lestyan.jpgAhogy ígértem megnéztem, hogy a http://nepgyogyaszat.com oldalon mit írnak a lestyánról:

"Lestyán (Levisticum officinale)

Népies neve: maggifű, orvosi lestyán, levescsík.

A lestyán hazája Dél- és Nyugat-Ázsia. Európában elsősorban termesztés nyomán kivadulva fordul elő. Hazánkban főként délen, Békés-megyében termesztik.

A lestyán az ernyősvirágzatúak családjába tartozik. ősidők óta ismert fűszer- és gyógynövény. Vizelet-és szélhajtó teakeverékek alkotóeleme. A népi gyógyászatban főleg emésztési zavarok esetén ajánlják. Gyökerét, levelét és illóolaját a likőr-és konzervipar is használja.

Hatóanyagai: az egész növény illóolajat (ftalidokat, terpineolt, eugenolt, karvakrolt és szeszkviterpéneket) tartalmaz. A gyökérben ezen kívül található még kumarin és szerves savak.

A meleg fekvésű termőhelyeket kedveli. Tápanyagban gazdag és jó vízellátottságú területeken lehet eredményesen termeszteni. Szaporítása magról és palántáról történhet. A magokat október végén, november elején vetik. Ha gyökérdrogot szeretnénk előállítani, akkor érdemes az első évben előtörő magszárakat eltávolítani.

A zellerre hasonlító jellegzetes illatú- és ízű. Helytelenül „vegeta növénynek” is hívják. Fűszerkeverékek szerves alkotóeleme."

Szóval sok mindent nem írnak, és magában nagyon nem is használják gyógynövénynek, inkább különböző keverékekhez vegyítik, és közösen hatnak. Ettől függetlenül majd keresek recepteket, amelyekben ezt a növényt is használják.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása