vegyeskultura.jpgIdőnként elkap a mesélhetnék, hogy megmutassam hogyan is állok a kertben. Sajnos, lusta vagyok annyi képet készíteni a kertből, hogy utána ide feltöltögessem, ezért inkább csak mesélek, hogy éppen hol tartunk a kertben. Van mit, mert idén szerencsére több időt tudok a kint tölteni a kertemben.

Krumpli

Idén pár dolgot kipróbáltam, és a vetőburgonyámat is befrissítettem, vettem egy kis zsákkal. Annyiban jól állok a krumplival, hogy szépen ki van kapálva a sor és a tövek köze, viszont még mindig nincs feltöltve, mert most végeztünk a cseresznye szürettel, ami a bokrok felett van. Most viszont annyira kemény lett a letaposás miatt, hogy eléggé feladatos lesz feltörni a földet. Lehet, előtte rotával megjárom 1-1 ekével.

A kísérlet, mármint a krumpli héjával jól sikerült. A csírás héjból szépen kikelt a krumpli, de ahhoz képest, amelyiket teljes gumóval vetettem az nagyobb lett, pedig egy napon vetettem őket. Valószínűleg azért, mert több energia volt a gumóban, mint a vékony héjban, ezért erősebben tudott nőni. Nagyon gyorsan fel kell bokroznom a töveket, mert már látni a szárak végén a virágokat. A késésem miatt biztosan kevés és kis méretű termés várható.

Hagyma

Idei évben nagyon sok hagymát vetettem és duggattam. Mind a kettő eléggé jól sikerült. Sőt idén egy új módszerrel gondozom a hagyma táblát. Nem csillagkapázom, ahogyan eddig, hanem csak kapa és kézzel. Eddig mindig az volt a gond, hogy a kikelt és szépen fejlődő hagymákat a csillagkapával a száránál fogva kihúztam a földből. Így korán kikerült a helyéről csökkentve a hagymák számát. Idén ezért a kíméletesebb, de lassabb módszert alkalmazom a kapálást, hogy a gyomokat eltüntessem a kertből.

Ami idén még kísérlet tárgya lesz, hogy befogok sok felvirágzott hagymamagot, és jövőre abból próbálok dughagymát termeszteni. Ha már dughagyma, idén talán az eddigiekhez képest a legjobban kelt és maradt meg a magról vetett hagymám. Kíváncsi leszek, hogy befejesedik-e rendesen, vagy csak dughagymáig jutunk.

Karalábé

Idén nem palántákat gyártottam karalábénak, hanem mikor már elég meleg volt az idő, akkor kiszórtam rövid sorokba a magokat, hogy kint a szabadföldben nőjenek ki a karalábé magok. Ez jó ötletnek bizonyult. Ez gond van, hogy már kezdenek fejesedni, de még mindig karalábé oviban vannak. Szerintem a hétvégén majd szét fogom ültetni azokba a sorokba, amelyek ritkán keltek ki. Pl. a sárgarépa sorába. Ez a sok karalábé azért lesz jó, mert a nyuszikkal fel tudom majd etetni, nem úgy mint az ezelőtti években.

Csemege kukorica

Idén ezzel is kísérletezem. Abban az évben, amikor csemege kukoricát vetettem és esetleg sikeresen fel is nőtt, akkor nagy bajban voltam, hogy egyszerre annyi kukorica lett, és esetleg a fagyasztással meg tudtuk menteni a gyorsan beérett kukoricát. Idén megpróbálkozok azzal, hogy folyamatosan vetem el a magokat. Eddig csak egy sort vetettem a zöldséges kert oldalába, ahol eléggé vegyesen kelt ki. Van, ahol nagyon szép és minden mag kikelt, de vannak a sorban helyek, ahol viszont nem bújt ki semmi. Majd viszont vagy ide vetek még kukoricát, vagy ide is karalábét fogok palántázni.

Zöldbab

Idén nagyon gondolkodtunk, hogy egyáltalán vessünk-e, mert megesszük, de annyira nem szeretjük. Az első 1-2 szedés finom, aztán utána már nem annyira. A főzeléken és a levesen kívül csak rakott zöldbabot szoktunk enni, de amúgy nem igen és csak ritkán. De mivel házas élet előtt egyáltalán nem ettem meg a zöldbabot, most már legalább megeszem (ma is zöldbab főzeléket hoztam ebédre). Ezért valamiért ragaszkodom hozzá, valamint úgy érzem ebbe a növényben több is van, mint leves, főzelék és rakott. Pl. párolás, zöldséges tészta,... Szóval helye van a kertben.

Ennek ellenére a lehető legrosszabb helyre vetettem és az eddigi évek egyik legrosszabb kelését is idén produkálta. Ez is sorhiányos lett, és a korai cseresznyefa alatt nem éppen ideális a helye, mert a hétvégén szépen meg lett taposva. De azért maradt annyi bokor, amennyiből pár szedést össze tudunk hozni. A lukas sort meg majd feltöltöm palántával.

Cékla

Ez is egy olyan növény a kertemben, amely egyszer nagyon szép, máskor nagyon gyatra. Most éppen gyönyörű. Nagyon ritkán és szemenként vetettem. Ennek ellenére eléggé sűrűn kelt, mert egy magból több palánta is kikelt. Nem tudom, hogy ritkítani kellene vagy nem. Vagyis tudom, hogy kellene, de nincs kedvem, sajnálom. Majd lesz belőle, ami lesz, és majd a ritkítást akkor végzem, amikor érik. Mindig a legnagyobbakat fogom leszedni. Amúgy ezt a növényt azért kedvelem, bár annyira nem sok mindenre tudjuk egyelőre felhasználni, mert mindig, ha volt pár cékla a kertben, akkor azt a dédike készítette el nekünk. A gyerekeim nagyon szeretik, főleg a legkisebb. Az képes délben csak céklát enni.

Zöldség

Ez a növény is igen rapszodikus, egyszer gyönyörű és kiirthatatlan, máskor keresni kell nagyítóval a sorokban. Nos, idén a sárgarépához képest, nagyon szép, pedig a lehető legritkábbra vetettem. A levesben való felhasználáson kívül nem is szoktuk másra használni, pedig biztos lehetne. Majd valami zöldséges ételbe belecsempésszük majd. Amúgy nekem azért egy figyelemmel kísért növényem, mert allergiás lettem a méhcsípésre, és minden csípéskor feldagadok. A méhcsípésre pedig a zöldség zöldjét ajánlják frissiben. Sajnos, szoktam is használni. De idén a nyusziknak is jó csemege lesz majd.

Kapor

A zöldséges kert első felében van még kapor, amit a sorokba ültettem. A zöldség sorába és a burgonya sorába. Kikeltek, de majd meglátjuk, hogy mi lesz belőlük. Minden évben a szüleimtől szoktam kapor palántát hozni párat, ami ott kiirthatatlan szokott lenni és szabadon nő, nem vetik. Egy ideig nálam is itt-ott megjelent utána a kertben, de valamiért nem akart, nem akar megragadni. Idén úgy döntöttem, hogy magról fogom vetni. Ami nem is lett rossz döntés, mert mind a két sorban szépen elő is jött. Pedig azt írták, hogy magról nem az igazi vetni, hanem a szabad földön elszóródott magokból maguktól szaporodnak, és ez a legjobb. Majd talán jövőre már nekem is megmarad a kertben. Amúgy a kapornál olvastam, hogy akkor járunk jól, és akkor lesz mindig friss kapor a kertben, ha folyamatosan vetjük. Ezt a taktikát tesztelem, hogy tényleg jó lesz-e így. Lassan vetni kell a következő kanyart.

Retek

Tévedtem, mert nem csak a kapor van, volt az első sorokban, hanem a sárgarépa sorába is került sorjelölő gyanánt retekmag is. Ennyire talán még nem sikerült jól a retek vetés. Nem szórtam el az összes magot egyből, hanem csak két sorba szórtam, a többit a zacskóban hagytam későbbi vetésként. Már a nagyszüleim is a retket igazából a sorok megjelölésére szokták használni, vagyis, beültetik olyan növények sorába, mint pl. a zöldség és sárgarépa, amelyek később kelnek ki. Viszont addig is valamilyen szinten meg kell a sorközöket kapálni, de nem látni rendesen. A retek viszont gyorsan kikel, és mutatja a sorokat, hogy merre nem szabad kapálni.

Az idei vetéssel azért volt szerencsém, mert véletlenül az egyik sor mélyebbre került a másikhoz képest, ezért majd egy hét különbséggel keltek ki. Ezáltal a retek érésekor szinte folyamatosan tudtam kiszedni, és enni. Annyira sok lett, hogy még apósomnak is tudtam adni. Mikor elkezdett érni a retek, akkor a másik vetést is beletettem a földbe, amely már kikelt és kb. két hét múlva érni is fog. A hétvégén tépte ki az utolsó már felmagzóba lévő retkeket a fiam.

Folyt. köv.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása