takarmany_repa.pngTegnap végre sikerült befejeznem a takarmányrépa ritkítását. Ezzel együtt a kiszedett palántákat átültettem olyan helyre, ahol most üresedés van. Így nyár közepétől kezdve egyre gyakrabban kifelé jönnek a termések, termések maradékai, így szépen keletkeznek üres területek a konyhakertben.

Most már egy hónap távlatából megerősíthetem, hogy a takarmányrépa palánták átültetése járható út. Viszont nagyon kell figyelni a következőkre:

- A kiszedett palánták gyökérzetét nem szabad letakarítani, mert a hajszál gyökerek megsérülnek, így kérdésessé válik az átültetés.

- Az átültetett palántákat, ahogyan az összes palántát jól locsolni kell, mert ilyenkor nagyon kell a folyadék a megkötéshez.

- Nem szabad az elültetett répákat kiszedni, ha összekonyul, mert az első pár napban ez sajnos ezzel jár. Amennyiben megkapja a folyadékot, akkor ismét a levelek felágaskodnak, majd ismét egy idő múlva lekonyul. Ez egészen addig megtörténik, amíg nem erősödik meg az új helyen. Csak locsolni kell...

- Az első időszakban nem szabad a gyökértörzsről leszedni levelet, mert könnyen kilazul a földben a rángatásra a gyökérzet, esetenként akár ki is téphetjük a földből, mert még a gyökérzet nem kötött meg rendesen. Ha mindenképpen le szeretnénk szedni pár levelet, mondjuk mert sok maradt rajta, mikor át lett ültetve, akkor a lehető leg óvatosabban. Ha tudjuk, akkor a gyökér törzsét folyamatosan a föld felé toljuk.

- Csak egészséges gyökerű palántát ültessünk át, mert a gyenge, sérült palánta nem fog megeredni. Nem éri meg küzdeni velük, mert az eredmény nem garantált.

- Mielőtt a palántákat kihúzzuk (kiássuk) a helyükről, előtte célszerű jól belocsolni a sort. Ennek több oka is van. Ha húzzuk, akkor nem szakad bele a gyökérzet a földbe. Valamint szintén, ha húzzuk, akkor a hajszálgyökerek rajta maradnak a gyökéren, sőt, ha lehet, akkor a gyökéren maradt földet ne, vagy csak nagyon óvatosan távolítsuk el, mert valószínűleg a hajszálgyökerek tartják a gyökéren a földet.

Amúgy az átültetett takarmány palántáknak van egy rossz tulajdonsága. Valamivel kevesebb idő áll rendelkezésre a teljes gyökérzet kialakulására, mint a sorban hagyott gyökerek, így valószínűleg kisebb termést tudunk majd betakarítani ősszel. Viszont, ha nem is fogunk nagy gyökereket kiszedni a földből, attól még szépen hozhatja a leveleket, amelyek szintén jó célt szolgálnak a nyulak fejlődéséhez. Minél több levélhez pedig nagyon sok folyadékra van szükség. Csak akkor fog gyorsan leveleket hozni. Ha ki van száradva egy kicsit, akkor nem hoz új leveleket, mert akkor figyelnie kell a párologtatásra, amit a leveleken keresztül tesz.

Majd, ha nem leszek lusta, akkor majd fogok képeket is készíteni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása