zoldbab.jpgMár régóta volt tervem, hogy kicsit jobban körbejárjam a kiskertben történő növénytermesztést. Eddig mindig rutinból, ahogyan a szüleim csinálták, ahogy én gondoltam módszert követtem. De biztos vannak hibák, módszerek, termesztési technológiák, amelyek kiküszöbölése, használata igen sokat segítene a nagyobb hozam eléréséhez. Ehhez viszont azt kell tennem, hogy mind a maghoz adott mankó alapján és az adott növény típus sajátosságai alapján megfelelően járjak el. Próbáljak minél többet betartani ezekből, csökkentve a hibázási lehetőséget. Első körben a zöldbabról szedném össze az információkat az internetről.

 

Bodor - Bokorbab

bodor_bokorbab_borito.jpgbodor_bokorbab_reszletes.jpgRoyal Sluis cégtől vettem a Bodor bokorbabját. Azt írja a doboz hátulja, hogy májusban kellene 3-5 cm mélységbe vetni. A sortávolságot 40cm-ben határozza meg és tőtávolságra 5cm-t ír. Ebben az esetben júliusban már lehet aratni. A vetéstől számítva 2,5 hónapra szedhető.

A vetési mélységnek a 3-5cm-t betartottam. Egy sort vetettem és kb. az 5cm tőtávolságot is betartottam. Mindenhova 1-1 magot tettem, nem fészkeket készítettem. Most május közepe van és szépen kikelt. Sajnos, kezdetben kapott jó sok csapadékot, és a földet megkeményítette és pár helyen "bedöglött" a földbe. Pár hajtás visszaszáradt. De annyi kikelt, amennyire nekünk szükségünk lesz.  Most kicsit utána olvastam, hogy mit írnak az https://www.agraroldal.hu/bab-termesztese.html oldalon.

"Vetés

A babokat közvetlenül végső helyükre ajánlott ültetni, mert nem tűrik jól az átültetést. A babokat „szemmel” lefelé kell a talajba helyezni, durván 5cm mélységbe. Ültetés előtt a babszemeket egy éjszakára áztasd be. A babokat az utolsó fagy után kell elültetni, amikor a talajhőmérséklet 16°C fölé kúszik. Ne ültess túl nedves talajba, különben a babszemek kirohadnak. A csírázás durván 10 napon belül indul be.

Fény- és talajigény

A babok többsége melegebb időben érzi jól magát, de persze vannak olyan változatok is, amelyeknek a hideg körülmények is ideálisak. A babok kerüljenek napos helyre, ahol legalább 6 óra napfény éri őket. A talajjal kapcsolatos egyetlen kikötés, hogy jól vezesse el a vizet.

Elhelyezés

A babokat a négyzetlábas módszer alapján ajánlott elültetni: egy 30x30 cm-es négyzetbe ültess 9 babszemet. Ha karósbabokat ültetsz, akkor a támasztékokat már az ültetés előtt helyezd el az ágyásokon – figyelj oda a babok csomagolásán feltüntetett elhelyezési utasításokra, hogy tudd, mekkora helyet kell hagyni a magok között. Általánosságban, ha sorokban ültetsz, a karósbabokat 10-15cm-re helyezd egymástól, a sorok között pedig 30cm-t hagyj. A bokorbabok között szintén 10-15cm-t hagyj.

Támaszték

A bokorbabokat nem igazán kell kitámasztani, de vannak, akik ennek ellenére ketrecekre futtatják fel őket, hogy rendezettebb megjelenést biztosítsanak nekik. Ha kerted huzatos, akkor még a bokorbabokat is érdemes megtámasztani a biztonság kedvéért. A karósbabokat értelemszerűen támogatni kell valahogy (karókkal, vagy más szerkezetekkel), hogy függőlegesen növekedhessenek. Egyedül arra kell odafigyelned, hogy az adott támaszték elég erős legyen, hogy a teljesen kifejlett, termésekkel teli babokat is elbírja.

Ültetés növénytartóba

Habár a babokat növénytartóba is ültetheted, ezek általában nem elég nagyok ahhoz, hogy a babok teljes méretűre nőhessenek bennük, így kevesebb termést hoznak majd.

A babok gondozása

Öntözés – A babokat rendszeresen kell öntözni, és érdemes talajtakaróval is biztosítani, hogy a talaj folyamatosan nedves maradjon. Hetente durván 1,3 cm vízre van szüksége egy-egy példánynak. Mindig a babok tövénél öntözz, ne a leveleket!

Trágyázás – A baboknak nem szabad magas nitrogéntartalmú trágyát adni, mert ez leállíthatja a termést. Használj kiegyensúlyozott trágyákat, a termőszezon alatt havonta egy alkalommal.

Metszés – A karósbabok tetejét időnként muszáj leszel lecsípni, nehogy túlnőjék a támasztékot, amire felfutottak. A bokorbabokat nem kell külön metszeni.

Szakaszos ültetés – Attól függően, hogy lakhelyeden milyen hosszú a termőidőszak, illetve hogy milyen babokat ültetsz, a babokból akár egymás után többet is ültethetsz bizonyos időközönként, hogy ilyen időeltéréssel érjenek be, és folyamatosan szüretelhesd őket.

Vetésforgó – A babokat erősen ajánlott minden évben forgatni. A babok megkötik a talajban a nitrogént, ezért érdemes olyan növényeket ültetni a következő évben a helyükre, amelyeknek sok nitrogénre van szükségük. A forgatás továbbá segít a babot megtámadó betegségek elkerülésében is.

A bab gyakori problémái (és megoldásuk) Ha az alábbi problémákat tapasztalod, akkor jó tudni, hogy mi áll mögöttük, hogy orvosolni tudd őket.

Lepotyognak a virágok – Ez főleg nyáron történik, amikor a hőmérséklet már a baboknak is túl meleggé válik. Ilyen időben biztosíts félárnyékot palántáidnak.

Nem jönnek a hüvelyek – Ha bab tele van levelekkel, de hüvelyek sehol, akkor a talaj tápanyagegyensúlya nem ideális a terméshez. Trágyázás előtt érdemes letesztelni a talajt, és ügyelni rá, hogy ne kerüljön bele túl sok nitrogén, különben a bab nem terem majd hüvelyeket.

Törött szárak – A babok habár törékenyeknek tűnnek, valójában meglehetősen erős, stabil növények. Azonban egy erősebb széllökés ledöntheti, vagy akár el is törheti őket. Éppen ezért kerüljenek szélvédett helyekre, vagy legalább biztosíts nekik (szükség esetén a bokroknak is) erős támasztékot.

Nem csíráznak a magok – Ha a csírák 10 nap elteltével sem bújnak ki a talajból (vagy igen, de hamarosan el is tűnnek), akkor annak több oka is lehet. Elképzelhető, hogy a magok már túl öregek, vagy valamilyen rágcsáló, esetleg madár elcseni őket mielőtt vagy miután kicsíráznak. Ezek ellen hálóval védekezhetsz.

A bab gyakori kártevői és betegségei

Babzsizsik – A babzsizsik mind az élő, mind a szárítva tárolt babokat megtámadja. Ha a tárolt babok közé férkőznek be, akkor fagyaszd le a készleteket pár napra, hogy elpusztuljanak benne. A szabadban ügyelj a növények trágyázására, hogy jobban kibírják az inváziókat. Tavasszal a palánták letakarásával is védekezhetsz a zsizsikek ellen.

Molylárvák – A molylárvák mind a növények szárát, mind a gyökereiket megtámadják, és gyakran már csak akkor lehet észrevenni őket, mikor a növények már az utolsókat rúgják. Ha tudod, hogy ilyenek veszélyeztetik kertedet, akkor szórj kovaföldet növényeid szárának tövébe, és azonnal szedj fel minden lárvát, amit csak találsz kertedben.

Japán cserebogarak – Ha már berendezkedtek a kertbe, a japán cserebogaraktól nehéz megszabadulni, habár a neem olaj segíthet védekezni ellenük. A legjobb megoldás védőhálót húzni az ágyásokra, amíg csak lehet – egy idő után a babok úgyis túl nagyra nőnek majd ehhez.

Levéltetvek – A levéltetvek habár minden növényt megtámadhatnak, szerencsére viszonylag egyszerűen kezelhetőek. Mindenképpen lépned kell ellenük, mert betegségeket terjeszthetnek. Egy erős vízsugár a kerti csapról, vagy kedvenc házi készítésű organikus rovarirtód segíthet ebben.

Fehérpenész – Ez a gombás betegség hűvös, párás körülmények között alakul ki. A fertőzött növényektől azonnal meg kell szabadulni, így talán még megállítható a betegség terjedése.

Mozaikvírus – A mozaikvírustól az újonnan megjelenő levelek kisebbekre nőnek, a már meglévő, régebbi levelek pedig felgöndörödnek és gyűrötté válnak. A hüvelyeken sárgás foltok jelennek meg. Sajnos nem gyógyítható fertőzés, csak annyit tehetsz, hogy megszabadulsz a beteg növényektől, nehogy tovább terjedjen. Néhány babfajta jól ellenáll ennek a vírusnak.

Peronoszpóra – A peronoszpóra szintén hűvös, nedves helyeken jelenthet problémát. Ez a betegség fehér foltok formájában jelenik meg a növények levelein, de szerencsére több babfajta is jól ellenáll neki. Mindenképpen érdemes forgatni a növényeket, hogy elkerüld.

A bab társültetése

A babok nagyon sok más kerti növénnyel jól kijönnek, ráadásul nitrogénnel gazdagítják a talajt, amivel a közeli növények is jól járnak. A babok mellett jól érzi magát a répa, a káposztafélék, a padlizsán, a kukorica, sok fűszernövény (ezek segíthetnek távol tartani a rovarokat), a bársonyvirág (ezek is), a burgonya, az uborka, a macskamenta, a sarkantyúka, a zeller, a paradicsom, a borsó, a cékla, és az eper is. Ne ültesd a babot semmilyen hagyma, paprika, bazsalikom, édeskömény, és napraforgó közelébe.

A bab szüretelése és tárolása

Légy türelmes, amikor babot szüretelsz. Habár sokan ösztönösen megpróbálják letépni a hüvelyeket, egy erős rántás az egész növényt leszakíthatja a helyéről. E helyett használj inkább egy éles ollót, és óvatosan vágd le a hüvelyeket.

Friss szüretelés
Ha a babokat frissen, puhán szeretnéd enni vagy másképpen felhasználni, akkor még fiatal, de ehető méretű korukban kell leszüretelned őket. A legjobb íz érdekében a frissen szüretelt babokat azonnal érdemes elfogyasztani, de választhatod a fagyasztást (ehhez először blansolni kell őket) vagy az ecetes tartósítást is.

Száraz szüretelés
Ha szárítani szeretnéd a magokat, akkor meg kell várnod, míg a babok maguktól el nem kezdenek száradni – ez látható lesz a száradó leveleken, és a hüvelyekből is kidüllednek majd a babszemek. Idővel aztán hallani fogod, hogy rázásra a száraz magok csörögnek a hüvelyekben. Teljesen kiszárítva kényelmesen el lehet tenni őket a következő évig."

Nagyon sok értékes információ van ebbe az összeszedett tudástárban. Ezek közül elég sok mindent így hajtottam végre eddig. A locsolásra és a társültetésre kell még figyelnem, hogy gazdagon tudjak szüretelni.zoldbab

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása