leveltetuk.jpgFebruár vége, itt a tavasz, ha nem is teljesen, de átmenetileg biztos. Kint dél körül akár 20 fok is lehet, amit akár tavasznak is lehet nevezni. Bár reggel az országban itt-ott kellett jege vakarni az autók szélvédőjén, de egyre szebb, melegebb idő várható. Ennek pedig egyenes következménye, hogy a természet ismét megkezdi a kisarjadását, újra kifejlődnek, kinyílnak a növények.

Természetesen, ha az időjárás engedi, akkor nem csak a növények kezdenek magukhoz térni, kihajtani, hanem az állatvilág is elkezd éledezni, előmerészkedni. A hosszú, bár nem annyira hideg, mint régebben, tél után megéheznek, táplálkoznak. Egyesek a tavalyról elszóródott magvakat keresik, egyesek az idei bogarakat, talán a friss idei hajtásokat. Ez utóbbiak közé tartoznak a tetvek is, amelyekkel minden évben nagy csatát kell vívni. Egyre nagyobb számban, egyre ellenállóbbak.

Mit tudunk ellenük tenni? Milyen csodaszereket tudnánk ellenük bevetni? Bár szinte minden évben írtam már erről egy-egy bejegyzést, de idén megint csak hasonlóval kell kezdenem. Nem csak saját tapasztalat miatt, hanem a bejegyzéseim látogatottságából is arra tudok következtetni, másnak is probléma a rózsákat, leandereket előszeretettel meglepő és az üledékükkel telepiszkító kis jószágok elleni védekezés.

A zöld és barna tetvek mellett a korai virágok kinyílásával megérkeznek a kevésbé kártékony bogarak is. Ilyenek a méhek is, amelyek riasztása, pusztítása viszont nem lenne jó. Szegényeket így is a nagy mezőgazdasági permetezések rendesen megtizedelték, az utóbbi időkben drasztikusan lecsökkent a létszámuk. Ez viszont magával vonzza azt is, hogy kevesebb bogár lesz, amely a gyümölcsfáink virágait megtermékenyítik, így kevesebb termésünk várható. Ezért mindenképpen olyan vegyszert, vegyületet kell használni a házunk körül, amelyek ezeket a hasznos beporzó rovarokat nem bántják. Persze nem csak a rovarok, de a növények élettanára is figyelni kell, mert lehet olyan permetszert használunk, amely elpusztítja a kártevőket, de a növényekben is maradandó kárt okozhatnak. Sőt akár el is pusztulhatnak ők is.

Vannak trükkök a fentiek kivédése ellen, amelynek vannak jó és rossz oldalai. Egyes könyvek azt ajánlják, ha meg van a védekezési módszer, akkor az anyagot első körben csak kis területen (pár levél, pár ág, egy-két bokor) alkalmazzuk, majd 1-2-3 nap múlva ellenőrizzük, mennyire vált be a szer. Ennek előnye, hogy a rossz választás esetén nem fog elpusztulni miattunk a megvédendő növények többsége, nem költünk esetleg sok-sok pénzt feleslegesen, ha nem hat. Hátránya is van ennek a módszernek, mert ha időben nem védekezünk a tetvek ellen, akkor esetleg nagyon nagy károkat okozhatnak, esetleg a növény elpusztulását se tudjuk megakadályozni, mire az 1-2-3 szert végig próbálgatjuk. Ha esetleg mégis a tesztelési módszert alkalmaznánk és több permetszer is rendelkezésünkre áll, akkor érdemesebb lenne párhuzamosan egyszerre a vegyszereket kipróbálni és a leghatásosabbal beszórni a növényeket.

Arra is fel kell készülni, ezek a tetvek egyre nagyobb kolóniákat alakítanak ki és egyre ellenállóbbak lesznek a már alkalmazott hatásos vegyszerekre. Bár lehet idén is és tavaly is a zöld levéltetvek támadtak, de a két populáció ellenálló képessége is eltérhet ugyanarra a szerre. Ezért mindig legyen B, C tervünk, ha esetleg a bevált módszer nem segít. Akár a tavaly oldatot idén másik egy-kettővel meg kellene versenyeztetni.

Másik fontos dolog, amit a védekezéssel kapcsolatosan szem előtt kell tartani. Bár most maximum nappal is csak 20 fok körül fog alakulni, de később, akár korai nyár is beteheti a lábát a szokványos tavaszi időjáráshoz. Akkor pedig igencsak felkúszhat a higanyszál 30 fok fölé is. Azt pedig minden gyakorlott kertész tudja, ilyen hőmérséklet mellett, ha permetezünk, akkor kitesszük a növényeket az égésnek. Könnyen leégethetjük. Ezért mindenképpen a kora reggeli, nyáron akár a hajnali órákban permetezzük a növényeinket. Valamint arra is figyeljünk, a levélnek mind a két oldalára kerüljön a permetléből, mert a levél fonákja alatt elbújó kártevő átvészelheti a támadást. Arra is figyeljünk, nehogy a virágot is lepermetezzük.

Most akkor pár házilagosan összekeverhető permetlét mutatnék, és azok közül az általam legjobbnak ítélt ötöt.

1, Paprikás permetlé

Egy liter vízhez keverjünk egy kiskanál csípős pirospaprika port. Ha lehet, akkor chiliset. Ha van egész erős paprikánk, amely nem penészes, de már nem kell (pl. túl sok termet és csak csüng a spájzban), akkor azt is felhasználhatjuk. Le kell darálni kb. 10-15 dekát, majd 2-2,5 liter vízzel turmixoljuk össze. A kész keverékeket forraljuk fel kicsit, majd adjuk hozzá 10 csepp mosószert, ha ki van hűlve, majd jól összekeverve mehet a permetező edénybe és lehet permetezni. Nem ölni fog az anyag, hanem az illata üldözi el tetveket. Akkor érünk el jobb hatást, ha kicsit még a felhasználás előtt hagyjuk a keveréket kicsit összeérni.

 2, Fokhagymás permetlé

Mindenki tudja (ha nem, akkor olvass utána a bejegyzéseim között) a fokhagyma gyógyító hatását az emberi szervezetre. Ezen túl használhatjuk a levéltetvek ellen is, szintén az illatát felhasználva. Tudjuk jól, hogy a fokhagymát fogyasztó embereknek eléggé erős, néha elviselhetetlen szájszaga lesz a fokhagymától. Nos, a következő recepttel készült szernél is ezt érjük el. Szájszagot adunk a növénynek. Szintén a turmix erejét használjuk fel. Ledarálunk 2 fej fokhagymát egy kis vízzel. Úgy, hogy egy tömény massza legyen az eredmény. Egy napot pihentetjük, majd másnap átpasszírozva hozzájutunk a fokhagyma esszenciához, amelyhez 1dl étolajat és 10 csepp mosószert, majd kb. 1 liter vízzel jól összekeverjük. A kapott csodaszerhez 1:4 arányba (1 liter szerhez 4 liter vizet) keverni kell vizet, majd lehet permetezni.

3, Fehér olajos permetlé

Ez a megoldás egy olyan anyag előállítása, amit rá kell juttatni a tetvekre, amelyek a folyadék alatt elpusztulnak. Elkészítéséhez 1dl mosogatószer, 4dl étolaj kell. Egy edénybe összerázva egy fehér trutyit kapunk. Egy kevés, mondjuk egy evőkanál kell ebből egy liter vízhez, amit jól felrázol és mehet a tetvekre, amelyek megfulladnak ez alatt.

4, Almaecet permetlé

Az almaecet nagyon sok mindenre jó, mint gyógyító szer. Most ez az alapja egy gyilkoló permetszernek. 1:3 almaecet:víz arányba kell egy egyveleget készíteni, és annak literjéhez kiskanál mosogatószer szükséges. Jól össze kell rázni és már lehet permetezni.

5, Egyveleg permetlé

Ehhez szinte minden eddigi kell a paprikán kívül. 1 fej pucolt fokhagyma, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 evőkanál mosogatószer vagy folyékony szappan, 1 kiskanál bors és a szokásos víz, amely 1 liter. Ezt össze kell törni, turmixolni, majd miután átszűrtük, akkor egy fél napig hagyni kell, hogy összeérjen az anyag, majd lehet permetezni.

Az interneten ezeket találtam, amelyek hasznosak lehetnek, és ezek közül az almaecetes szert tavaly sikeresen teszteltem. Idén lehet, hogy másikat fogok kipróbálni, úgy is láttam, hogy az egyik leanderemen már szépen rakódik a levéltetű váladék. Ha esetleg valakinek valami tapasztalata van ezekkel kapcsolatosan, akkor várom a hozzászolásokban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása