fahamu.jpgMár pár bejegyzésemben megemlítettem, hogy a vidéki élet egyik mellékterméke a fahamu mikre használható. Úgy gondoltam, hogy mivel tél van még és esetleg többen fával tüzelnek, ezért egy bejegyzést szánok arra, mire is lehet a hamut használni.

Bevallom őszintén, hogy a téma nem tőlem származik, hanem egy fórumon olvastam bele, hogy a hamuval kapcsolatosan milyen tanácsokat adnak az emberek egymásnak. Innen szedtem ki nagyon sok ötletet, annyira, hogy a legutóbbi kályha tisztítás után nem a kerti földre szórtam a hamut, hanem egy zsákba, hogy tavasszal, nyáron fel tudjam használni. Akkor miket találtam:

- Igen magas a kálium és foszfor tartalma, ezért kálium igényes növények (paprika, paradicsom, uborka, szőlő...) talajára hintve és sekélyen bedolgozva tökéletes tápanyag forrás. Paprikánál a bogyóképződés beindulása után többször is jót tesz hasonló alkalmazással, mint az előtte sorolt növények esetén. Gyümölcsfák gyökerei fölé is szokás szórni, hogy plusz káliumhoz és foszforhoz juthassanak azok is. Viszont csak óvatosan a hamuval, mert nagy mennyiség akár ki is égeti a növényeket. Legalább is egyesek szerint.

- Lugos víz előállítására is nagyon jó. Egy módszer a előállításához. Műanyag hordóba rak kell vizet, amibe hamut szórunk. Minél többet áztatunk be annál erősebb lesz a lúg. 10 napot hagyjuk, amit ez idő alatt többször megkeverünk. Utána hagyni leülepedni és a tiszta lúgot le lehet fejteni tiszta üvegbe. Több mindenhez alkalmazzák ezt az anyagot. Használták mosáshoz és készítettek szappant régen belőle. Talajt locsolták vele, hogy lúgosítsák.

- Egyes csúszó-mászó állatok, mint a csigák nagyon nem szeretik, ezért szokták a hamut olyan növények köré szórni, amiket a csigáktól és társaiktól meg akartak védeni. De szintén védelmet tud biztosítani a tetvek ellen, ha por formájában a tetvesedő növényekre szórjuk. A rózsák nagyon boldogok lesznek tőle, valamint a hagyma se kukacosodik be. Ha a földre szórjuk és kicsit bedolgozzuk a földbe (hogy el ne fújja a szél), akkor a földben lévő kártevőket is igen jól megtizedeli. Amennyiben egy nagyon hernyós év van, akkor a hernyók ellen is szokták alkalmazni. Nylon harisnyába téve rászórják a növényre, de csak óvatosan, nehogy megégessék azt.

- Szintén véd és fertőtlenít az állatvilágban. Sokan alkalmazzák a tyúkólak fertőtlenítésére úgy, hogy az ól aljára szórnak hamut. Sőt, egyesek a tyúkokat is beszórják. Mások viszont csak a tyúkok porfürdőjébe szúrnak és a tyúkokra bízzák, hogy bedolgozzák porfürdőzés közben a tollaik közé.

- Nagy gondot okoz a moha a gyepben. Erre is nagyon jó a hamu, mert csak be kell szórni a gyepet vele óvatosan és kiszárítja a mohát, míg a gyepet nem bántja. De mielőtt bárki ezt kipróbálná a telepített, féltve őrzött gyepén, előtte egy kisebb részen próbálja ki ezt. Azért tanácsolnám ezt, mert egyesek szerint a hamu nagy koncentrátumban képes kiégetni a füvet és akár a növényeket.

- Trágyába a sok tápanyaga miatt, szinte korlátlanul lehet szórni. Ezt majd később a növények nagyon meghálálják. Sőt, egyes helyeken, ahol nagyon szikes a talaj, oda is szoktak hamut szórni, mert ez javítja a talajt. Azon kívül, hogy tápanyagban gazdag, még lazítja is a talaj szerkezetét, így nem lesz annyira kötött.

- Egyesek a tojás héjával keverve szokták szintén trágyaként alkalmazni. Amit a virágok is nagyon meghálálnak. A tojáshéjt természetesen mielőtt összekeverjük a hamuval, jól meg kell szárítani, majd apró porszeműre összetörni, aztán lehet keverni.

- Szokták enyhén megnedvesítve súroló szerként is használni. Mi például egy kis szivacsra szórva a kályha ajtajának üvegét szoktuk letisztítani. Egyesek az ablakok takarításához is alkalmazzák. Viszont ott már figyelni kell arra, hogy nehogy valami nagyobb hamudarab keveredjen az finom hamu közé, mert az, ha nagyon összes van állva és nyomás hatására nem törik össze, akkor jól össze tudja karcolni az üveget. Szóval csak csínján.

- Sokan használják só helyett a jeges utak sikostalanítására. Mi is ezt szoktuk a járdán alkalmazni. Itt viszont arra kell figyelni, hogy ha ezzel szórjuk be a jeges felületet, havas részt, akkor ha rámegyünk cipővel, csizmával, akkor ránk fog ragadni a hamus latyak. Ezt, ha bevisszük, akkor a bentiek nem fognak nagyon örülni, szeretni minket.

Minden esetben csak száraz formában tároljuk, kivétel, ha lúgos vizet nem készítünk belőle. Egyesek szerint ha használjuk a hamut, akkor nagyon nagy butaságot teszünk, mert a "fa égése során vissza maradt hamuban nagy koncentrátumban vannak a mérgező nehéz fémek és a rákkeltő calcigonének Vagyis étkezésre használandó zöldségek tövére nagyon nem ajánlott. Vagyis csak akkor ha meg akarjuk mérgezni azt aki fogyasztja azokat." Erre persze mindenki írta az illetőnek, hogy ha ez így lenne, akkor már rég halottak lennénk mi is, akik ezt alkalmazzák. Vagyis, szerintem nyugodtan lehet felhasználni a fa maradék hamuját. Én is már zsákba gyűjtöm.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása