rebarbara.jpgMájus közepét írunk, lassan minden jó fekvésű szabad hely be van ültetve. Már alig maradt el egy-egy kevésbé jó, mondjuk a fák alatti árnyékos, félárnyékos földrészek. Viszont nem minden növény szereti, ha a nap mennyiségében korlátozzák. Ezért célszerű olyan növényeket elvetni, ültetni oda, amelyek megelégszenek kevesebb napsütéssel, esetleg folyamatos árnyékkal is.

Igazából, amit eddig tapasztaltam, illetve olvastam, hallottam, az az, hogy a fák alját a dísznövények, virágok jobban elviselik, mint a zöldségek. Ezért nagyon sokat inkább virágokat ültetnek a fák alá.

Azért találtam az interneten a http://hobbikert.hu oldalon például olyan listát, leírást, amely azért mégis támpontot adhat, ha a zöldséges kert tele van gyümölcs fákkal:

"Kevés olyan hasznos, ehető növény van, amelyet a ház északi oldalán vagy kamra mögött, félárnyékban is termeszthetsz. Összegyűjtöttük ezeket.

Amikor a veteményeskertre gondolunk, a legtöbben olyan ágyásokat képzelünk el, amelyek egész nap fürdenek a napfényben. Egyes zöldségfélék, mint például a paradicsom, a paprika és a tök esetén valóban ez jellemzi az ideális termőhelyet. De mi a helyzet akkor, ha szeretnénk ugyan zöldségeket termeszteni, de híján vagyunk az ideális helyszínnek? A jó hír az, hogy rengeteg olyan zöldségféle létezik, amely teljes napfény nélkül is jól fejlődik. Így hát a csak árnyas hellyel rendelkező hobbikertészek is termeszthetnek zöldséget.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy ha a terméséért vagy gyökeréért, gumójáért termesztünk egy zöldséget, annak teljes napfényre lesz szüksége. Ha a leveléért, száráért vagy rügyeiért termesztjük, egy kis árnyék nem fog gondot okozni.

Ne feledjük, hogy egyetlen zöldség sem fejlődik teljes árnyékban. A következő növények beérik napi 3-6 óra napsütéssel, illetve nagyjából egyenletes, foltos árnyékban is gyarapodni fognak:

- egyes salátafélék, mint például a fejes saláta, rukkola, endívia vagy a zsázsa
- brokkoli
- karfiol
- borsó
- cékla
- kelbimbó
- retek
- mángold
- leveles zöldségek, mint például a spenót, új-zélandi spenót, sóska
- bab

Bizonyos szempontból a részleges árnyékban történő zöldségtermesztés könnyebb, mint teljes napfényben. Nem kell olyan gyakran öntöznünk, és azok a növények, amelyek a nagy melegben hajlamosak a felmagzásra, mint például a fejes saláta vagy a spenót, némi árnyék mellett hosszabb ideig fognak növekedni.

Ha előre tudjuk tehát, mely növényeket termeszthetjük sikeresen részleges árnyékban is, több termést fogunk tudni betakarítani a kertből. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy van egy terület a kertünkben, amelyet teljes napfény ér, és ezt fenntarthatjuk egy veteményes számára, továbbá azzal is tisztában vagyunk, mely növények tolerálnak valamennyi árnyékot, ez segíteni fog abban, hogy maximálisan ki tudjuk használni a rendelkezésünkre álló teret.

A napfényes területet kihasználhatjuk az olyan napimádó növények termesztésére, mint például a paprika, a paradicsom, a padlizsán, a kukorica vagy a tök. A többi növényt, amelyek árnyékban, félárnyékban is jól elvannak, bárhová máshova elültethetjük. Nevelhetünk például céklát vagy mángoldot félárnyékos évelőágyásunk szegélynövényeként. Termeszthetünk salátát vagy retket konténerekben vagy virágládákban. Használjuk ki mind a napsütötte, mind az árnyékos helyeket, hogy ezzel kétszerezzük meg a betakarítható zöldségek mennyiségét.

Az árnyékos kert nem jelenti tehát azt, hogy arra lettünk kárhoztatva, hogy életünket friss kerti zöldségek nélkül éljük le. A kert adottságainak maximális kihasználásával finom salátaféléket, borsót és más ízletes zöldségféléket takaríthatunk be tavasztól egészen az ősz végéig."

Azért meg lehet nyugodni, mert van bőségesen zöldség, ami a fák árnyékát is elviselik. Még fogok pár bejegyzést írni ebben a témában, mert vannak akik egy kicsit jobban körbejárták a témát. Csoportosították azokat a növényeket, amelyek az árnyékosabb helyeken is el vannak, méghozzá, hogy mennyire árnyékos a hely. Tehát ezzel fogok legközelebb jönni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.