Levéltetves levél.jpgMinden évben nagy harcot jelent számomra, hogy a levéltetvek ellen védekezzek. Most is szegény leandereim vérét szívják a vendég szobánkban, ahol a teraszi növényeket teleltetem. Eddig nagyon bevált egy spray, amely kifogyott, és hát nem igen kerülök mostanság olyan helyre, ahol tudnék venni, ezért az interneten utána néztem, milyen házi készítménnyel lehet felvenni ellenük a harcot mind a lakásban, mind a kertben.

Szinte minden oldal azzal kezdi, hogy nem elpusztítani kell a levéltetveket, hanem azok elszaporodását kell megelőzni. A tetvek nem szeretik a nedves környezetet, ezért érdemes heti rendszerességgel, vagy ha száraz az idő, akkor akár naponta lehetőleg esővízzel, de ha nincs sima vízzel, permetezni a növényeket. Minél alaposabban tudjuk, annál kisebb eséllyel fertőződik meg a növényünk. De ugye mindenki reménykedik, hogy vele ez nem történhet meg, ezért csak akkor kapkod megoldás után, mikor már szépen elszaporodtak a paraziták. Ekkor jönnek a házi praktikák:

- Banánnal, dohánnyal: A levéltetvek áldozatává vált növény gyökerei köré helyezz szárított vagy felszeletelt banánhéjat 3-5 centiméter mélyen a földbe, és meglátod, a kis élősködők hamarosan elmenekülnek.

Ha úgy látod, hogy a levéltetvek már egészen elszaporodtak, a növényt állítsd a fürdőkádba, alaposan zuhanyozd le, és csak ezután kezd kezelni. A banán mellett hatásos a dohányból készült főzet is. Ehhez 10 dkg dohányt forralj fel egy liter vízben, majd alacsony lángon főzd még további egy-két órán át. A főzetet hagyd állni legalább 12 óráig, majd keverj el benne 2 dkg káliszappant. A főzetből két decit adj egy liter vízhez, és ezzel a híg oldattal permetezd a növényt. (forrás: http://www.femina.hu)

- Szalmiákszesszel, mosogatószerrel: A levéltetvek, legfőképpen a fekete fajták ellen a zuhanyozást követően hatásos fegyver a szalmiákszesz is. Ebből két evőkanálnyit oldj fel egy liter vízben, és ezzel az oldattal öntözd meg a növényt. Érdemes néhány nap múlva megismételned a kezelést, hogy biztosan megszabadulhass a kártevőktől. A zöld levéltetvek ellen bevethetsz mosogatószert is: ebből szintén elegendő kétkanálnyit feloldanod négy liter vízben, az oldattal azonban ne a növényt locsold, hanem a beteg leveleket mosd át. (forrás: http://www.femina.hu)

- Csalánnal, kamillával: A csalán nemcsak egyike a leghasznosabb gyógynövényeknek, hanem kitűnő ellenszere a levéltetveknek is.Érdemes frissen beszerezned, hogy valóban hatásos, mégis természetes permetezőszert készíthess belőle. A csalánból elég öt-tíz nagyobb levél: ezeket - kesztyűben - vágd fel apró darabokra, majd áztasd be egy liter vízbe nagyjából egy hétre. Ezután szűrd le, majd az oldattal tízszeres hígításban permetezd le a beteg növényeket.A csalán nemcsak elpusztítja a tetveket, de a növényt is erősíti. A kamillából készült oldat szintén hatásos: fél kg szárított kamillát áztass 3 liter vízben néhány napig, majd szűrd le, és tízszeres hígításban permetezd vele a növényt. (forrás: http://www.femina.hu)

- Paradicsomlével, fokhagymával: A paradicsomot ki nem állhatják az apró kártevők, főleg akkor, ha a belőle készülő főzethez nem csak a leveleket és a szárat használod fel, hanem egy-két termést is. Összesen fél kilogrammnyi paradicsomszárat és egy paradicsomot főzz egy óráig vízben. Szűrd le, adj hozzá 4 dkg káliszappant, és hígítsd fel három liter vízzel, majd az így készült oldattal permetezd a növényeket. (forrás: http://www.femina.hu)

- Mosogatószer és ecet:a recepthez a következő összetevők kellenek:

  • fél liter víz
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál ecet
  • 2 evőkanál mosogatószer

A vizet, a cukrot, az ecetet és a mosogatószert, bármilyen mosogatószer lehet, össze kell keverni, majd néhányszor le kell permetezni vele a növényt. (forrás: http://www.moksha.hu)

- Levendula, bársonyvirág, sarkantyú, körömvirág: több helyen láttam, hogy azok mellé a növények mellé (rózsa, leander), amelyek sokkal jobban ki vannak téve a levéltetvek általi macerának, levendulát, bársonyvirágot, sarkantyút, vagy körömvirágot telepítenek. Ennek következtében a növényeket messze elkerülik a fránya bogarak.

- Sárga ragacsos színcsapda: A sárga színű tárgyakra nagy számban repülnek. Ez nem véletlen, ugyanis a sárga szín vonzza a levéltetveket. A növények zsenge leveleit szívogatva legyengítik és megfertőzik a kerti növényeket. Ki ne ismerné az apró, 1-2 mm-es, törékeny testű, gyakran szárnyakkal rendelkező levéltetveket? Városi emberek is gyakran észlelik, hogy sárga színű ruhájukra, vagy a sárga autókra nagy számban repülnek ezek az apró állatok. Ez nem véletlen, ugyanis a sárga szín vonzza a levéltetveket. A sárga színre való érzékenységén működik a sárga ragacsos színcsapda: sárga színű, tartósan ragadós felületű lapok, melyeket a növények lombjára javasolt kifüggeszteni. Már akkor jelzi a levéltetvek jelenlétét, amikor a növényen még nem vesszük észre meghúzódó egyedeit. (forrás: http://www.balintgazda.hu)

Ezek mellett van még rengeteg módszer, ha esetleg találok valami jót, akkor majd azokat megosztom itt.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása