saga.jpgVégre május, végre az áprilisi gyümölcsfa virágzások után megmutatják a fák, mi is várható. Hogyan dolgoztak a méhek és a fagy mekkora károkat tett. Bár messze nem vagyunk a nehezén túl, de itt már tudjuk, körülbelül mi várható. Esetleg elesett pár gyümölcsfánk idénre, vagy még van esély egy kis gyümölcsre. Arra gondoltam, összeszedem, miket kell tenni májusban, hogy az esélyeinken egy kicsit javíthassunk.

Május elején a fagyosszentek még esetleg kárt tehetnek a gyümölcsösünkben, ezért a védelmükről gondoskodni kell. Erre alakalmas lehet a fóliával, fátyolfóliával való betakarás, legalább is a fagyra, nagy lehülésre érzékeny fáknál, bokroknál. A bokrok esetében egyszerűbb a helyzet, de a gyümölcsfáknál már elég komplikált is lehet a dolog.

Nem csak a virágokat, hanem a korai érésű gyümölcsöket is védeni kell. Ezek általában a minden kertben megtalálható eprek, korai málna, korai meggy, korai cseresznye. Amelyeken az érési folyamat már megkezdődik, sőt május közepén már az első gyümölcsöket is leszedhetjük. Ezért ezeknél a permetezéssel is csínján kell bánni, Sőt nem csak ezeknél, de a mellettük található többi permetezést elviselő gyümölccsel. Ezért mindenképpen figyeljünk oda, a korai gyümölcsök mellé ne kerüljenek olyan gyümölcsök, növények, amelyek több permetezést igényelnek. Pl. szőlő közé epret ne ültessünk.

A májusi fagyok ellen, nem csak fóliával de más egyéb trükkel is tudunk kicsit védekezni. Természetesen ezek a védelmek nem nagy mínuszok ellen jók, hanem csak pár fokos hidegre. Ilyen lehet a füstölés, amikor a védeni szeretett gyümölcsök közé kisebb tüzeket, lehetőleg nagy füsttel járó tüzeket rakunk. Vigyázva, nehogy a szél és a tűz nagysága megtréfáljon bennünket és esetleg kárt tegyünk a gyümölcsfák, gyümölcsbökrok között. Másik megoldás, ha vizet permetezünk a gyümölcsösbe. A párás levegőben is jobban át tudják vészelni a gyümölcsök a pár fokos lehülést.

Mivel egyes növények termése most fejlődik, ezért nagyon figyelni kell mindig nedves legyen ezeknek a földje. Szintén fontos a nedvesség azoknál a növényeknél, amelyek virágoznak. Ha nem kap elegendő nedvességet, akkor még mielőtt megtermékenyülnek a virágok, eldobálja őket. Csak annyi gyümölcsöt fognak a növények kineveleni, amennyi nedvességre számíthatnak. Ezért fontos a ribiszke és egres folyamatos locsolása. Arra természetesen szintén figyeljünk, ne fentről, hanem lehetőleg a gyökereikhez legközelebb kapják a folyadékot. Erre a csepegtető rendszerek a legmegfelőbbek. Azzal célirányossan lehet a vizet a növényekhez juttatni. Nem párolog el a víz, nem poshad meg.

Nem csak locsolni kell ilyenkor már alaposan a növényeket, hanem arra is kell figyelni, hogy a már földbe juttatott víz lehetőleg a növény gyökérzeténél maradjon, nem szívódjon fel, ne párologjon el. Erre a megfelelő a mucsolás, amire a tavaszi levágott ágakból készült mulcs, valamint a fűnyírásból megmaradt fű tökéletes. Persze a megfelelő mulcsolásra mindig figyelni kell.

Bár már a beporzásról, termés nevelésről beszélünk, de még van annyi időnk, hogy ha nincs megfelelő bogarunk beporzásra, nem termékenyültek meg megfelelően a gyümölcs virágok, akkor szükségünk van beporzást segítő olyan növényekre, amelyek az adott fajta gyümölcshöz megfelelő. Érdemes utána járni, hogy minden fánknak, bokrunknak van olyan társa, amelyről a beporzást, a pollent esetleg megkaphatjuk. Ha nincs még májusban ezek elültethetők a fánk, bokrunk mellé. Így jövőre biztos több virágunk fog betermékenyülni.

Bár áprilisban már a metszések többségét már megoldottuk, de vannak olyan fajták, amelyek a fagyra érzékenyebben, azokat csak májusban szokták visszametszeni, mikor a fagyok elmúltak. Ilyenek a barackok is. Mivel a barackok virágai is már megtermékenyültek valószínűleg, így a mutatkozó termések tudatában a metszéssel a várható termés mennyiségét is szabályozni tudjuk. De a többi gyümölcsnél is, ha már mutatják a termést, akkor megkezdhetük a szelektálást, ritkítást. Ezzel is segítve a szép, egészséges növények fejlődését.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása