rebarbara.jpgAhogy ígértem, ebben a bejegyzésben a rebarbara felhasználásának lehetőségeiből adok pár lehetőséget. Ezeket a feldolgozási módokat a https://terebess.hu oldalon találtam:

"Rebarbarasaláta

40 dkg rebarbara, 5 dkg cukor, 2 tojás, 2 dl olaj, majoránna, 2 dl tejföl, mustár, só, citrom.

Megtisztítjuk és 1-2 cm-es darabokra vágjuk a rebarbarát. Cukrozott vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. Tojássárgájából, olajjal majonézt keverünk, mustárral, cukorral, sóval, citrommal ízesítjük és a tejföllel hígítjuk. A leszűrt rebarbarával összekeverve, lehűtve tálaljuk.

Rebarbarás lepény

30 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 20 dkg vaj, 3 tojás, tejföl, dió, rebarbara.

A lisztet, porcukrot, vajat morzsoljuk össze, állítsuk össze két tojássárgájával vagy annyi tejföllel, amennyit felvesz. Az így elkészített linzertésztát osszuk el két részre, nyújtsuk ki 1 cm-es vastagságúra. Az egyik lappal béleljük ki a tepsit, tegyünk rá kihűtött, kevés cukros vízben párolt rebarbarát, szórjuk meg darált dióval, takarjuk be a másik tésztalappal, szurkáljuk meg, kenjük be tojásfehérjével és előmelegített sütőben süssük meg.

Rebarbarakrém-leves

5-6 szép rebarbaraszár, 40 dkg cukor, fahéj, szegfűszeg, vanília, 2 tojássárgája, 2 kis-kanál liszt.

A rebarbara szárát (levélnyelet) vékonyán lehántjuk és hüvelyknyi darabokra vágjuk, majd egy liter vízben a cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel, egy darabka vaníliával puhára főzzük. A tojássárgáját a liszttel és 2 dl vízzel simára keverjük, folytonos kevergetés közben a forró leveshez öntjük. Fogyasztásig hűtőszekrényben tároljuk."

További felhasználási módok:

"Rebarbaraleves

15 dkg nyél héját lehúzzuk, ujjnyi darabokra szeljük, forró vízben fél citromhéjjal 2-3 percig forraljuk (amíg a villa éppen belemegy). Édesítjük, 2 dl tejfölt teszünk bele, s a fogyasztásig hűtőszekrényben tartjuk. ízletesebb és táplálóbb, ha a nyelet húslevesben főzzük meg, hagymával, sóval, borssal fűszerezve, pirított zsemlekockával tálalva.

Rebarbarafőzelék

Ugyanúgy készül, mint a leves, csak habarással, sűrűbben.

Párolt rebarbara

3 rebarbaranyelet 6-8 cm hosszúra vágunk, egy gerezd fokhagymával langyos olajban átlátszósra párolunk és megsózzuk, ha túl savanyú, kissé megédesítjük.

Tojásos rebarbara

Serpenyőben a feltört tojást kevés olajon megsütjük, közepére helyezzük a párolt rebarbarát, reszelt sajttal meghintjük, összekeverjük. Előételnek, kerti eledelnek kínáljuk.

Rebarbarafelfújt

A megtisztított nyelet nátronos forró vízzel leforrázzuk, megfőzzük, áttörjük, cukorral édesítjük, citromhéjat teszünk hozzá. 1 1 tejet 2 dl grízzel keverés közben megfőzünk, az áttört rebarbarával összekeverjük, tortaformába öntjük. Hűlése után kiborítjuk, vaníliamártással hidegen tálaljuk.

Rebarbaradzsem

1 kg megtisztított rebarbaranyelet apró darabokra szelünk, kevés vízben szétfőzzük. 2 citrom héját, 2 rúd vaníliát, 40 dkg cukrot, 1 g nátrium-benzoikumot keverünk hozzá, és amíg a cukor habja el nem tűnik, főzzük. Forró üvegekbe rakjuk, lekötjük, egy napig száraz dunsztban tartjuk. Alufóliát teszünk a tetejére, és hűvös helyen tároljuk.

Rebarbarakompót

A megtisztított rebarbaranyelet 1 cm-es kockákra vágjuk, cukros, fahéjas vízben éppen csak felforraljuk (2-3 percig). Lehűtve talpas poharakban tálaljuk.

Rebarbarabor

Az összevágott rebarbaranyelet turmixban eldolgozzuk, szűrjük, 1 l-hez 10-20 dkg cukrot adunk, felolvasztjuk és borosüvegekbe töltjük. Alufóliával fedjük, langyos helyen hagyjuk forrni, amíg le nem tisztul. Ekkor óvatosan új üvegekbe fejtük, parafadugóval zárjuk."

Ebből a pár lehetőségből leginkább a rebarbarabor fogott meg. Esetleg egyszer még ki is próbálom, de előtte mindenképpen valami ételt kellene elkészíteni. Van pár. És még ezeket találtam:

"Rebarbarabefőtt

A megmosott és meghámozott 4 kg rebarbaralevél-nyelet darabokra vágjuk. Az 1 liter vizet 2 kg cukorral felforraljuk, hozzáadjuk a megtisztított rebarbarát, és néhány percig együtt főzzük. Amint a rebarbara színt változtat, szűrőkanállal kiszedjük, és üvegekbe rakjuk. A szörpöt még egyszer átfőzzük, beletesszük 3 db citrom levét, 2 dl konyakot és amikor kihűl, ráöntjük az üvegekbe helyezett rebarbarára. Az üvegeket tartósítószerrel kezeljük, majd lezárjuk, és 80 °C-on 25 percig hőkezeljük. Kihűlésig a fazékban hagyjuk, majd kiszedjük, és hűvös helyen tároljuk.

Rebarbara cukorban

A megmosott és meghámozott 4 kg rebarbarát darabokra vágjuk, hozzáadunk 2 kg cukrot, és addig forraljuk, míg színt változtat. A kihűlt rebarbarát üvegekbe rakjuk. A szörpöt elkeverjük 2 db citrom reszelt héjával. Majd a citromok levét kifacsarjuk, azt is a szörphöz adva ráöntjük az üvegekbe rakott rebarbarára. A tetejét tartósítószerrel kezeljük, és 80°C-on 25 percig gőzöljük. A kihűlt üvegeket kiszedjük a fazékból, és hűvös helyen tároljuk.

Rebarbaraíz

A megmosott és meghámozott 4 kg rebarbarát darabokra vágjuk, fazékba tesszük, és sűrűre főzzük. Hozzáadjuk a 2 kg cukrot, 2 db citrom levét és kockára vágott héját. Folytonosan keverve addig főzzük, míg az lekvársűrűségű nem lesz. Ekkor hozzáadunk 2 dl rumot és forrón az előmelegített üvegekbe töltjük, tetejét tartósítószerrel kezeljük, és celofánnal lekötözzük. Ha kihűlt, hűvös helyen tároljuk.

Rebarbaraíz málnával

A megmosott és meghámozott 4 kg rebarbarát kisebb darabkákra vágjuk, fazékba tesszük, és sűrűre főzzük. Amikor elkészült, 1 kg málnaízt és 1 kg cukrot adunk hozzá, összekeverjük, majd rövid ideig együtt főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, tetejét tartósítószerrel kezeljük, és kihűlés után lekötjük, majd hűvös helyen tároljuk."

Ok-ok. Elteszem ezeket a dzsemeket, lekvárokat, befőtteket, de ezek igazából nem felhasználások. Viszont az utolsó találatban már konkrét sütirecept is van:

"Megtisztítása egyszerű: az alaposan megmosott levélnyélről vékonyan fejtsük le a külső héját. Ha találnánk benne fás részt, vágjuk ki. Majd vágjuk két-három centis darabokra, és máris felhasználhatjuk. Hogy mire is?

Ilyenkor, nagy meleg idején ugyancsak üdítő a jéghideg rebarbaraleves. Ehhez a rebarbaradarabokat tegyük egy fazékba, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Forraljuk fel, közben édesítsük ízlés szerint mézzel vagy cukorral, de pár csepp citromlével is. A növény nagyon hamar megpuhul. Ha már picit hűlt, turmixoljuk össze, majd tegyük hűtőbe. A levest behabarhatjuk egy kis tejszínnel is, ettől krémesebb lesz az állaga. Ugyanígy készül a rebarbaradzsúz is, persze hígabban, tejszín nélkül.

A rebarbarás sütemény se igényel nagyobb konyhai sürgés-forgást. Egy tálban összevegyítünk 20 deka cukrot, 5 egész tojást, 20 deka vajat, némi reszelt citromhéjat és a citrom levét, majd konyhai robottal jól összedolgozzuk. Jön hozzá 25 deka liszt és egy sütőpor. Az alaposan kikevert masszát tepsibe simítjuk. Gazdagon megrakjuk a kb. egy centis rebarbaradarabkákkal, amiket jól bele is nyomkodunk a tésztába, majd egy kanál cukorral megszórjuk a tetejét. Előmelegített sütőben 190 fokon 10 percig sütjük, majd 165 fokon további 30 percig, míg a teteje aranysárga nem lesz. Egy szúrópróba, majd a kész sütit kihűlve felkockázzuk. Az édesszájúak még meghinthetik kevés fahéjas porcukorral. Akik a keleties ízeket szeretik, bátran keverjenek a porcukorba őrölt gyömbért, kardamomot, esetleg csipetnyi garam masalát (indiai fűszerkeverék).

Sok helyütt rétesbe vagy pitébe is töltik a rebarbarát, amiből nagyon finom dzsem is készíthető. Ehhez annyi vízzel, hogy ellepje, puhára főzzük, turmixoljuk, elkeverjük a boltokban kapható zselésítő szerrel és a hozzá megadott cukormennyiséggel. Öt percig rotyogtatjuk, majd az alaposan elmosott, száraz befőttesüvegekbe töltjük. Rácsavarjuk a tetejüket, majd öt percre fejre állítva pihentetjük az üvegeket. S már mehetnek is a kamra polcára.

Angliában kedvelt a gyömbéres rebarbaradzsem, ezt is érdemes kipróbálni. A kész a dzsembe az üvegekbe töltés előtt finomra reszelt friss gyömbért, vagy kandírozott gyömbérdarabkákat teszünk."

Most már van lehetőség kipróbálni esetleg, ha lesz nagyobb mennyiségű friss száras levelem.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása