malna.jpg

A kertem egyik leghasznosabb tagja a málna. A gyerekek, valamint magam is nagyon szeretjük. Az első példányokat még szüleimtől hoztam, amelyek nagy szeműek voltak. Sajnos, a fajtáját nem ismerem, de nagyon meg voltam vele elégedve egészen tavalyig. Minden évben szépen a friss hajtások burjánzottak a sok-sok málnától.

Aztán tavaly megjelent szinte az összes málna szárán valami csomószerű. Utána érdeklődtem és azt mondták valami betegség, és azokat a példányokat, amelyeken ez a csomó megjelent vágjam ki és égessem el, hogy nehogy megfertőzze a többi málnát. Idén termet, de nem volt az igazi. Ezért gondoltam utána olvasok kicsit a interneten írnak-e valami hasznosat.

Az első találat elvit a http://www.kertvarazsmagazin.hu oldalára, ahol nagyon jó kis összefoglaló van a málnáról.

"A málna már a középkorban is a kertészek egyik kedvenc gyümölcsfajtája volt, amelynek termése nem csak finom és ízletes, de gyógyhatással is rendelkezik.

Vadon termő málnát főleg Észak-Európában és Nyugat-Ázsiában találunk, erdők szélén, cserjésekben, és hegyoldalakban fordul elő nagy számban.

A málnából remek lekvár, szörp, ecet készíthető, amely sütemények ízesítésére, vagy saláták mellé remekül harmonizál.

Régen a népi gyógyászatban a málna levelét és gyümölcsét lázas meghűlésekre alkalmazták, de ma is megtalálható a gyógynövények tárházában, hiszen a benne található kálium, foszfor, vas és fruktóz erősíti a szervezet. Cukorbetegek és reumások is előszeretettel fogyasztják a gyümölcsét, a belőle készült ízletes tea pedig vér és bőrtisztításra ideális.

 A málna az évelő növények csoportjába sorolható, ám csak a gyökere évelő, a hajtások kétévesek, vagyis az első évben a főhajtások elérik a teljes hosszt, majd a következő évben a növény mellékágakat hajt, amelyeken laza fürtökben jelennek meg a fehér virágok, végül a nyár közepétől megjelennek az édes apró bogyós gyümölcsök is.

A málna talajban nem válogatós, ám tápanyag hiányában hiába is várjuk a bő termést. Ültetés előtt fontos hogy az ültető gödörbe adagoljunk egy kevés komposztot, vagy érlelt marhatrágyát, majd a trágyázást minden második évben ismételjük meg. A friss leveleket már tavasztól szedhetjük teafőzés céljából, gyümölcsöt pedig az éréstől számítva folyamatosan szüretelhetjük.

Ma már a kertészetekben évről évre újabb fajtákkal találkozhatunk, ezek közül az ismertebbek: Golden Bliss, Fertődi zamatos,Nagymarosi, vagy a Tulamen.

Érdemes a vásárláskor elolvasni a címkén található tájékoztatót, a fajta tulajdonságairól, hiszen van olyan, amelyik korábban terem, van bő termő, és van, ami csak feldolgozásra való gyümölcsöt hoz majd.

Amint megvásároltunk egy málnabokrot, hazaérkezésünk után lehetőleg azonnal ültessük el, ha erre nincs elég időnk, állítsuk bele egy vödör vízbe, mert a gyökerek nagyon gyorsan kiszáradnak. Az ültetésre a legideálisabb időszak a tavasz, vagy az ősz, ültetés után metsszük vissza a hajtásokat, így megindul a gyökér növekedése.

Ne feledjük el, hogy ha több tövet szeretnénk egymás mellé ültetni, fontos hogy hagyjunk köztük minimum 50-60 cm távolságot.

A málnabokrot lehetőleg a kert napos részébe ültessük, bár árnyékban is megél, ott nem számíthatunk túl sok termésre. Ültetéshez használjunk enyhén savanyú laza jó vízáteresztő képességű virágföldet, mert a málna nem szereti a pangó vizet, és a túl nedves talajt."

Szerintem, ha te is elolvastad, akkor pár, benned is felmerült kérdésre választ. Nekem egyértelműen abban segített, hogy érdemes lenne nekem is megtrágyázni a málnámat, mert valószínűleg azért lettek annyira kicsik a málna gyümölcsei. Sőt, talán érdemes lenne átültetni, mert a mostani helyén már 4-5 éve van, és eléggé benőtte a tarack, pedig iparkodtam irtani.

Pár éve kaptam egy másik fajta málnát. Ez már az első évben terem, vagyis tavasszal elkezd nőni a friss hajtás a tőből, aztán a nyár közepétől hozza a gyümölcsöket. Persze nem annyit, mint az egy éves vesszők, de azért hoz. A következő évben ismét terem, de akkor már sokkal többet.

Ennek a málnának a telepítésekor a tövet szétszedtem, és 4-5 részre szétosztottam. Locsolgattam, ápolgattam, de csak kiszáradtak, egyedül egy maradt meg. 2 éven keresztül óvtam, nehogy kipusztuljon az is. Mint ahogy fentebb lehet olvasni, sarjjal szaporítható könnyen. Ez a szüleimtől hozott fajtánál jól működik. Viszont ez a folyton termő, mert erről eddig nem beszéltem. Nem akart sarjadzani. Igen, folyton termő. Ezt jól ki is használtuk. Volt, hogy még október végén is szedtünk a gyerekek legnagyobb örömére róla piros mannát. Szóval nem akart sarjadzani. Aztán tavaly beindult, és folyamatosan ültetem át az eredetileg elképzelt helyére.

Hogy a témához visszakanyarodjak, a málna (és eper) telepítésének ideje ilyenkor van augusztus végén, legalább is az öregek ezt mondják. Tehát, ki a kertbe és telepítsetek málnát, epert.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.