vegyeskultura.jpgMost elég jól állok a kerben a zöldségekkel, sőt a palánták is egy-két héten belül kerülhetnek ki a kertbe, bár van pár mag, amely még zacskóban van, de az is edénybe fog kerülni. Előző bejegyzésemben az írtam össze, májusban miket kell tenni a virágokkal, virágágyásokkal, virágos kertekkel. Ebben az összefoglalóban viszont a kertünk gazdaságosabb részével szeretnék foglalkozni, mert ott is van aztán teendő, főleg ilyen aszályos tavasz kapcsán.

Mehetnek a földbe a káposzta típusú növények magjai, amelyből kikelésük után szétültetve győnyőrű növényeink lesznek. Ilyenek a karalábé félék, káposzta félék, cékla, marharépa. Minél előbb elvetjük őket, annál előbb kerülnek a tányérunkba. Mindenképpen öntözzük rendszeresen, mert most eléggé száraz a tavasz.

A gazdálkodási módszertől függetlenül, vagy mulcsolni, vagy kapálni, gazolni kell, annak megfelelően, minnél kevesebb gaz kerüljön a vetemény soraiba. Valamint a kevés eső miatt, eléggé kiszáradt a talaj teteje, így meg kell törni, védeni kell a kiszáradástól. De ha másképpen szeretnénk védekezni, akkor vethetünk olyan növényeket, amelyek nem csak árnyékolják a talajt, de a gazt is elnyomják. De akár hasznunk is lehet belőle. Ilyenek a zsázsa, retek, spenót.

Komposztálást megkezhetjük. Nem csak a vágott füvet, vékony ágakat, hanem a kertünkből kikerült gazokat, részünkre nem hasznos zöldség részeket, felesleget tehetjük egymásra, amelyet aztán locsolgatssunk, és időnként földdel takarjunk le, hogy réteges legyen a komposzt. Vigyázzunk, a komposztálandó halom soha nem száradhat ki, mert akkor nem rohad, bomlik hanem penészesedik. Az pedig nem jó a jó komposztnak. Arra is figyeljünk, hogy a felvirágzott gazokat ne dobjuk a komposztba, mert azok ott elszaporodnak.

Most már május elején a májusi fagyok után mehetnek a földbe a bab növények. Ha szerencsénk van, akkor hamar leterem és utna még bármit lehet a bab helyére vetni, palántázni, ültetni. Én általában téli retket szoktam másodvetésnek július végén, de inkább augusztus első felében. Erre aztán egész télen rájárunk a családdal, mert nem hat rá, ha fagyok vannak. Egy évben még márciusban is ettünk belőle, bár akkor mr kezdett egy kicsit fásodni.

A hónap közepén, amikor már teljesen elmúltak a májusi fagyok, akkor a már kész, vagy vett palántákat szépen lehet a helyükre ültetni. Paprika és paradicsom legyen az utolsó, mert azok egy kicsit nehezebben bírják a reggeli hideget, így meg tudnak fázni. De, ha jól lettek kiszoktatva a szabadhoz, akkor még ezek a kis lehülések se fognak rájuk hatni. Legfeljebb óvatosan takarjuk be fóliával a hidegebb reggelekre. Viszont a káposzta típusú növények mehetnek, amint készen állnak.

Az egynyári növények is mehetnek a talajba. Valamint a vegyes kultúrákat is szépen ki lehet alakítani. Gondolok itt a különböző kiegészítő növények elvetésére, elültetésére a veteményesbe.

A fűszernövények is, ha eddigi jó idő ellenére még nem kerültek földbe, akkor mindenképpen tegyük meg. Ha pedig kikeltek a magok, akkor annak megfelelően, milyen típusúak, mekkorára nőnek, szépen ritkítsuk meg. Nehogy túl sűrűek legyenek, és felkopaszodnak, kiszáradnak a középen található egyedek.

Amit még május végén megtehetünk az a kikelt zöldségek ritkítása. Ekkor már a sárgarépa, zöldség, hagyma magokból kelt hagymák, cékla, káposztás növények, amelyeknek nem megfelelő, ha túl sok van egyben, mert akkor nem fognak szépen fejlődni, hanem aprók maradnak.

A korai burgonyákat jól kapáljuk meg, majd be lehet bokrozni, mert május végére biztosan megnőnek annyira, hogy be lehessen bokrozni.

A zöldséges kertet és a fűszernövényeket szinte egész májusban locsolgassuk a biztos eredés, kelés és a kiszáradás ellen. Arra viszont nagyon figyeljünk, ne legyenek túl locsolva, mert akkor több kárt okozunk nekik, mint hasznot. Valamint, ha túl nedves lesz a föld, az sok gilisztát vonz, amely pedig sok vakondokot, amely csúnya munkát tud okozni a zöldséges kertben.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása