vakondturas.jpgEz a hét a vakondok jegyében telik. És legvégén egy olyan oldal írását szeretném ajánlani, amelyet az elsők között olvastam, és kicsit elgondolkodtatott, és elbizonytalanított abban, hogy mégis több kell a vakond ellen, mint az egyszerű "locsoljunk óvatosan" teória. De hogy lássátok miről is beszélek, olvassátok el ti is a http://balkonada.cafeblog.hu oldal írását:

 

"Így tarthatod távol a vakondot a kerttől környezetbarát módon

Élni és élni hagyni. Ezt az elvet vallom a kertben is. Szeretem a kertet ott túrni ahol én gondolom, a hívatlan földtúró látogatók kertészkedésére pedig inkább nem tartanék igényt. De a vakondok soha nem kérdezik a véleményemet. Na, de ezután! Most már tudom, mit kell tennem, hogy szót fogadjanak és vakondmentes legyen a kertészkedés.

Miért van vakond a kertben?

Nagyon bosszantó tud lenni, amikor a frissen telepített füvön, a tavasszal épp éledező gyepen vagy az elültetett ágyásokban váratlanul megjelenik egy földkupac. Az egyébként nagyon cuki kis vakond télen is  tevékenykedik, tavasszal kezd szaporodni és munkálkodni. Négy-öt kölykének élelmet keresve sok kárt és bosszúságot okoz a kertekben.

Kedvelt csemegéje a földigiliszta, az egyik leghasznosabb talajlakó, aki lazítja, forgatja a termőföldet. Dicséretére válik, hogy járatai készítése közben elpusztítja a talajban élő kártevőket, a cserebogár pajorokat, csigákat, lótücsköket, drótférgeket, százlábúakat. Megfogja és elfogyasztja a járatába került házi egeret és mezei pockot.

Legfőbb ellensége a gólya, hosszú csőrét a vakondtúrásba fúrva emeli ki a kis kormost és élve nyeli le. A macska és a kutya sem igazán tűri meg a kertben.

Miért pont bennünket tisztel meg jelenlétével? Miért szeret nálunk lenni a vakond? A vakond olyan helyen túr, ahol elég táplálékot talál maga és a család fenntartásához. Ha nincsenek a földben kártevők (cserebogár pajorok, csigák, lótetűk, drótférgek, százlábúak), akkor egyszerűen tovább áll, hogy élelemben gazdag kertben dőzsölhessen.

Vakondűzés és vakondriasztás kíméletesen

Rengeteg mendemonda, házi praktika terjed a védett, ugyanakkor sok kárt okozó vakondok távol tartásáról. Az olvasók kipróbált és többé-kevésbé bevált vadondűző és vakondriasztó fortélyairól kiderült, hogy azok sem csodaszerek, nem megingathatatlan, minden esetben alkalmazható módszerek. A legfőbb gond velük, hogy vagy elpusztítják a védett állatokat vagy hosszútávon hatástalanok. Valójában csak tüneti kezelések, ideig-óráig hatnak. A probléma eredeti okát nem szüntetik meg, ezért végleges megoldás sem várható tőlük.

Talán még a sokáig istenített és tökéletesnek hitt vakondhálós megoldás a legjobb mind közül, de ez sem nyújt 100 %-os védelmet. Kíméli az állatot, de nagy feladat és igen költséges a kertépítés során 30 cm mélyre lehelyezni a vakondhálót. Arról nem is beszélve, milyen áldozatokat kell hozni, ha nem voltunk előrelátóak és egy már beállt kertben, utólag akarunk vakondhálót lerakni.

A vakond leleményes állat, megtalálja a módját, hogy a mindennapi betevő falatja a pocakjába kerüljön. Nem okoz gondot neki, hogy a leterített vakondhálós gyepszőnyeg alól kikotorja a földet.

 

 A vakondűző küzdelmünkben nem szabad elfelejteni azt a tényt, hogy a vakond védett állat. Fontos megtalálni azt a kíméletes módot, amivel jobb belátásra bírhatjuk és távozásra kényszeríthetjük.

A vakond tartós és környezetbarát kitessékeléséhez meg kell szüntetni a probléma gyökerét. Először is meg kell szabadulni a talajban élősködő pajoroktól, bogárlárváktól, drótférgektől, mert ezek vonzzák a kertbe a kis kertészt. Az egészséges talajban nincsenek vadond-ínyencségek, azaz kártevők.

Az élni és élni hagyni elven alapuló természetes vakondűzés lényege, hogy olyan körülményt teremtünk a kertünkben, ahol a vakond és társai (a mezei egér, cickány) nem érzik jól magukat és önként elmenekülnek. Nem öljük meg tehát az állatokat, csak egyszerűen és finoman kiutasítjuk a kertünkből, hogy számukra kedvezőbb körülmények között éljenek tovább.

Költségtakarékos és hatékony megoldás: Horto bio

A talaj egészségét egy költségtakarékos és roppant hatékony biológiai módszerrel, a Horto bio rendszeres használatával biztosíthatjuk, aminek áldásos hozadéka a vakondmentes kertészkedés.

A Horto bio nem más, mint egy szerves anyagokat – ricinusolaj alkaloidákat – tartalmazó, kettős hatású környezetbarát készítmény. Valójában tápanyag, bio talajjavító és kártevőűző szerves trágya ötvözete. A talajtáplálással egyidejűleg a kártevő-mentesítést is elvégezi. Talajba keverve vagy földre, fűre kiszórva (beöntözve) taszító hatással van a talajlakó kártevőkre (mocskos pajor, cserebogár pajor, lótetű, hangya, csiga, drótféreg). Folyamatos felszívódású és épp ennek köszönhetően hosszú távú megoldást jelent.

Minden szerves és ásványi anyaggal keverhető. Szerves nitrogén tartalma lassan szívódik fel, 80-90 napig biztosít energiát a növénynek. Tavasszal, nyáron és ősszel érdemes bevetni a szép termés és vakondmentes kert érdekében.

Akkor a leghatékonyabb, ha vetés vagy ültetés előtt 10-15 cm mélyen a talajba dolgozzuk. A talaj felszínre szórás után alaposan öntözzük be. Fűszellőztetéskor, vagy akár később is egyenletesen szórjuk ki a gyepre és intenzíven locsoljuk be.

A talajba felszívódott Horto bio hatóanyag láthatatlan védőhálóként három hónapig védelmezi a kertet. A kert csodálatosan zöldülni fog a szerves hatóanyagtól, a kártevők pedig továbbállnak. Többé nem kell foglalkozni a veteményesben elrágott, kitúrt növények újrapalántázásával sem.

A vakondűző hatás kialakulásához három – négy hét szükséges. Ha azonnali beavatkozásra van szükség a gyep védelmében, akkor Ricinusos granulátumot érdemes kiszórni, ami gyorsan olvad, és gyorsan hat is.

A természetes összetevőket tartalmazó Horto bio teljesen veszélytelen a kertben játszó gyermekekre és futkározó kis kedvencekre is. Felhasználása biogazdálkodásban is engedélyezett.

A folyamatos kertápolás, a tavasszal, nyáron és ősszel végzett Horto bio talajkezelés eredményeként örök életre elbúcsúzhatunk a vakondoktól."

Ez az írás a védekezés és táplálás egyidejű megoldására mutat rá.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása