vegyeskultura.jpgMár több bejegyzésem volt ezzel a témával kapcsolatosan, de most egy webinárium alkalmával felmerült megint ez a téma, és úgy gondoltam, meg újabb bejegyzést megérdemel. Főleg, hogy itt a tavasz, itt a kert tervezés időszaka. Meg kell határozni, mely növényeket hova vetjük, ültetjük, és mi kerüljön mellé. Tehát a téma örök és mindi lehetújat tanulni.

Először is mit jelent a növénytársítás: Különböző növények termesztése egymás közelében növényvédelmi, megporzási, élőhelyteremtési célból, illetve a tér maximális kihasználása érdekében, a termelékenység fokozása céljából.

Másodszor szedjük össze, miért is jó nekünk a vegyeskultúra, milyen előnyünk származhat belőle. Kártevőktől és kórokozóktól való védelem, pl. sárgarépalégy nem szereti a fokhagyma illatát, így elkerüli. Vannak olyan kapcsolatok, amikor az adott növénynek nem annyira vonzó a virága, pl. tök, ezért más virágokat ültetünk közelébe, amely a beporzó rovarokat odacsalogatja. Vannak olyan növények, amelyek egymást motiválják, serkentik. Ilyenek pl. a bazsalaikom és a paradicsom. Ezt régen sok helyen megfigyelték, hogy ha a paradicsom mellett van bazsalikom, akkor sokkal szebb lesz, és sokkal többet terem. Vannak olyan kapcsolatok, ahol nem egymásra ható előnyünk származik belőle, hanem csak a kihasználatlan helyeket tudjuk hasznosan felhasználni, pl. karózott paradicsomot egymástól távolabb palántázzuk, hogy levegős legyen, de közé kisebb növényeket, pl. karalábét, hagymát lehet tenni.

Most pár kártevő elleni növénnyel ismerkedhetünk meg. Földibolha ellen nagyon hasznos a borsmenta, fokhagyma, zsálya, kakukkfű, menta. Fonálféreg ellen a büdöske és körömvirág duó alkalmazható. Káposztalégy a rozmaring és a zsálya illatanyagát nem bírja. A közkívánatra utált levéltetvek ellen a sarkantyúka, levendula és büdöske trió alkalmazható. A már említett sárgarépalégy ellen a fokhagyma, vöröshagyma, snidling és kapor használható.

Mielőtt mindent mindennel összeültetnénk, vetnénk, érdemes a növénytársítást megtervezni, vagyis egy általános kert terv készül. A tervezésnél a kert területére rajzoljuk fel az évelő növényeket, amelyek fixen mindig ott nőnek. Aztán a gyümölcsfákat, gyümölcs bokrokat. A kert részét képező állandó helyre kialakított tártórendszert, kerti bútort is jelöljük be. Ezután a maradék, ténylegesen használt termőföldön jelöljük meg, hogy mely növények nem kerülhetnek egymás mellé. Mert nem csak olyanok vannak, amelyek segítik egymást, de akadnak, amelyek oltják egymást. Majd a tervrajzra vezessük fel a maradék növényt. A legvégén tudjuk azokat a növényeket, főleg fűszernövényeket, virágokat felrajzolni, amelyek mindenhova mehetnek, mert szinte mindenre jótékony hatást fejt ki. Ezek a borágó, körömvirág, bazsalikom, rozmaring és a menta. Ezen utóbbiakat nem muszáj a földbe, hanem lehet cserépbe is ültetni, így mobilisak, valamint kitermelt növény után egy másik hasznos helyre áttehetők.

Végül itt egy táblázat, amelyben meg lehet tekinteni melyik növények illenek össze másikokkal, és melyekkel nem:

Jó kerttervezést!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zellerlevél 2022.11.19. 18:02:08

Ez a táblázatnagyon jó, köszi.
süti beállítások módosítása