zoldseges_kert.jpgEnnyit a jó idő várásáról. Csak bejött, amitől annyira féltünk, március közepére visszatért a tél. Mikor március elején nézegettem az interneten a különböző vetési módszereket, próbáltam trükköket, ötleteket meríteni mások vetési szokásaiból, akkor én már félve gondoltam arra, hogy talán még korai.

Bár vannak trükkök, hogy kisebb hidegeket átvészeljen az ember, de ahogy az elmúlt években is volt, nem egy-két napra érkezik a hideg, nagyon hideg, hanem több napra, akár egy hétre is. Azt pedig nehéz kivédeni, hogy az elvetett magokba ne tegyen maradandó kárt a hideg. Úgy voltam vele, hogy inkább várok egy-két hetet a borsóval, zöldséggel, sárgarépával. Inkább tovább tervezgetek, ötletelek.

És láss csodát, a zsigereimben megérzett, és az időjárás-jelentéssel foglalkozó oldalak által megjósolt hideg megérkezett, sőt hóval, hideggel. Nem beszélve a rengeteg csapadékot. Az vízóra aknában áll nálunk a víz, annyira feljött a talajvíz. Szóval, ha elmegy a zimankó, akkor még egy, rosszabb esetben két hétig nem lehet a földre menni. Most jönne jól majd egy kis szél, ami a tavasz velejárója. Egy kicsit kiszáríthatná a talaj felszínét.

Addig is, amíg nem lesz használható a kert, maradnak az ablakba elhelyezett virágládák, amiket locsolgathatok, hátha lesz idén is szép palánta. Gondoltam, ha már a kerttel nem tudok foglalkozni, akkor a négy virágládáról készítek 1-1 képet.

 palantak201803152.jpg

palantak20180315.jpg

Most visszaülök az ablak mellé, és figyelem az olvadó havat, valamint a növekvő sarat.

 

zoldseges_kert.jpgBár még annyira nem gondoltam át, de idén szeretnék pár egészen új, eddig nem próbált módszert kipróbálni a kertemben, hátha beválik. Sajnos, idén már a kertemnek a fele szőlővel és különböző gyümölcsbokrokkal van beültetve, aminek következtében egyre kisebb a zöldséges kertem. Ezért a maradék teret megfelelő módon kellene kihasználnom.

Ez azt jelenti, valahol spórolnom kell a hellyel, csökkenteni kell a felesleges üres helyeket, több másodvetést kell végrehajtanom, előbb be kell ültetnem a parlagon maradt üres helyeket, ha lehet, akkor máshonnan kell pótolnom a hiányzó területet.

Nos, tehát a következőket fogom kipróbálni. A vetési sorok közötti "felesleges" sortávokat megfelezem egyes kultúrnövényeknél, mint például a borsónál. Több helyen olvastam, láttam, hogy szinte egymást érik a borsó sorok és úgy termesztik a helyhiánnyal küzdők. Tehát ez már rám is vonatkozik. Sőt, ha belegondolunk, akkor a takarmány borsót is elég kis sorközzel termesztik és mégis jó a hozama.

Ősszel és télen sok receptet, főzős videót néztem meg, amelynek az egyik legfontosabb eleme a zeller gumó volt. Tehát vetnem kell. Vagyis nem teljesen vetni, hanem először palántát nevelni, majd utána kipalántázni a helyére. Ehhez vennem kell zeller magokat, mert nincsenek.

Tavaly egy új projekttel bővült a mi kis gazdaságunk. Elkezdtünk nyulakkal foglalkozni. Nem nagy létszámmal, de 1-2-3 anyanyúl azért lesz. Viszont a téli időszakban jól jönne egy kis takarmány részükre. Mind száraz zöld, gondolok itt a szárított lucernára és szénára, valamint a nyulak nagyon szeretik a marharépát. Tehát telepítenem kell lucernát, valamint marharépát is kell termesztenem. Amúgy az ősszel vetett lucernamagokból nem lett semmi, vagyis még nem látni eredményt. Valószínűleg újra kell vetnem.

Új területek befogására ideális lehetőség a szomszédom földje, ahol már tavaly is vetettem csemegekukoricát és száraz babot. A csemegekukorica bejött, egy nagy adagot még le is fagyasztottam, de a bab későn lett elvetve, így nem érett be. Idén ide fogom a lucernát, marharépát és valószínűleg egy kis csemegekukoricát vetni.

Nagy teraszunk van, ahova már tavaly is vittem fel megmaradt paradicsom palántákat, hátha lesz valami belőle. Lenni lett, csak annyira nem lett vele törődve, foglalkozva,locsolva. Ennek köszönhetően nem is takarítottam be szinte semmit pár paradicsom kivételével. Ezt megpróbálom kicsit jobban csinálni, ezért direkt balkonba nevelhető kis növésű koktél paradicsom magokat vettem, amelyek már a palántás földbe bele is kerültek a hétvégén.

Már több évvel ez előtt próbálkoztam zöld hajtások meggyökereztetésével a tuják esetében. Több, kevesebb sikerrel. A végső siker végül elmaradt. Ezt idén meg szeretném próbálni ismét a levendula bokor drasztikus visszametszésével. Télen láttam videót, amiben a levendula metszéséről is szó volt. Eddig nem mertem a bokrot visszavágni, mert nem tudtam mit kell vele tenni, és annyira nem is foglalkoztatott a téma. Viszont tavaly nyáron kezdett csúnya lenni. Nos, a videó szerint, már az elejétől kezdve a föld felszínéhez minél közelebb vissza kellett volna vágni. Ezt idén megteszem, de a levágott tavalyi hajtások közül párat megpróbálok meggyökereztetni.

Már pár éve próbálunk kis méretű uborkát eltenni csemegeuborkának. Eddig mindig a földön elterülő módszer alkalmaztam. Idén megpróbálom felfuttatni hálóra. Ezt annyiban meg fogom fejelni, hogy kígyó uborkát is szeretnék egy-két tővel a gyerekeknek. Természetesen, ezt már nem szabadföldbe való vetéssel, hanem palánta "gyártásával". Tavaly nagyon bejött.

Őszi terveim között van az is, hogy a szőlő mustot, nem fogom annyira megcukrozni, mert már második éve nem forr ki rendesen a botom, így nem lett finom borocskám. Idén maximum 1-2%-ot fogom a cukortartalmat feltólni, valamint a szőlő metszésénél és a szőlő zöld munkájánál odafigyelek, hogy ne akarjon megszakadni. Ezzel a cukor tartalmon tudok esetleg segíteni, valamint talán jobban beérik.

Amivel még szeretnék próbálkozni, az a ribiszke metszése. Eddig ezzel se foglalkoztam, mindig csak termet, termet, de igazából nem történt meg a visszametszése, ritkítása. Idén meg szeretném ezt is próbálni. Hátha nagyobb fürtök esznek.

Szintén idénre van tervben, hogy két sárgabarack fát veszek. Az egyiket a késői cseresznyefám helyére, a másikat egy eddig még szabadon maradt kis helyre szeretném ültetni. Ennek későbbiekben lesz hatása, mivel most még nem fog teremni. Viszont a családom nagyon szereti a baracklekvárt, ezért úgy gondoltam, ha lesz elegendő barack, akkor befőzök néhány üveggel, ezért kell még plusz fa. Valamint a pálinkák közül a barack az egyik legjobb.

Lesz mit kipróbálni, végrehajtani.

vegyeskultura.jpgÚjra eltelt egy zord, szeszélyes tél. Vagy nem is tudom minek nevezzem. Kezdte decemberben a tavaszi időjárással, majd januárban egy enyhe tél oldalát mutatta, aztán február közepétől egy nagyon rideg tél alakult ki, amely amilyen hirtelen jött, olyan hirtelen elment. Ha elment.

Már nem tudja az ember mit tegyen, mert már rég a kertben kellene ténykedni. Ásni, rotálni, vetni,... Ehelyett, ott ülünk az ablak mellett és várakozunk. A hétvége szép volt, ragyogó idő, kellemes meleg. Szinte tavaszi idő volt. Viszont annyi csapadék esett előtte való időszakban, hogy még a gumicsizma is kevés, hogy ne legyünk nyakig sárosak.

Ilyen szép időt azért ki lehet jól használni. Ilyen időben a virágoskertet szépíteni lehet, amennyiben az ágyás szélén nincs sár. Szerencsémre a virágok keskeny ágyásban vannak a ház körül, így a még elmaradt száraz növények kivágását, vissza vágását meg lehetett ejteni. Szerencsés az ember, ha ezt a családjával tudja megosztani. A munka utána az elkészült ágyásokat együtt szemlélni, elégedettnek lenni. És szinte elképzeljük amint az elvetett, átültetett, visszametszett virágok megújulva a magasba törnek, és gyönyörű virágözönnel hálálják meg törődésünket. Nekem a nagylányom és a feleségem segített.

Egy kicsit feltuningoltuk a virágoskertet új lakokkal. A szomszédban lévő dédi háza kerttel együtt el lesz adva, így arra gondoltunk, hogy pár virághagymát megmentünk. Így kerültek át hóvirágok, krókuszok és jázminok. Valamint a nőnapra kapott virágokat is kiültettük a többiek közé, hadd éljenek tovább, és hátha jövőre újra elkápráztatnak a szépségükkel.

Tavaly ősz óta nem igen írtam, bár lett volna párszor mit, mivel bár itt nem tudtatok követni, de azért amit lehetett és amire volt időm, azt megtettem. De leginkább a tavaszt vártam. És azt, hogy végre megkezdhessen a felkészülést az idei kerti szezonra.

A metszéseket, ahogy az időjárás és a szabadidőm engedte, folyamatosan végeztem. Nagy csodákra nem voltam képes. Vannak fák, amelyek teljesen kész vannak, de vannak, amelyekhez hozzá se nyúltam. A szőlő is ez utóbbi tábort erősíti. Az ősz és az enyhe tél folyamán a virágoskertemben lévő bokrokat tettem rendbe. Valamint az eperágyásokat takarítottam ki. Telepítettem málnát, valamint a megnyúlt málna vesszőket visszavágtam emberibb hosszra. A galambjaimnál összegyűjtött több vödör madárkakit a karós szőlőmbe kihordtam és a töveket megtrágyáztam. Aztán még az enyhe decembernek köszönhetően meg is rotáltam. Sőt a kert egy bizonyos részét is.

Elég gyakran jártam a kertbe, mivel a téli retkeimet folyamatosan ritkítanom kellett, mert nagyon finomak lettek. Sajnos, nem elég időbe kerültek a retek magok a földbe, így nem nőttek meg nagyra, viszont még mindig hordom be. Egész télen ettem apósommal.

A hétvégén a palánta nevelésbe is belekezdtem, bár már március elején szerettem volna. Négy virágládába raktam paradicsom és paprika magokat. Valamint kipróbálom a levendulát magról szaporítani. Pár videót megnéztem az interneten és egy ilyen videó is a kezembe került. Gondoltam, már párszor vettem levendula magot, de mindig a zacskóban maradtak. Bár pár éve lejárt a szavatossága, de azért egy zacskóval a hűtőbe tettem próbára. Hátha lesz belőle valami. Bár azért csak nem lesz annyira, mivel nincs helyem, ahova telepítsem.

Szóval megkezdtem ma hivatalosan a 2018-as idényt. Most már jönni fognak a bejegyzéseim.

szolopres.jpgMint említettem az előző bejegyzésemben, szeretnék egy kicsit elindulni a szőlő szüret után a borászati témák felé, mert az eddigi tudásom igen csak kevésnek bizonyult, és csak emlékekre, megfigyelésekre épült. Ott hagytam abba, hogy pár témának utána olvastam, pár kiegészítőnek utána néztem, de igazából a lényeg, a szüret még várat magára időhiány miatt.

Úgy gondoltam, hogy a vörös szőlő szüretét két felé bontanám. Lenne egy finom, érett, egészséges szőlőből készült szüret, valamint a többi szőlőt is majd külön leszüretelném. Úgy gondoltam, hogyha már "könyv" szerint megyek, akkor legyen úgy, ahogy ők írják, csak egészséges, érett gyümölcsöt takarítunk be.

Sajnos, a termés fele vagy már túlérett, vagy még csak az érési stádium elején jár. Idén megint nem tudtam eleget foglalkozni a bor megalapozásával. De hát ha csak a jót szedem le, akkor is úgy 30-40 liter must össze tudna jönni. A hibát a következővel vétettem, elkértem apósomtól a szemező gépét. Nagyon praktikus, mert csak beleönti az ember a vödör szőlőt, az meg leszedi a szemeket és kicsit össze is töri a szárról. Mivel olvastam, hogy a vörös szőlő mustját a héján kell hagyni, de maradhat ott a szára, mert abban vannak nem éppen olyan anyagok, amik szükségesek. Ezért a szemezés szükséges, de ha van szemezőgép, akkor egyszerű az egész. Szóval elkértem a gépet és egy nagyobb dézsát, mivel nekem az sincs. Természetesen felajánlotta, hogy mivel otthon van, szívesen leszedi nekem a szőlőt. Megköszöntem, de nagyon nem volt kifogásom, hogy mivel tudnám visszautasítani. Így csak abba reménykedtem, hogy addig nem áll neki a saját dolgai mellett, amíg nem lesz egy szabad délutánom.

Tegnap lett volna. De délelőtt apósom beelőzött és leszedte az egészet. Egybe. Érettet, éretlent rohadtat,... mind egybe szedett. A mustfoka meg is látszott, mert éppen elérte a 15-öt. Pedig a jó szőlőé, biztosan 17 körüli lett volna, mert nagyon intenzív illattal és édes ízzel volt a tőkéken. Hát bebuktam. Mivel a szüret megtörtént, és hétvégén a hozzávaló kiegészítő szereket megvettem, ezért úgy gondoltam, elvégzem a szükséges javításokat.

Először is megmértem a must fokot, ami 15-öt mutatott. Ez messze nagyon kevés, ezen segíteni kell. A mennyiség kb. 100 liter, vagyis 1 hl lett. Tehát az arányok szempontjából tökéletes.

Másodszor összegyűjtöttem a szükséges cukor mennyiséget, amivel 19 köré tudom tolni a mustfokot. Ugye, mivel egy kilogramm cukor 1 fokot emel a must cukorfokán, ezért a szükséges 19 körülihez 5 kilogramm cukor megteszi. Ezt bele is szórtam és jól el is kevertem. Amúgy a mustot egy 120 literes műanyag hordóba tettem és tettem rá fedőt. Ha jól emlékszem, akkor nagyon nem találkozhat levegővel.

Harmadszor bevittem a szereimet és átolvastam, mit és hogyan kell a musthoz adagolni. Ami most kellett az a fajélesztő, amivel felgyorsul, beindul a forrás. Ezt is előkészítettem, mert nem csak annyi, hogy kibontom és beleteszem az anyagba, hanem eléggé macerás. El kell keverni állandó hőmérséklet mellett a por alakú anyagot, majd állni hagyni. Mikor letelt a szükséges idő, akkor a mustból apránként hozzáöntünk és a hőmérsékletét közelítjük a must hőfokához. Egészen addig, amíg közel hasonló nem lesz. Ez végig játszottam, majd óvatosan beleöntöttem a hordóba, majd egy kicsit, csak a must tetejét, megkevergettem.

Sokat gondolkodtam, hogy a forrásba lévő mustnak hol lenne a legjobb helye. Mivel 20 fok körüli hőfok kell a jó forráshoz, ezért a lakás lenne, de oda csak nem vihetem. Mivel azt mondták az okos meteorológusok, hogy most jön egy kis hőemelkedés nappal, így arra gondoltam, hogy míg jó idő van, akkor a garázs előtt lesz a must, majd, ha lehűl az idő, akkor csak begörgetem a garázsba. Szóval most az udvaron van a garázsajtó mellett. Majd még beszámolok, hogy hogyan alakul a dolog. Bár talán egy kis kén jó lenne neki, és ma meg is kapja, ha időben hazaérek.

csiras_krumplihej.pngHétvégén végre befejeztem a krumpli szüretet. Nem volt nagy, inkább érdekes, és kíváncsival telt. Idén sok év után végre vettem új vetni való burgonyát. És ha már vettem, akkor már kísérleteztem egyet. Eddig minden bokorba 2-3-4 gumót tettem, míg most egy bokor alá egy gumó került, legalább is az idei új vető burgonyából. Tavalyról megmaradt burgonyát viszont kétféle képen vetettem el. Egyiket csak a héjat csírával, míg a másikat bokronként egy gumóval.

Először a csírázott héj került földbe, majd a sort a tavalyi burgonya maradékával töltöttem fel bokronként egy gumóval. Aztán vagy 2-3 héttel később került csak földbe az új vetési burgonya.

A várt eredmény nem következett be. Nem lett kimagasló eredmény egyikkel se. Sőt a tavalyig alkalmazott egy bokorba több gumó vetéshez képest se változott a betakarítandó termés mennyisége, állaga. Akkor lássuk az eredményeket.

Először az új vetőgumós bokrokat szedtem fel, amely később került a földbe. Szépnek szép lett, de ha előbb kerül a földbe, akkor jobban megnőnek a gumók, mert most sok volt a közel vetőgumó nagyságú krumplik. Az a része teljesített jobban, amelyik a fa árnyékán kívül volt.

Ugyanez a helyzet volt a hétvégén felszedett krumplival is. Igazából körülbelül ugyanannyi gumó volt minden bokrok alatt, de amelyik a fától távolabb volt, ott nagyobbak voltak a gumók. Sokat számított, hogy azok, amelyek több vizet kaptak a mellettük lévő paradicsom miatt (a paradicsomot gyakrabban locsoltam, mint a burgonyát).

Összegezve a következő tapasztalatokhoz jutottam az idei terméssel kapcsolatosan:

1, Időben földbe kell tenni a krumpli gumókat.

2, Lehetőleg a kert naposabb részébe kell vetni.

3, Sok csapadék kell.

4, Igazából mindegy, hogy mennyi gumó kerül a bokorba, de valszeg a 2-es átlag elegendő megfelelő termés reményében.

Természetesen az is sokat számít, hogy időben legyen felbokrozva a bokor, valamint ne legyen gazos a krumpli tábla.

Lucerna vetése

Címkék: nyúl állat kert október 2017 vetés lucerna

2017.10.08. 08:07

lucerna.jpgTavasszal, húsvét után kiderült, hogy nyuszikat fogunk tartani, de nem csak húsvét alatt, hanem utána is. Első körben arra gondoltam, hogy egy kannyúl és egy-két anyanyúl elegendő lesz. Kaptam egy anyanyulat úgy, hogy be lett pároztatva, és szépen meg is ellett kilencet, amiből nyolc fel is nőtt. Most tíz nyuszim van, mert vettem egy kannyulat. Ez viszont azt vonja maga után, hogy sok-sok zöldre van szükség. A legjobb megoldás a lucerna.

Mivel nálam nem igen van hely lucerna vetésre, ezért a szomszéd által többször felajánlott kertjük egy részére gondoltam, hogy oda lucernát vetek. Ennek megfelelően a nyár közepén letakarítottam, többször felrotáltam a helyet. Végül, mivel többen azt ajánlották, hogy majd ősszel vessem, mert akkor fog a legjobban megeredni, ezért nem is vetettem el a magokat. Ennek eredményeként szépen fel is gazosodott, amelyet szégyenszemre a szomszédnak kellett lekaszálni, hogy ne legyen gazmező.

Aztán pár hete odajutottam, hogy esetleg lesz egy kis időm, hogy elvessem a magokat, és már ősz van. Igen, de csak annyira futotta erőmből és időmből, hogy lekaszáltam a gazt, és egyszer felrotáltam félhomályban, mert lassan rám sötétedett. Nem is igen volt időm többet foglalkozni vele, egészen mostani hétvégéig. Kaptam majdnem egy napot, hogy végre a kertemet egy kicsit elkezdjem rendbe vágni, mert van mit.

Mivel nem tudni, hogy mikor lesz legközelebb megint ennyi időm, ezért gondoltam a lucerna vetése az egyik legfontosabb feladat, ezért szakítottam rá is egy k00is időt. Bár többször volt, hogy utána nézek a neten, hogy házilag hogyan is kell azt a rengeteg kis szemet elszórni, végül úgy döntöttem, hogy majd saját fejből megoldom.

Először mivel legutóbb elég kapkodó módon fejeztem be a rotálást, ezért átfogasoltam a földet. Mind a két irányba bejártam. Annyira nem lett jó, de sokkal jobb lett, mint vártam. Hogy kicsit még javítsak az egyenességén, fogtam a nagy hengert és megjártam azzal is a földet. Mire végeztem, igencsak csutakos volt a hátam.

A következő fázis a terület kisebb részekre való felosztása. Fogtam egy hosszabb madzagot és két jelölő fát, és egy kisebb részt leválasztottam a földből. Ezt kicsit átgereblyéztem, mert eléggé gazos maradt a rotálás miatt. Igazából nem gazos, hanem a kirotált gaztól volt tele a föld. Szóval legereblyéztem és ezt a részt beszórtam maggal. Ezután ismét átgereblyéztem, de csak óvatosan, hogy a magokat nehogy egy kupacba húzzam össze.

Mire kész lettem, elkezdett cseperegni az eső, ezért a második részt, már nem gereblyéztem át vetés előtt. Lett is baj belőle, mert a magszórás után a gaz igencsak összefogta a földet is, így nem lett annyira szép a takaró gereblyézés. Mivel az eső elállt, ezért a harmadik részt ismét előgereblyéztem vetés előtt.

A kert azon felében, ahova lucernát szerettem volna vetni, csak a felét tudtam bevetni. A másik felét is majd be szeretném vetni, de még nem tudom, hogy mikor lesz rá időm, és energiám. De legalább lesz annyi lucernám, hogy a nyusziknak napi szinten tudjak majd kaszálni. Már csak annyi kell, hogy még el is tudjak majd tenni télire.

szolopres.jpgMikor a telket megvettük, akkor az egyik feladat a volt, hogy a gyerekeknek pár tőke szőlőt ültessek, mert szeretik, és mert van hely. Első körben ennek megfelelően csemegeszőlővel lett a kert egyik oldala beültetve. A sok művelési módszer közül a lugast részesítettem előnybe, így ki is lett húzva a lugas.

A telepítés úgy történt, hogy átmentem apósomhoz és ami testszett és szép vesszője volt, azt leszedtem, és ledugtam, beiszapoltam. Ezek elég jó eredési aránnyal meg is eredtek. Viszont nem volt elegendő csemegeszőlő vessző, ezért a lugas második felébe fehér borszőlőt ültettem, méghozzá cserszegi fűszerest. Azért erre gondoltam, mert a szomszédunk ebből a szőlőből készítette a borát, és hát megtetszett.

Igen, de egy másik szomszéd bácsika is megitatta velem az ő kedvenc borát, ami otelló alapokon nyugodott, és eldöntöttem, hogy nekem is kell ilyen. Létre akarok én is ilyen bort hozni. Már pontosan nem emlékszem, hogy azért volt annyira finom, mert előtte pár hordót végig kóstoltunk már, vagy amúgy is nagyon finomra sikerült. A lényeg, hogy eldöntöttem, kell nekem otelló szőlő, de annyi, hogy pár liter bor kijöjjön belőle. Erre azt találtam ki, hogy minden eddig ledugott vessző közé teszek egy otelló vesszőt is. A lugasost pedig két szintűre alakítom ki. Fent lesz az otelló, míg lent a fehér szőlő. Valamint a kert másik felébe is telepítettem egy lugas szőlőt, de ide csak otelló, valamint izabella került. Már több éve vagyogat rajtuk, de eddig nem jártam sikerrel a vörösbor készítés terén. Majd idén, ha lesz rá időm.

Idei borászkodások eddig odáig jutott, hogy a fehér szőlő maradékát, mert persze későn szedtem le, és a darazsak felét leették, leszedtem, ledaráltam, majd másnap lepréseltem. Most ott forr, ha minden jól megy a 20 literes fazékban az udvaron. A mustfoka 17-es lett, ami nem annyira rossz, bár voltak olyan fürtök, amelyek már kicsit rohadni kezdtek.

Eddig nem igen sikerültek a szőlő boraim, ezért kicsit utána olvastam. Bár a borászatban nincs olyan, hogy cukorral feljavítják a mustot, de azért én egy 1,5 kilóval megturbóztam, mert azt olvastam, hallottam, hogy legalább 21-22 fokosnak kell lennie, hogy ne savanyodjon meg a bor. És bevallóm őszintén, hogy eddig nyáron a savanyú fröccs jól jött, de azért jó lenne borozni is, nem csak fröccsözni. De az eddigieket borként nem igen lehetett meginni.

Gondoltam egy merészet, és utána olvastam, hogyan is kell készíteni a vörös bort. Eddig pár napig hagytam csak rajta a szőlő levet a héjon, de az okosabbak szerint azon kell végig megforralni. Vagyis teljes forrást végig kell a szőlőn vinni. Ez mellett olvastam több olyan dologról, amit eddig nem igen akartam tudomásul venni, de ha jobb bort szeretnék, akkor alkalmaznom kell, mert különben megint csak fröccsre fog jutni. Ilyen új dolog a borélesztő, amely arra szolgál, hogy a must forrását beindítsa. A vett anyag csomagolásán elolvastam a felhasználást, és eléggé pepecselős a beélesítése.

A mezőgazdasági boltban ajánlottak egy szert, amely arra szolgál, hogy a forrásba lévő mustot tovább erősítse, ne álljon le a forrás. Ez mellett vettem olyan szert is, amely a zavarosságot csökkenti, így tisztább borhoz jutok. Talán dermesztőnek hívják, ha jól emlékszem. És végül, de talán az elején kellett volna felsorolnom, a folyékony kén. Ez több mindenre jó. Jó a rothadás, ellen, ha a szőlőben voltak rothadt szemek, valamint a bor tartósságát is lehet ezzel növelni. De erről már írtam pár napja az egyik bejegyzésemben.

Ami új, és eddig nem foglalkoztam vele, hogy a vörösbor darálás előtt le kell szemezni, mert a fürtben vannak olyan anyagok, amelyek nem tesznek jót az új bornak. Szóval azt hiszem felkészültem arra, hogy a borászati alapjaimat kicsit magasabb szintre tegyem. Bár erről a szintről nem lenne nehéz feljebb tenni.

kancsobor.jpgMióta a kertemben megterem a szőlő, mindig készítek, vagy legalább is próbálok készíteni bort. Nem egyszerű, mert annyira előéletem nincs a készítésben, és csak mióta megházasodtam, fogyasztok bort. Előtte még az illata se jött be. Maximum boros-kóla formában tudtam fogyasztani. Viszont, mikor kiderült, hogy apósomnak van házi készítésű bora, gondoltam miért ne kóstoljam meg, hátha megszeretem.

És láss csodát. Azóta télen borozok, nyáron sörözök. Ami még érdekes a borfogyasztásommal kapcsolatosan, hogy nagyon sokáig nem bírtam meginni a fröccsöt. Csak a tiszta bor ízlett, viszont szódával felhígítva már nem jött be. Ez sokáig kitartott nálam. Aztán pár éve nagyon szomjas voltam, és hogy ne legyek hamar részeg, ittas, ezért kicsit felhígítottam a bort. Azért 2-3 pohár bor már tudta, tudja az ember fejét húzni. Szóval felszódáztam, és láss csodát. Nem csak meg tudtam inni, de még ízlett is valamilyen szinten. Annyira, hogy most már inkább fröccsözök, mert így több folyadékot tudok a szervezetbe tölteni.

Másik előnye a fröccsnek, hogy a rossz borokat is meg lehet ezzel a módszerrel inni. Legalább is a kicsit megsavanyodott borokra gondolok. Sőt, még kicsit jobb is a savanykásabb íz nyáron, mert csökkenti a szomjúságot. És sajnos, nekem nagyon sokszor megsavanyodik a borom. Mint említettem, nem igen értek ehhez a szakmához. Ezért is gondoltam, hogy bár a gyümölcsborok tekintetén (almabor, ribizlibor, meggybor) vannak tapasztalatok, de szőlőből készült bor esetén még van hova fejlődjek. Első lépésként a szőlő szüret utáni teendőkre összpontosítanék, majd fokozatosan haladnék a bor tárolásáig.

A borral kapcsolatosan az első, ami még gyerekkoromból felsejlik, hogy kénszalagot használt nagypapám, apósom. Gondoltam, akkor nézzük meg, hogy ez a kénezés dolog mi is, mire jó, mikor kell, hogyan kell alkalmazni...

Rá is kerestem az interneten és több oldal közül a http://ujszo.com oldal cikke volt talán ahhoz az értelmi szinthez, amit talán megértek, és talán hasznosítani tudok. Azt nem szabad elfelejteni, hogy nem borgazdaság vagyok, hanem lelkes amatőr, aki házilag akar minél többet kihozni a termesztett szőlőből. Vagyis labor és különböző eszközök beszerzése, alkalmazása nálam nem játszik.

"Az utóbbi években a borászatban is felerősödtek azok a tendenciák, amelyek a kémiai anyagok visszaszorítására törekedtek. Azonban az okszerű, időben és kellő mennyiségben történő kénezésről nem lehet lemondani.

Mivel a borászat különböző területein – szőlőfeldolgozás, erjesztés, borkezelés és -érlelés, borászati higiénia – széles körben alkalmazott eljárásokról van szó, ezért az általános jellemzőket csak a lényeges vonásokra összpontosítva foglaljuk össze.

 A kénessav kedvező hatásai

A kénessav az SO2 vizes oldata, gyenge sav. A kénessav antiszeptikus hatására épülnek bizonyos mértékig a szőlőfeldolgozás, a palackozás egyes lépései, s igen nagy mértékben a borászati, üzemi higiénia. Köztudott, hogy a mikrobákra (élesztő, baktérium) csak a szabad kénessav disszociálatlan része hat. Miután a diszszociáció mértéke erősen pH-függő, ezért az alkalmazott kénessav mennyisége mindenkor a körülményektől függ.

A kénessav enzimgátló, valamint fungicid hatásánál fogva hat a mikroorganizmusokra. Ebben az értelemben szerepet játszhat a szőlőszállítmány vagy cefre átmeneti, kényszerű tárolása esetében a must erjesztés előtti nyálkázásakor, színelt must készítésekor. A palackozásnál pedig palack és segédanyag stabilizálásra és általában fertőtlenítő oldatként felületek, edények csírátlanítására, valamint az optimális szabad kénessavszint biztosítására használható a kénessav.

Redukáló hatása több formában érvényesülhet. Az enzimatikus oxidációt gátolja a polifenol-oxidázok inaktiválásával, ezzel a barnatörés ellen is védelmet nyújt (pl. penészes szőlő mustjának nyálkázása). A nem enzimatikus oxidáció ellen azzal véd, hogy a bor érzékeny illat- és zamatanyagai helyett lép reakcióba az oxigénnel.

Az íz- és zamatképző hatás esetében külön kell választanunk a szőlőfeldolgozáshoz kapcsolódó jelenségeket, amelyek döntően a cefreáztatás során jelentkeznek. Az illatos fajták elterjedésével tűnt ki, hogy a kénessav előnyösen segítheti a szőlőfeldolgozás hatékony végrehajtását, a több illat- és zamatanyag biztosítását. A kénessav szövetszerkezetet roncsoló hatásánál fogva elősegíti a héjsejtek feltárását, az illat- és zamatanyagokat hordozó vegyületek „kiszabadulását”. A fenti hatás 50-75 mg/kg SO2 alkalmazásával biztosítható, néhány (4-6) órás áztató kezeléssel kombináltan. Hasonló hatásmechanizmus alapján kell számításba venni a kénessavat a kékszőlő feldolgozásánál is.

A másik hatáscsoport összefüggésben áll egyrészt az előzőekben vázolt reduktív hatással, a reduktív közegben létrejövő, illetve átalakuló vegyületekkel történő kölcsönhatással, másrészt pedig a gyors és jó tisztulással, amelyben a kénessav újborkezelő anyagként történő felhasználása is szerepet játszik. A legfontosabb azonban, hogy a kénessav leköti a szabad acetaldehidet, amely a darab-, levegő-, óíz kialakulásáért felelős. Ez az a tulajdonsága, amely jelenleg nélkülözhetetlenné teszi borászati technológiai alkalmazását.

A színstabilizáló hatás azon alapszik, hogy a kénessav viszonylag labilis kötéssel ugyan, de megköti az antocianinokat, és ezzel bizonyos védelmet nyújt az oxidációs és polimerizációs hatásokkal szemben, amelyek a vörösborok csillogó, piros színtónusának elvesztését okozzák.

A vázolt hatások során a kénessav különböző módon kötődik a must vagy a bor különféle vegyületeihez. Az, hogy a musthoz, borhoz adagolt kénessav milyen arányban kötődik le, illetve marad szabad állapotban, döntően azok összetételétől függ. A lekötődő kénessav a legstabilabban az acetaldehidhez kötődik; ez az aldehid-kénessav és a szabad kénessav egyensúlyt alakít ki, amely igen stabilan megmarad. A többi, főként az erjedés során képződő, aldehid- és ketocsoportot tartalmazó vegyülettel, valamint a bor makromolekuláival (poliszacharidok, polifenolok) a kénessav addíciós vegyületeket (ún. maradék kénessav) hoz létre. Végül ezeknél is lazább kötéssel kötődhet a kénessav az édes borok glükóztartalmához is. Miután a kötött kénessav antiszeptikus és redukáló hatással nem rendelkezik, alapvető a bor kénessavigénye szempontjából az erjedés lefolyása, az ott képződött termékek aránya, a borkezelés színvonala, főként az oxidációs hatások az acetaldehid-képződés szempontjából.

A borok kénezésének követelményei

Amíg a szőlőfeldolgozás, a mustkezelés során alkalmazott kénessavadag viszonylag pontosan előírható, addig az újborkezelés, majd a bortárolás során alkalmazott kénessav mennyisége előre kevésbé adható meg. Mind az alapkénezés (első fejtés után), mind a későbbi kiegészítő kénezések esetében a bor összetételbeli jellemzői és a tárolás körülményei szabják meg az adagolandó kénessav mennyiségét. A bor alapkénezésének mértékét célszerű laborkörülmények között megállapítani a kénessav-stop módszerrel. Ennek lényege, hogy próbasorozatot állítunk be, amelynek mintáiba különböző mennyiségű kénessavat adagolunk (75-100-150 mg/l). Két nap elteltével megvizsgáljuk, hogy melyik mintában alakult ki stabilan a megkívánt kénessavszint. Az ilyen módon kénezett bor általában további kiegészítő kénezést nem igényel. A cél tehát a mérsékelt és pontos kénezés és a megfelelő szabad kénessavérték kialakítása újborban.

Az erős oxidációs hatásokkal járó kezelések, illetve tárolási forma (fahordó) alkalmazása után célszerű ellenőrizni a szabadkénessav-tartalom alakulását.

Kénező anyagok és kénezési módok

A kénezés különböző funkciókat tölt be a borászati technológiában. A megkívánt pontosságtól és a feladat jellegétől függően nemcsak a kénezés módja változó, hanem az alkalmazott kénezőanyag is. Más megoldást kíván mind anyagát, mind módját tekintve egy palackozás előtt álló bor kiegészítő kénezése, vagy egy pincehigiéniát biztosító légtérkénezés. A borászati üzemekben a következő kénezőanyagokat használják: cseppfolyós kén-dioxid, mustba vagy borba elnyeletett kén-dioxid (kénessavas törzsoldat), vizes kénessavas törzsoldat 1-5%-os, kálium-piroszulfit 50%-os, ammónium-szulfit 45%-os, darabos, illetve szalagos elemi kén.

A cseppfolyós kén-dioxid használható cefre, mustok, borok nagy pontosságú, megbízhatóan elvégzett kénezésére. Megfelelő adagoló berendezéssel elgázosított formában adagolva a közeggel jól elkeveredik, abban jól eloszlik. Folyékony állapotában pontosan kimérhető, adagolható. Az 5-50 kg-ot tartalmazó acélpalackokból megfelelő reduktor közbeiktatásával a kén-dioxid egyszerűen adagolható. Amennyiben a kénessav törzsoldat készül, a palackban tárolt kén-dioxidot el kell nyeletni mustban, borban, esetleg vízben. Az így kapott – általában 1-5%-os – törzsoldat szintén felhasználható cefre, mustok, borok kénezésére. A palackból a csövön át a folyadékba vezetett kén-dioxid könnyen illan, a környezet tele lesz szúrós szagú ingerlő gázzal, ezért inkább 1-2%-os törzsoldat készítése a gyakoribb. Speciális esete az eddig ismertetett anyagok felhasználásának a palackozási technológiában történő alkalmazásuk, ahol a palack fertőtlenítésére használhatják akár a gázosított kén-dioxidot, akár a 0,5-1,0%-os törzsoldatot.

Elterjedt a kénessavas sóval történő kénezés módszere. A kénessav káliumsójából – kálium-piroszulfit – a bor savainak hatására kénessav szabadul fel. Alkalmazásához ugyan semmiféle speciális berendezésre nincs szükség, viszont néhány hátránnyal számolni kell a használatakor. A kénezőanyaggal a mustba jutatott kálium a borkősavhoz kötődik, azzal borkősavas káliumot képez. Ez utóbbi később kiválik, stabilitási gondokat is okozhat. A kálium-piroszulfit adagolása nehézkes, a veszteség számottevő. Az ára is lényegesen magasabb, mint a cseppfolyós kén-dioxidé. Végül, mivel a vegytiszta kálium-piroszulfit csak 57,66% kén-dioxidot tartalmaz, ezért kétszeres mennyiséget kell adagolni a kívánt adag eléréséhez. A raktározás közben a szer bomolhat is, ami pontatlanságokhoz vezethet.

A mai modern üzemi technológiákban főként a cseppfolyós kén-dioxid és egyes területeken a törzsoldat alkalmazása tekinthető korszerűnek. Ezek adagolásához természetesen megfelelően kialakított berendezés szükséges. A darabos ként és a kénszeletet a pincék légtérkénezésére, illetve üres fahordók gondozására használhatjuk fel. Elégetéssel 0,5-1 g/m3, a hordók fertőtlenítésének pedig 0,5-2 g/hl az adagja. A kénezőanyagok közül meg kell említeni a diammónium-szulfitot is, amely cseppfolyós állapotú és 45%-os hatóanyag-tartalmú szer. Ennek felhasználása azonban csak a szőlő, szőlőcefre vagy a must kénezésénél engedélyezett.

A kénessav-túladagolás káros jellemzői

A kénessav-túladagolás következtében érzékszervileg is jól azonosítható szúrós szag jelentkezik. Egészségkárosító hatása a bor fogyasztása után érvényesül (fejfájás, émelygés). Fiatal borok túlkénezése kevésbé veszélyes ugyan, mivel a későbbi kezelések, illetve házasítás során a kénessavértékek a kívánt szintre csökkenthetők, de a bor fejlődésének akadályozása, a kénessav szulfáttá oxidálódása miatt a túlkénezés mindenképp kerülendő. Az esetlegesen túlkénezett borok házasítással vagy súlyosabb esetben áterjesztéssel javíthatók. Különösen kritikus a palackozásra előkészített borok túlkénezése. A borászatban csak mustok tartósítására használnak nagy adagú (600-1500 mg/l) kénezést, az így tartósított mustokat azonban felhasználás előtt deszulfitálni kell. Az engedélyezett maximális kénessavértékek mustoknál 200 mg/l összes kénessav és 80 mg/l szabad kénessav. Boroknál 190-250 mg/l összes kénessav és 60 mg/l szabad kénessav. (A Mezőhír alapján)

A szerző egyetemi docens"

Akkor a cikkből az jött le nekem, hogy igazából kell nekem kén szalag az üres hordó és hordó tároló helyiség fertőtlenítésére, valamint cseppfolyós kén-dioxid a múst kénezéséhez. Egyelőre idén csak ezzel próbálkozok, majd legközelebb tovább is viszem ezt a vonalat.

 

vegyeskultura.jpgHát megint csak olyan nyarunk lett a kertészkedés szempontjából, mint az elmúlt évek. A nyári melegben megint nem igen értem ki a kertbe. Idén is rengeteg családi program, kerti parti volt, amelynek a kert látta a kárát. Ettől függetlenül, azért pár dolog sikeresen sikerült, amit szerettem volna még késő nyáron elvetni, elültetni.

Aminek nagyon örülök, hogy bár nem lettek szépek, de a másodvetésű csemege kukorica most érik. Talán említettem egy előző bejegyzésben, de mivel megmaradt nagyon sok mag, ezért elvetettem a szomszéd kertjébe. Több alkalommal is kidöntötte a szél, de az áldozatos visszaállítgatásnak és szerencsére érkezett pár zuhé segítségével szeptemberben is ettem kukoricát. A gond vele az, mint a tavaszi vetésnek, hogy nem kapott elegendő vizet, így a szemek nem lettek olyan szépek. A terv tavasszal, hogy kiépítem a csepegtető rendszert és ha máshova nem is, de a csemege kukoricára fogok csepegtetni.

Amit sikerült még a földbe vetni, bár nem valószínű, hogy be fog érni, az a téli fekete retek és a csepp alakú fehér retek. Nagyon iparkodtam, hogy ha lehet, akkor még augusztusba elvessem, de nem jött össze. Szeptember első napjaiban került földbe. És bár nagy esőzések jöttek, addigra kibújtak a földből. Egy sor fehér retket és egy sor fekete retket vetettem. Most kapott sok esőt, ezért már csak egy kis meleg kellene. Hol vagytok vénasszonyok???

Másodvetésként ment bab is földbe. Két hosszú sor fehér apró szemű, valamint három sor tarka bab. Már mindegyiken zöld hüvelyek vannak, amelyből akár még bab is lehet.

Kicsit későn bár, de a komposzton megjelentek tök hajtások, amelyekből párat meghagytam. Végül is, ha már kikelt, akkor had mutassa meg mit tud magából kihozni. És láss csodát. Egy szép sárga "halloween" tök termet az egyiken. A másikon is van egy zöldecske, amelyből akár egy kisebb hasonló tök is lehet. Legalább idén lesz saját. Már eldöntöttem, hogy jövőre, ha más nem, akkor a letermett zöldségek helyére kerülhet ilyen tök. Nagyon szereti a család faragni halloween környékén.

A másik, mondjuk sikeres projekt a sütőtök volt. Idén nem földbe lett elvetve, hanem flakonokba, majd mikor már találtam nekik helyett, akkor kiültettem. Nos, a kiültetés egy kicsit előbb is sikerülhetett volna. Bár lett vagy 15 darab tök, de még nem kezdett el sárgulni, ami a beérés jele. Vannak nagyon szép példányok, de nem az igazi.

A paradicsommal is hasonlóan voltam. Az eltevős paradicsomot egy kicsit előbb is kiültethettem volna. Bár nem panaszkodhatok, mert nyáron szinte undorig főztem lecsót, de így is volt rajta annyi, hogy elég. Még eltenni is tudtam, de erről majd egy másik bejegyzés fog készülni. Ettől függetlenül, a paradicsom második kanyaros érése megint csak elég darabot termett, ezért akár még tehetnék el lecsóként is.

A kaliforniai paprika is nagyon szép lett. Bár mér kezd rohadni, betegeskedni, de annyi, de annyi gyönyörű termést tudtam betakarítani a nyáron, hogy még a rokonságot is el tudtam árasztani. Az biztos, hogy jövőre is vetni fogok. A fehér cecei is jól teljesített, de azzal fele annyit se foglalkoztam, mint a másikkal. Ettől függetlenül már abból is tettünk el töltött paprikának valóként.

Bár nem mondtam, de elég sok hagymám a földben maradt, és azok, amelyek nem idei dughagymaként kerültek bele a földbe, azok felmagzottak. Ezeket a magokat meg szépen begyűjtöttem és eltettem tavaszra, hogy majd elvetem őket. Kíváncsi vagyok, hogy mi fog belőlük kijönni. A magok begyűjtése során viszont a póréhagyma magok, amelyek elszóródtak, szépen elkezdtek kicsirázni. Vannak olyanok, amelyeknél az egész fej eldőlt és szinte egyként kikeltek.

Ami még hátra van, az a hagymák felszedése, majd ha sikerült helyet csinálnom nekik, akkor elduggatása. Láttam pár helyen saláta magból kikelt kis palántákat, amelyeket, ha nagyobbak lesznek, akkor szét kell palántázni. Sárgarépa és zöldség is még a földbe, meg gaz között van. Holnap szabadságon leszek, és ha nem esik, akkor ezeket megoldom, betakarítom.

mandula.jpgGondoltam egy kis körkép jól jönne a gyümölcsösből is. Végül is volt, van rengeteg gyümölcs idén is a kertben. Annyira sok volt, hogy több fa termése a fa alatt aszalódott el, mert nem kellett senkinek, és még pálinkának is rossz volt. De akkor menjünk végig, hogy milyen gyümölcsök voltak, vannak és esetleg milyen gyümölcsök lesznek még.

A nyár slágere a sárgabarack volt, amely annyira jól sikerült, hogy mind apósnak pálinkának, mind anyósnak befőzni volt elég. Vagy legalább is egy pár kilóval kevesebbet kellett venniük. A gyerekek is ettek belőle pár kilót, de messze nem ettek annyit, mint amennyit szoktak. Az biztos, hogy tavasszal jobban vissza kell vágnom a fát, mert eléggé megnyúlott, nem is volt rendesen, a szokásoshoz hasonlóan visszavágva a termő ágak. Valamint, mivel idén elég sok termés volt, ezért több ág a kelleténél jobban lehúzódott a sok súly alatt a föld felé, vagyis nem lehet rendesen körbejárni a fát. Ezeknek az ágaknak sajnos veszniük kell. Ez mellett apósnak sikerült a fa közelében tüzelnie, vagyis az általam összegyűjtött kerti hulladékot, amit elégetni gyűjtöttem, begyújtott. Ez persze akkora lánggal égett, hogy megperzselte a fa szélén lévő néhány ágat. Sajnos, ezek is tavasszal elválnak a fától.

Ha már barack, akkor legyen a következő gyümölcs a kajszi. Ez hasonló cipőben volt, mint a sárgabarack. Ez se lett visszavágva, ezért jövőre ezt is jobban kurtítani kell. Ez is tele volt barackkal, ebből is pálinka lett leginkább. Most érte el az a méretet, amellyel már elérte a szomszédos fákat, vagyis biztosan vissza kell vágni egy kicsit.

Barack után legyen megint barack. Nektarin. Ez idén csalódás volt kicsit. Vagyis ettől a fától többet vártam, mint ami összejött. Igaz tavasszal egy nagy levélpöndörítő fertőzést kapott. Már tavasz végére le is mondtam róla, mert annyira gáz volt a fa. Ehhez képest viszont pár kiló barackot kinevelt. Bár a fán ebből sok megrohadt. Pont akkor kapott vizet, mikor ért.

Az utolsó barack fajtám az őszibarack. Ebből többféle is van. A legjobban a déditől megmentet magról nevelt fehér húsú barack teljesített. Ez sok és nagy méretű is lett. Ezt bár amúgy egyáltalán nem szokta, de idén egy kicsit elkapta a levélpöndörítő betegség. A másik őszi az első körben telepített őszibarackom. Volt rajta elegendő, de ő is beleesett a levélbetegségbe. Ez nem tett jót neki. Sőt, nekem az a véleményem, hogy a fa nem kapott elegendő vizet, így a barack se nőt meg olyan szépre, mint szokott. De majd jövőre majd egy kicsit több vizet kap.

Barack után legyen körte. Ebből is van pár fajta. A két nyári termet annyit, hogy elég, sőt adtam unokatesómnak is pár kilót, mert az unokája szereti. Valamint a dédi éléskamrájába is vittem egy két teli gyümölcsös ládával. Bár nem nagyon eszik a gyerekek, azért pár szemet én már megettem. Ez a gyümölcs nem a családom gyümölcse. Ez mellett a két nyári körte mellett van egy csiháról nőtt körtém, amely a dédi téli körtéjéből származik (valószínűleg). Ez tavasszal már hozott pár virágot, de majd szerintem majd csak jövőre mutatja meg, hogy mi lesz belőle.

Mandula. Idén nem lett szinte semmi. Nagyon sokat bogarak és talán harkály tönkretett, pedig tavasszal nagyon sok virágot hozott. Igaz annak nagyja lefagyott. De azért jöhetett volna több is.

Már a mogyoró szüret is meg volt. Két bokor van, amelyikből az egyik fának van nevelve. Ez azt jelenti, hogy csak egy vesszőt hagyok meg, a többi csihát kivágom. Idén már elég sok termést tudtam szedni alóla, mert bár nincs letisztítva a mag tokjától, de így is két kisebb vödörrel lett, amelyet már érdemes lenne feltörve eltenni. Talán majd...

Alma. Hát az idei év nem az almáé volt. Idén akár azt is mondhatjuk, hogy nem termett. Lett a két termő fáról egy fél gyümölcsös ládával. Se több. Valamint egy fél vödör beteg, sebes, félig rohadt alma, amely még ügyesen kerekítve még akár fogyasztható valamilyen formában. Idén az almafáknak nem sikerült a virágzás. Annyira, hogy nem volt szinte egyáltalán virág. Ez azzal is járt, hogy nem lett alma se. Az a kevés is elég gyorsan beteg lett, mert a virágcsokrokból nem ritkítottam, így az almák a fán összeértek és a bogaraknak jó búvóhelyet képezett, valamint a kevés nyári esőtől is elkezdett rohadni, ahol összeértek. Ettől függetlenül egy pozitívum volt, méghozzá, hogy a gála (vagy starking) alma termet és meg tudtam kóstolni. Igaz a két virágcsokorból csak 2 darab lett, de kóstolásnak megfelelő volt. Finom lesz.

Szőlő. Idén mondhatni szép lett. Tavaly a cserszegi volt a legjobban termő, most viszont a csemege szőlők viszik szerintem a prímet. A cserszegi fűszeres szőlőt a lisztharmat megfogta, így vannak olyan fürtök, amelyek már elaszalódtak. Tavaly ilyen nem volt. A nagy "kecskecsöcsű" fajta talán csak 3-4 fürtöt termet, ami viszont kevesebb a tavalyihoz képest. A vörös nagyszemű csemege viszont sokkal többet termet, mint eddig. A tőkés szőlők elég jól helyre jöttek, bár nem tudtam velük se annyit foglalkozni, mint amennyit szerettem volna. De majd jövőre fognak majd talán rendesen teremni. Az otelló szőlőből még nem tudni, hogy mi lesz. Sajnos, vele is elég mostohán bántam, mert csak augusztusban értem oda, hogy letetejeztem, valamint a megnyúlt vesszőket visszavágtam. Erre valami rendszert kell majd kialakítani, mert nem jó így. Mikor a sok zöld hajtásból kimentette, akkor volt olyan tőke, amelynek a fürtjei, ha nem is zöld, de nagyon sápadt piros színűek voltak, amely arra utal, hogy nagyon éretlen. Viszont voltak olyan tövek, amelyek termése, már szinte szüretelhető lenne. Szóval jobban oda kell figyelni a zöld metszésre. A fehér szőlők szüretét a szabi alatt meg kellene oldani, mert különben nem lesz belőlük semmi. Az otelló még ráér októberig. De hozzá, majd kell egy kis élesztős gomba. Ezt is ki kell egyszer próbálni.

Szilva van még a fás gyümölcsök közül, amit még nem értékeltem ki. Ez a gyümölcs felemás eredménnyel zárt. Öt fából 2,5 fán alig volt virág tavasszal, amely meg is látszott a termések betakarításánál. A másik kettő viszont szinte ágtörően tele voltak. Ezekről tudott após szedni pálinkának. Ettünk is belőle, bár nem annyit, mint amennyit szerettem volna, ha eszik a család. Ennek az oka, hogy a hátsó fákon volt a gyümölcs.

Málna. Ez idén fogjuk rá, megfelelően termet és ez az egyik olyan gyümölcs, amelyik még terem. Bár igaz, nem nagyon szedjük, de ennek a málnák is az okai, mert egész évben elláttak minket rengeteg gyümölccsel. Ez már a negyedik szüret, érés, amelyet produkálnak. Ez a fajta már egyszer termet, de az idei vesszők ilyenkor még hoznak elegendő gyümölcsöt. Lassan viszont ki kell szednem őket, mert át kellene telepítenem máshova. Túl sok a tarack közötte, és el akarom tüntetni a kert ezen részéről.

Eper. Ez volt idén az egyik zászlós hajója a kertem gyümölcs szekciójának. Két részen termet, és annyi lett, hogy ha jövőre ismét ennyit terem, akkor majd még valami lekvár szerűt is össze lehet belőle hozni. A régebbi ágyás sajnos kipusztult félig. Így pótolnom kell az idei tövekkel. Ezért is hagytam meg annyit, hogy ezt megtehessem. A barátom fajtája bár szép volt, és jó nagy, annyira nem jött be. Azon is gondolkodom, hogy ha nem is irtom ki teljesen, azért pár sor tövet kiszedek belőle és az apukámék fajtájával beültetem a helyét. Azon is gondolkodom, hogy talán lenne annyi, hogy még egy harmadik ágyás epret is telepítsek. Nagyon bejött, és szereti az egész család.