosnak mondhatom. Viszont igazából a gyakorlat mondja meg, hogy melyik fakorona forma a megfelelő. Nekem az orsó és a tölcsér jött be. Az orsó az egy főág és arról oldalágak, míg a tölcsér esetén nincs középső ág, hanem 1-1,5 méter magasságában van 3-4 főág, amelyekről nőnek az oldalágat. Mindegyiknek megvan az előnye, de ezeket ki kell próbálni. Az eddigi tapasztalatom alapján legalább is az első 10 évben nincs nagyon különbség kiskertben.

Betegágak kivágása. Nagyon sok oldal foglalkozik a fák betegségeivel, gyógyításival. Sőt, már én is pár betegséget megemlítettem, valamint megoldási javaslatokat is adtam. De minden könyv, oldal egybehangzóan azt tanácsolja, hogy a beteg részeket távolítsuk el, hogy a korona többi része ne fertőződjön tovább. Valamint a szomszédos fákat is meg kell valahogy védeni a betegségtől. A beteg részek eltávolítására pedig a legjobb alkalom a tavaszi metszés. Bár utolsók között említem ezt a szempontot, de metszéskor ezzel kell kezdeni. Mert csak utána látszik, mi maradt, és annak megfelelően kell a koronát alakítani.

Biztos van még sok szempont, de ezeket majd úgy is mindenki ki fogja tapasztalni. Sőt, mindig van olyan, amikor az adott ág levágása után tudatosul az emberben, hogy lehet, jobb lett volna az adott ágat megtartani. Nem egyszer mormoltam el a fogaim között valami cifrát az adott ág kivágása után. Aztán eszembe jutott egy bölcs mondás, amit felénk mondanak az öregek. "Úgy van a fa a legjobban megmetszve, ahogy meg lett metszve." Vagy valami hasonló. A lényeg, az, hogyha figyelembe vesszük a fenti szempontokat, akkor nem valószínű, hogy el tudjuk rontani a metszést. Ha pedig elrontottunk valamit, akkor az úgy jó. Legfeljebb kevesebb termés lesz abban az évben, valamint jövőre egy másik ágat kell megtartani a kivágott helyett.

A metszéssel kapcsolatban még sok okosat lehet mondani, írni, de igazából a gyakorlat teszi a mestert. Én már eljutottam arra a szintre, hogy nem gondolom túl a dolgokat, mint ahogyan előtte tettem. Próbálom figyelni a fát, hogyan változik, hogyan mozog, hogyan él. Ha egész évben figyeled a viselkedését, akkor sok tapasztalathoz jutsz, amit ilyenkor szintén figyelembe vehetsz.

Azért annyit még meg kell említeni, hogy két dolgot fontos még figyelemben tartani. Az egyik, hogy a gyümölcsök súlya miatt az ágak mindig közelítenek a talajhoz, és ha a fa alatt talajt művelsz, akkor nem mindegy, hogy guggolva kell ezt megtenned a lelógó ágak miatt, vagy csak enyhén meghajolva. Vagyis a fa koronájának magassága egy bizonyos magasság felett legyen kialakítva, valamint a szélső ágak folyamatosan lejjebb fognak hajolni. A másik, hogy nem csak tavaszi metszés, hanem téli és nyári metszés is van. Igazából ha valami történik a fával, akkor egyből reagálni kell rá. Egyedül az őszi metszést nem ajánlják.

Nyomás ki a kertbe metszeni, amíg nem indul meg a fa keringési nedve, mert lehetőleg az előtt szokás metszeni tavasszal.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása