darazs_foldben.jpgMár több bejegyzésem volt a darazsakkal kapcsolatban. Ennek több oka van, de leginkább azért mert nagyon elterjedtek felénk. Már többször megszúrtak a darazsak, aminek köszönhetően több alkalommal is feldagadt az adott testrészem. Most a hétvégén megint sikerült egyet felidegesítenem, aminek köszönhetően nemtetszését tette azzal, hogy jól megcsípte a lábujjam közét.

Mivel félek a feldagadástól, ezért egyből rohantam a petrezselyemhez. Majd már messziről kiabáltam a lakásba, hogy készítsék a kálciumot. Nagy megrökönyödésemre, vagy a gyors beavatkozásnak köszönhetően nem történt meg a duzzadás. Viszont ez az eset tovább erősítette a megindulásomat, hogy van még mit írni, olvasni erről a jószágról.

Mivel kezdenek a gyümölcsök teremni, valamint az idei darazsak is egyre gyorsabban kelnek, ezért a tavaly nyáron bevált flakonos csapdák kikerültek a leginkább "fertőzött" területekre ki is lettek helyezve. Pár napos tevékenység után szépen telnek is legyekkel és darazsakkal. Sőt, a molyok is előkerültek, amelyek csak éjszaka mozognak, és nappal nem lehet őket észre venni.

A hagyományos fészkes darazsakon kívül több fajta él nálunk. Vannak földi darazsak is, amelyek leginkább akkor támadtak, amikor a locsoló vizet vittük a kertbe földbe ásva. Viszont most idén egy új támadó jelent meg a kertben. A földbe "vakond túrásba" költözött darazsak. Nem is vettük észre ez addig, amíg szerencsétlen kutyánk át nem sétált a bejáró felett, amire a darázs katonák meg is rohamozták, és ahol érték csípték. Szerencsére ezt láttuk. Bár nem tudtuk, hogy honnan jöttek a támadók. Befelé menet viszont mi is áthaladtunk a védett területen, aminek köszönhetőnek a feleségemet megrohamozta a fúlánkos harcosok egyike. Két csípés hívta fel a figyelmünket a veszélyre. Ekkor bukott le a földbe létesített telep bejárata.

Mivel több időpontban és hőmérsékletben kimentem, hogy esetlegesen locsolóval és egyéb eszközzel felszámoljam a veszélyforrást. Esélyem se volt az eszközeimet bevetni, mert állandó mozgás jelezte, hogy nem ültek el a darazsak. És mivel én érzékeny vagyok a csípésre, ezért nem mertem támadni félve az ellentámadástól. Mivel már kellene a lyuk környékén is vágni a füvet, ezért kell valamit találni, amivel győzelemre vezethetném a darázstalanítók csapatát. Ezért hát kerestem a neten valami receptet.

Első találatom egy erre a témára készített oldalt dobott fel a gép. A http://darazsirtas.blog.hu oldalon ezeket olvastam a földi veszedelemre:

"Gyakori jelenség, hogy a darazsak földben alakítják ki búvóhelyeiket. Általában a puha, porhanyós szerkezetű talajok alkalmasak darázsfészek kialakítására, így sok esetben játszótéri homokban találhatunk rájuk. Amennyiben jól behatárolható, kisméretű földlyukban tapasztaljuk a darázs okozta problémát, úgy éjszaka néhány liter forró víz beöntésével megszüntethető darázsfészek. Nagyobb kiterjedésű, több járattal is rendelkező darázs-lyuk esetén célszerű a darázsirtás kivitelezésében jártas darázsirtó szakember segítségét hívni. A profi darázsirtók taglózó hatású darázsirtószer célzott bejuttatásával azonnal kiirtják a darázs kolóniát, felszámolják a darázsfészket. A földben élő növények károsításától nem kell tartani, az alkalmazott darázsirtó szerek ugyanis idegméregként kizárólag a rovarok szervezetére hatnak, a növényekre nem fejtenek ki hatást, továbbá rövid idő alatt nyom nélkül elbomlanak. Sikeres darázsirtás után a fészek ásás útján kibontható, szakmailag azonban nem indokolt.
Tartós hatású darázsirtószer kiásás nélkül is hatékony, végleges darázsmentességet ad."

Ugyanezen az oldalon találtam a következőt is:

"A német darázs gyakran épít fészket elhagyott egér vagy patkánylyukban, esetleg lótetű (vakondtücsök) járatban. Előfordul hogy fészeknek több ki és bejárata van, ezért a járat eltömésével hiába próbálkozunk. A forróvizes és vegyszeres beöntés ritkán vezet eredményre: a darázsfészek óriási (50-80cm átmérő nem ritka!) lehet, illetve 1-2 mélységben is lehet. A darazsak fészket bolygató embert tömegesen támadhatják a lakóhelyüket védelmező dolgozók. A teljes védőruhában történő kiásás és fészek megsemmisítés működik ugyan, azonban ez barbár módszer. Mivel sokszor ápolt pázsit vagy kiskert a darázsfészek helye, óriási gödröt kellene ásni a 2m mélyen fekvő fészek kiásásához. Ettől egyszerűbben is célt érhetünk. A darázsirtó szakemberek nyomásporozással rovarirtó port fújatnak a fészek belseje felé. A darazsak azonnal elpusztulnak, a nagy nyomáson belőtt darázsirtó por a fészek belsejéig is elér.  A darázsirtás ezen módja nem károsítja a növényeket, szagtalan, veszélytelen, tartós.
Ásás és bontás nélkül történik a darazsak irtása!"

Hát ez az oldal leginkább a megrendelhető szolgáltatásról szól, ezért még kerestem további lehetőségeket. A következő találat, leginkább hasonló helyzetben lévők a http://www.nlcafe.hu oldalon egy forum jött fel, ahol vannak jó ötletek és megoldások:

"Két évvel ezlőtt nekünk is volt eresz és a tetődeszka közé befészkelő darázs csapatunk. A kiírtásához nem kellett szakember. A gazdaboltba (vegyi üzletbe) lehet kapni: Biotoll darázsírtó porozószert. ( itt 800 Ft volt) Amikor a darazsak szürkületkor bevonulnak a fészkükbe, oda kell a portból  befújni nekik. Mi megcsináltuk, reggelre egy darab nem volt!"

Egy másik:

"Nekünk dongó fészek volt a padláson. A férjem szépen felszedte a fa padlót aztán neki esett a disznóperzselővel. Persze a vödör vizet oda készítette előre. Aztán volt lódarázs fészek a falban (vályog) amikor permetezővel befújtuk csak rontott a helyzeten, mert bevadúltak. Végül akkor is a gázperzselő győzött, mert a szárnyukat rögtön megperzseli és nem tudnak repülni így már csípni sem. Sosem hívtunk szakembert, mert egy kertes házban megszokja az ember, hogy maga csinálja."

Hát ezek azért vad dolgok, de lehet, hogy inkább megyek a mezőgazdasági boltba, és kérek valami port. ezekre a dögökre. Addig is a lejárat mellett lévő fára kihelyezek egy csapdát a darazsaknak.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása