tulipan.jpgMár írtam többször a tulipánról a http://markgarden.blog.hu/2016/05/23/tulipan_591 bejegyzésemben is. Most nem akarok nagyon plusz dolgot írni. Gondoltam, mivel nem biztos, hogy csak a mi családunk egyik kedvenc virága, ezért mást is érdekelhet. Azért körbenéztem az interneten, hátha van valami érdekesség még ezzel a témával kapcsolatosan.

Az első találat is inkább csak ötleteket ad, hogy hogyan érdemes ültetni tulipánokat egyedül, vagy más növényekkel közösen. Ez a http://www.tulipanvilag.hu oldalon olvasható:

"Virághagyma ültetési instrukciók, Ültetési módok


A hagymás növények a meleg, napos helyet, jó vízelvezetésű, gyorsan felmelegedő és könnyen kiszáradó talajt kedvelik. Földjük közepesen termékeny, de szerves anyagokban dús, semleges kémhatású vagy meszes legyen (optimális a 6-7 PH közötti érték). A hagymák meghálálják a jól előkészített talajt, azzal, hogy pompás virágokat hoznak. Pl. ha túl agyagos a talaj, akkor nem árt egy kicsit javítani a minőségén úgy, hogy szerves anyagokat (pl. komposzt) adunk hozzá. Mind a tavaszi, mind a nyári virágzóknak szükségük van foszforra, amely a gyökérképződést segíti elő. Ha tovább hagyjuk a hagymákat a talajban mint egy év, fontos, hogy talajfertőtlenítőt is adagoljunk az ültetéskor.

Ültetés előtt vegyük tekintetbe a várható fénymennyiséget. Általánosságban elmondható, hogy a hagymás növények inkább a napos helyeket kedvelik. Mivel a tavasszal virágzóak a lombos fák levélbontása előtt hozzák virágjukat, így nyugodtan ültethetjük őket a fák alá. Nagyon szép látvány egy fatörzs körül elhelyezkedő hagymás csoport. Ültetésben az általános szabály az, hogy az optimális ültetési mélység a hagyma két–háromszorosa. Ez nem igaz a nyáron virágzókra, amelyeknél az ültetési mélység növényenként eltérő. Ültethetjük a hagymákat szabadon, minden kertészetben kapható ültető kosárba vagy nagyobb mennyiségnél hálóra is.

Tavasszal virágzó hagymások ültetési mélysége:Nyáron virágzó hagymások ültetési mélysége

 
 
Írisz rizómák ültetése

Ültetés gyepbe


Ültető kosár elhelyezése
 
 
A kosár előnye, hogy könnyű vele a hagymák mozgatása és kiszedése. Hátránya viszont az, hogy korlátozott teret enged a hagymák növekedésének. Nagyobb mennyiségnél a könnyebb kiszedhetőséget segíti a háló és kiküszöbölhetjük vele a hagymák sérülését is (szétvágás).
Ültetés után locsoljuk meg egyből a földet, ezzel segítve a gyorsabb gyökérképződést, mivel az ősszel ültetett hagymáknak gyökeret kell ereszteniük az első fagyok előtt. Ahogy megjelenik tavasszal a növényen a virágkezdemény, folyamatosan öntözzük a szebb virágzás érdekében.

Három általunk is kipróbált trükköt szeretnénk megosztani az oldalt olvasókkal:

1. Jácint téli virágoztatása:
Ha az ősszel megvásárolt jácint hagymákat 3 hónapra a hűtőbe tesszük száraz papírzacskóban (5 fok körüli hőmérsékletre), akkor ezzel előre tudjuk hozni a jácint virágzási idejét és már januárban/februárban virágzó, illatos jácint lehet a lakásunkban. Az ültetés után tegyük a cserepet hűvös, sötét helyre és tartsuk földjét nedvesen. 3-4 hét elmúltával megindul a rügyképződés, ekkor vigyük a cserepet világos, szobahőmérsékletű helyre és locsoljuk rendszeresen. A virágzás azonban annyira kimeríti a hagymát, hogy ha azt akarjuk, hogy túlélje ezt a beavatkozást, akkor elvirágzás után ültessük ki azonnal a kertbe, ahol újból erőre kaphat.

2. Hagymások egymás fölé ültetése:
Kertünket jobban kihasználhatjuk és egy területen akár többször is virágzó növényeket láthatunk, ha a hagymásokat egymás alá és fölé ültetjük. Ha azt akarjuk, hogy különböző időben nyíljanak a hagymások, akkor érdemes eltérő tenyészidejű fajokat együtt ültetni, pl. korai krókuszt tulipánnal vagy jácinttal. Ha azt akarjuk, hogy vegyesen, de egyszerre nyíljanak, akkor azonos időben nyíló fajtákat ültessünk együtt. Ezt megtehetjük konténerben és szabad földön is.

Jácint téli hajtatása


Egymás fölé ültetés
 
 
3. Tavaszi hagymások a teraszon:
Ha szeretnénk tavasszal a teraszon vagy a lakásban is virágzó tulipánokat, nárciszokat, krókuszokat vagy jácintokat látni magunk körül, ezt könnyen megtehetjük azáltal, hogy az ősszel cserépbe vagy virágládába ültetett hagymásokat télire a kert földjébe süllyesztjük. Itt a hagyma biológiai egyensúlyához szükséges tápanyagokat, nedvességet és hideget is megkapja és egyúttal védve van a kifagyás ellen is. Amikor tavasszal a rűgy kibújik a földből, kiemelhetjük a cserepet vagy virágládát és kitehetjük a teraszra, vagy bevihetjük a télikertbe és lakásba. Természetesen ezután már a mi dolgunk, hogy a földjét nedvesen tartsuk.
Elvirágzás után ültessük ki őket a kertbe, hogy a hagymák megerősödjenek.

Ültetés előtt érdemes ültetési tervet készítenünk, ezáltal egyrészt felmérjük a szükséges mennyiséget, másrészről pedig tudjuk követni, mit hova ültettünk."

ültetési terv

Nagyon jó, összeszedett információkat kaptam, kaptunk. Az biztos, hogy kicsit jobban át fogom gondolni, hogy mit hova, miért fogok ültetni. Sőt, az eddig kapott ismereteket nagyon jó lesz vegyíteni, kombinálni. Jövőre lesz is módom rá, mert a dédinél láttam, hogy több helyen, össze-vissza bújnak ki hagymás virágok, amelyeket ha idén időben kiveszek, akkor jövőre lesz mozgásterem, akár készíthetek virág kompozíciókat. Végül is általános iskolában mi még kaptunk kerttervezéssel kapcsolatosan ismereteket, amit eddig nem igen hasznosítottam. Legfeljebb annyit, hogy a fák méretei alapján történt az ültetés. Most már a virágok ültetésére is több figyelmet fogok fordítani.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.