sargarepa.jpgMinden évben vetek pár sor (2-3-5) sárgarépát, mert ez az egyik olyan zöldség, amelyet az egész család megeszik. Levesekbe pedig kötelező nem csak az íze, színe, de a vitamin gazdagsága miatt. Idén sajnos, nem volt az időjárás kegyes hozzánk a forró és aszályos nyár miatt. Majd 2 hónapig nem esett az eső, és volt időszak, amikor 25 fok alá még éjjel se ment a hőmérséklet. A sárgarépa a "nemlocsolásomnak" köszönhetően igen csak satnya lett. Bár még tavasz végén sikerült ritkítanom, amelynek köszönhetően azért akadt a sorokban szép példány is, nem csak nyúleleség.

Azért gondoltam, hogy kicsit utánanézek a sárgarépa betakarításnak, mert úgy gondolom nem csak az én vetési, nevelési, termesztési szokásomnak köszönhető, hogy nem igen szokott úgy kinézni a kiskertemben a sárgarépa, ahogy itt a képen látható. Bár minden évben úgy ugrok neki, hogy majd idén, idén megmutatom, hogy lehet konyhakertben is ilyet termeszteni. Nos, nem sikerült eddig.

De mi lehet a gond? Van, amikor túl locsolom, nem locsolom, későn szedem ki, korán szedem ki, kiegyelem, nem gazolom, kigazolom,... És még sorolhatnám, hogy mit csinálok jól, mit csinálok rosszul. Ezért eldöntöttem, kicsit jobban utána olvasok a sárgarépa termesztésnek és betakarításnak. A https://garden-hu.desigusxpro.com/morkov/uborka.html oldalon egy elég érdekes összefoglalót találtam az érintett témában:

"Mikor távolítsa el a sárgarépát a kertből tárolás céljából

Ha a sárgarépa betakarítását időben elvégezték és megbízható tárolási módszereket alkalmaztak, akkor a gyökérnövényt egész évben tárolhatják, gyakorlatilag anélkül, hogy minőségét elveszítenék. A legtöbb kertész inkább zöldséget termeszt a hátsó udvarán, hogy megbizonyosodjon a termék ökológiai tisztaságáról.

A sárgarépa betakarításának optimális idejének meghatározása

Bár a sárgarépa nem fél a hőmérséklet csökkenésétől, a gyökérnövényt nem érdemes a földbe hagyni fagyig. A következő tényezők befolyásolhatják a sárgarépa szedésének időzítését:

- a kultúra állapota;
- hőmérsékleti rendszer;
- a fajta jellemzői;
- a növekedés célja.

Figyelembe kell venni azt az időszakot, amikor a biológiai érés megtörténik. Addigra a sárgarépa méretének és színének meg kell egyeznie a fajtajellemzőkkel. Rossz időjárási körülmények között az ilyen érés egyáltalán nem fordul elő, ami gyakran megfigyelhető a késő érésű sárgarépafajtákban. A sárgarépát össze kell gyűjteni, amikor a zöldség eléri a műszaki érettséget. Ez a megoldás csökkenti az eltarthatóságot és csökkenti a termést.

A sárgarépa eltávolításának hőmérséklete általában 3 és 5 fok között van. Ezen a ponton a gyökerek leállnak, tehát nincs értelme hosszabb ideig a talajon tartani a sárgarépát. Az első őszi fagyok jelzik, hogy mikor kell sárgarépát ásni. A tapasztalt kertészek szerint a sárgarépa meleg évszakban történő ásásakor a zöldség nem képes ellenállni a hőmérsékleti különbségnek, ha az alagsorba költöznek.

A késő sárgarépa gyűjtésének szabályai

Ezeket a fajtákat az érés befejezése jellemzi, és az átlagos napi hőmérséklet fokozatosan csökken. A talajban a hideg időjárásig tarthatók. A zöldség felhalmozza a maximális tápanyag mennyiséget, ami elősegíti a tárolási idő meghosszabbítását. Ez a követelmény elsősorban a késői fajtákra vonatkozik, amelyekben a növekedési időszak több mint 110 napig tart. A sárgarépa betakarítása csak ősz második felében kezdődik. Ha azonban a hőmérséklet -3 fokra esik, akkor valószínű, hogy a növény szürke rothadással megfertőződik.

Szezonközi gyümölcs betakarítása

A szezon közepén található gyökérnövényeknél az érés a 80 és 100 nap közötti intervallumban fordul elő.Ezek a fajták elég lédúsak ahhoz, hogy friss zöldségsalátákhoz lehessen felhasználni. Ezeket a sárgarépát szeptember 15-től kell betakarítani. A talajban való hosszabb tartózkodás a lézettség elvesztéséhez és a pép tömörüléséhez vezet.

Korai sárgarépa betakarítási idő

A korai sárgarépa növekedési ideje meglehetősen rövid - legfeljebb 80 nap. Az ilyen fajták érése a nyár közepén következik be. Általában a szelektív gyűjtést akkor végezzük, amikor a gyökérnövény eléri az 1 cm átmérőt. A sárgarépát bébiételben, saláták elkészítéséhez használják, és nyersen is fogyaszthatók.

A korai fajták fő hátránya, hogy a gyökérnövényeket hosszú ideig nem lehet tárolni. Ha hosszabb ideig tartja a sárgarépát a talajban, akkor a gyökér megreped és elveszíti az ízét.

A gyökérnövényeknek a talajból történő ásása során el kell temetni a kialakult gödröket, hogy azok ne okozzák a sárgarépa légyét a közeli gyökérnövényekbe. Ha az összes sárgarépát egyidejűleg távolítják el a kertből, akkor a káposzta képviselőit (káposzta saláta, bokor bab, brokkoli, karalábé vagy karfiol) ültethetik a helyükre.

 A tisztítás megkezdésének tipikus jelei

Egy adott sárgarépafajta növekedési időszakának ismerete nem elegendő ahhoz, hogy pontosan meghatározzák, mikor kell eltávolítani a sárgarépát a kertből. Fontos a kultúra szemrevételezése. A legjellemzőbb jel, amely a gyümölcs érését jelzi, a teteje sárgázása, különösen az alsó lombozat. Ha a középső levelek színe megváltozik, ez azt jelentheti, hogy a növény beteg vagy a betakarítási idő már elmaradt. Az érett sárgarépa másik egyértelmű jele az oldalsó gyökérképződés. Ez a funkció a vetőmagképződést jelzi. A begyűjtést nem szabad elhalasztani, ha ilyen jelek vannak.

Begyűjtési szabályok

A megfelelően szervezett betakarítás elősegíti, hogy a zöldségeket hosszú időn keresztül megfelelő körülmények között tartsák, anélkül, hogy minőségük romlik. A betakarítás előtt 7–15 nappal abba kell hagynia az ágyak öntözését. Sokkal jobb, ha egy szép napsütéses napon kiássa a gyökereket, hogy a gyümölcsök ne kerüljenek esőbe az esőben, és ezeket jobban tárolják. Javasoljuk, hogy fordítson figyelmet a holdnaptárra - a takarítás leginkább a csökkenő hold napjain végezhető el. A kertészek szerint ez hozzájárul a növény jobb minőségmegőrzéséhez.

Zöldségek ásása és kopasztás

A kis zöldségeket a talajból kerti szerszámok nélkül történő kihúzással lehet eltávolítani a talajról. De jobb, ha hosszúkás gyökérnövényeket ássuk. A betakarítás előtt tanácsos a talajt megnedvesíteni, ez megkönnyíti a gyökérnövények talajból történő kiszedésének folyamatát. A kihúzás után nem ajánlott a ráragadt talajt összetörni sárgarépával egymásra ütve - ez kárt okozhat.

Az ásót finoman lenyomva ássa ki a gyökérzöldséget, mivel még a gyökérzöldség kisebb károsodása is kórokozó mikroorganizmusokkal való fertőzéshez és további bomláshoz vezethet. Az ásást a gyökérnövénytől távol kell elvégezni, hogy a sárgarépa emelkedjen a föld felső rétegével együtt.

A levelek levágása

Ha hagyja a leveleket a betakarított gyökérzöldségeken, akkor a tetejük fokozatosan kihúzza a léket a sárgarépából. A zöldeket el kell távolítani, miután a gyökereken megmaradt talaj megszáradt. A leveleket éles késsel kell vágni. A levágást a teteje mentén végzik, körülbelül 2 mm mélyen a gyökérnövény felett, de nem ajánlott a levelek eltávolítása kézzel. Ez meggátolja, hogy a növény tavasszal korán csírázódjon. Ha a gyökérnövényeket magok termesztésére szánják, hagyjon 1,5–2 cm-es ültetvényeket.

Szárítás

A tetejétől meghámozott gyökérzöldségeket árnyékban a lombkorona alá kell fektetik szárítás céljából. Másnap kiválaszthatja a beteg és sérült zöldségeket. Az egészséges növényeket elviszük tovább tárolásra a pincében, és tanácsos a sérült gyökérnövényeket a lehető leghamarabb felhasználni, és ne tegyék a többi növényhez. A megfagyott példányokat ki kell dobni, mivel elveszítik a betegségekkel szembeni ellenálló képességüket. Ne hagyja, hogy a sárgarépát hosszú ideig szárítsák a szabadban. Ez a gyökérnövények száradását okozza, csökkenti a lézettséget és az ízét, és károsítja a minőség megőrzését.

Teleltetés a pincében

A pincében lévő polcokat, ahol a növényt tárolni fogják, előzetesen réz-szulfát oldattal kezelik. A sárgarépát kalcinált homok dobozokba lehet helyezni. A gyümölcs jobb megőrzése érdekében a homokot időszakosan megnedvesítik. Időnként homok helyett tűlevelű fák fűrészporát használják.

Egyes falvakban krétát használnak, vagyis a gyökereket mártsa krétával és majd megszárítja. Vagy egyszerűen beporolják a gyökereket száraz krétaporral. Ez elősegíti a kórokozók bejutásának valószínűségét. Van egy módszer a téli tárolásra szánt sárgarépa merítésére. Hagymahéj oldatában vagy gyökérnövények bemerítésére folyékony agyagmasszába további szárítás mellett.

A tárolás megszervezése

A sárgarépa téli tárolása során az optimális hőmérsékleti feltételek biztosítása érdekében az alagsorban a hőmérsékletet 0 és +3 fok között kell tartani. Nem kis jelentőségű a fény hiánya és a levegő páratartalmának 90% -on belüli megfigyelése, különösen a tárolás kezdeti szakaszában. Mielőtt pincébe fektetné a sárgarépát, ellenállhat a betakarításnak körülbelül +12 fok hőmérsékleten, majd kiválaszthatja a sérült mintákat az aktuális igényekhez. Csak egészséges gyümölcsöket tárolnak.

A betakarított terményt csak műanyag zsákokban tárolhatja, ha a sárgarépát óvatosan megszárítja. A gyökérzöldségeket szorosan csomagolják a polietilén belsejébe, majd a táskát lekötik. A szellőzéshez kicsi vágásokat lehet elvégezni. Ha homokdobozban tárolja, akkor egy vödör homokhoz előre megnedvesítik 1 liter vízmennyiséggel. Két centiméter vastag homokot öntenek a doboz aljára, a gyökereket egymástól bizonyos távolságra helyezik, és a tetejére ismét homokot öntenek."

Szóval jó lenne ezeket betartani. Gondoltam megnézem mikor kellett volna kiszednem a sárgarépát a földből, de rájöttem, hogy a sorok elejére egy sorjelölő botra rátűztem és az menet közben elfúvódott a szélnek köszönhetően. Marad a tanács, hogy szeptember második felében legkésőbb ki kell termelni a sárgarépát. Majd jövőre...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása