meggy.jpgMár több alkalommal gondoltam, hogy kicsit utána járok, hogy egyes növények milyen bántalmakra jók, esetleg mely testrészt erősít, tartja karban. Mivel most nálam igencsak szezonja van a meggynek, ezért gondoltam, most ennek olvasok utána és ezt meg is osztom veletek. Azért is a meggyre esett a választás, mert bár a kori meggy hordóba és tepsiben végezte, azért még lesz mit kimagozni, mivel éppen érik a maradék meggyem. Lesz belőle jó pár vödörrel, ezért ezzel már érdemes lenne valamit kezdeni, ne fecséreljem el valami alantas kis dologra.

Ami érdekes, és talán mindenkinek fontos lehet a meggyel kapcsolatosan, az a következő. Tudjuk jól, hogy a meggy az nagyon "termeli" a sarjakat, amelyek mindegyik egy szép fa lehet, ha meghagyjuk. Ezeket mindenki, ahogy csak tudja pusztítja, írtja, mert különben a meggyfa környéke hamar egy dzsungellé válhat. Én is így teszek, mert ez a helyes. Viszont mikor elkezdtem a kertemet befásítani különböző gyümölcsfákkal, akkor pár rokontól, ismerőstől hoztam ilyen sarj meggyeket. Ezt azért tettem, mert szeretem a meggyet, valamint anno szüleimnél, így szaporítottuk ezt a remek gyümölcsöt. Ott nem is figyeltem rá annyira, de most pár hete végre leesett, vagyis úgy gondolom rájöttem a nagy titokra.

Már tavaly is fura volt, hogy bárhonnan hozok meggy csihatagot, mindegyik ugyanakkor és közel hasonló gyümölcsöt terem. És ekkor jöttem rá, hogy valószínűleg azért, mert mindegyik az eredeti (nemesített vagy nem nemesített) gyümölcsfához képest, teljesen más gyümölcsöt terem. Mifelénk ezt a fajta meggyet hónalj meggynek nevezzük. Szép nagy szemű, ha megérik teljesen, akkor édesen meggyes íze lesz, és szinte bármire felhasználható. Én szeretem, így nem igen fogom kivágni ezeket.

Visszatérve a meggy jótékony hatásához, megnéztem a http://nepgyogyaszat.com oldalon, hogy mit írnak a meggyről. Marad tovább a nagy szerelem a meggy iránt, esetleg jobban rácuppanok, esetleg kiábrándulok belőle, mint gyümölcsből? Nos, ezt olvastam:

"A meggy fogyasztása leghatásosabb, ha fáról történik. Ez a gyümölcs ugyanis nem utánaérő. Ha leszedjük a fáról hamarosan romlásnak indul. A meggy lé a legkitűnőbb ital, amit valaha is fogyaszthatunk. Megadja az alap ízt más gyümölcsnek is. A legjobb, ha magában fogyasztjuk, ha betegséget akarunk gyógyítani vele. Naponta három-négy pohárral elegendő. Elkészíthetjük vágógéppel, amit úgy kapunk, hogy a kimagozott gyümölcsöt pépesítjük, s azt gézen leszűrjük, vagy anélkül fogyasztjuk. A meggyet nem jó vízzel keverni, elvész az eredeti íze.


Mit is tartalmaz?

Gazdag vitaminokban (A-, B1-, B2- illetve C-vitamin és ásványi anyagok kalcium, kálium, magnézium, vas, cink). A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek antioxidáns hatásúak. Mély bordó színe hihetetlen értékéről árulkodik, arról, hogy egyik leghatékonyabb antioxidánsunk.

Mire gyógyír a megy?

- A legjobb antioxidáns: A meggyben megtalálható az A és C vitamin, szelén valamint bioflavonoid. Így is a leghatásosabb ellenfele az oxigén szabad gyököknek, de ha beveszünk egy kiskanál búzacsíra olajat, még jobban megerősítjük testünk védelmi csapatát.

- Vértisztító hatású. Jótékonyan hat a vérre, ezzel több nagy szerv, így a máj, s a vesék munkáját serkenti.

- A B-vitaminok minden fajtája megtalálható a meggyben, ez lehetővé teszi az emésztés munkájának kiegyensúlyozását és befolyásolja az idegek működését is.

- A legátalkotottabb székrekedést is megszünteti a meggy, mert hat a gyomorsavra, valamint tisztítja a beleket, puha rostja pedig segít a massza eltávolításában.

- Meghűlés esetén jótékony hatása van a légzőszervekre.

- A levében lévő antioxidánsok segítik megőrizni a vénák falának rugalmasságát, és ezáltal a visszérbetegségek elkerülését.

- Enyhítik az ízületi megbetegedés okozta fájdalmakat, ill. a fejfájást.

- A szív működésének serkentése a meggy ásvány tartalmának köszönhető.

- Közismert az, hogy a meggy kitűnő vízhajtó. Nemcsak a gyümölcse, de a gyümölcs szára is, amelyet teának elkészítve segít a szervezetben megrekedt vizet kihajtani.

- A köszvény könnyítése és gyógyítása akkor következik be, amikor a kálium hatására megtisztul a vér és a lerakodások kezdenek eltűnni. A meggy ebben a problémában is hatásos megoldást tud myújtani számunkra.

- Segítséget nyújt nekünk alacsony vérnyomás esetén. A meggy tartalmaz elegendő vas és egyéb ásványt, hogy a szív működése és a vérnyomás elérje a normális határt.

- Hatásos foginnygyulladás esén is. A meggyben a vitaminok és ásványok elosztása, valamint a nagyfokú savtartalma elősegíti, hogy a C vitamin felszívódjon és a száj betegségeit meggyógyítsa.

Birtalan Katalin - Természetgyógyász"

Hát nem kell kivágni tényleg a fákat, sőt, amit csak lehet, azt el kell tenni, tartósítani kell ínséges időkre, télre. Gondolkodtam, hogy a mostani meggyet, amit a héten le kellene szedni, majd felajánlom pálinkának, de végül is valószínűleg megy a fagyasztóba, ha már annyira nagyot vettünk. Már csak az módszerben kell magammal megállapodnom. De hajlok a sima meg nélküli fagyasztásra. Már csak azért is, mert ebből lehet akár még meggyes pitét is készíteni, ha másképpen nem fogyna a hűtőből.

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása