macska_kertbe_piszkit.jpgVan két szép kutyánk, amelyek ki nem állhatják a macskákat. Mivel az udvarunkat körbekerítettük, ezért valamilyen szinten a környék cicái megmenekültek. Egészen addig, amíg a kutyák ki nem játszották a védelmi rendszert. Az egyik a kerítésen keresztül mászott ki, míg a másik a kerítés alatt ásott ki. A végén inkább a kiskaput nyitva hagytuk, hogy legalább a kerítés ne menjen tönkre.

Viszont, mivel nem tudtuk a kutyáinkat erőszak nélkül visszatartani, ezért a macskákra rossz világ következett. Ha valahol az utcán, vagy a kertekben kóborolt egy macska, akkor a kutyákat, mintha puskából lőtték volna ki, már futottak is a tudatlan turista fogadására. Aki, amint érzékelte a támadást, felálló farokkal és nyávogások közepette eliramodott a lehető legbiztonságosabb helyre. Ez vagy egy szomszédos udvar, vagy egy eléggé barátságos fa lombkoronája lett. Utóbbival kicsit gond volt, mert képesek voltak a kutyák több óráig a fa árnyékában őrködni, esetleges csihi-puhi reményében.

Pár éven belül a szomszédok kedvenc cirmosai szép lassan elvándoroltak, legalább is nem járkáltak olyan magamutogatósan, mint előtte. Ennek részben örültem, részben nem. Azért nem, mert bár a kutyáink a macskákat és egyéb kóbor állatot jól megkergetett, esetenként leharcolt, de a kis rágcsálókkal, egerekkel és patkányokkal nem foglalkoztak. Ezek pedig szerintem az összes szomszédból hozzánk költöztek a biztos védelembe. Örülni meg azért örültem, mert bár a macskák a kisebb-nagyobb rágcsálókat jól likvidálták, de a galambjaimban is elég kárt okoztak.

És miért írtam ezt le eddig. Mert a macskáknak van egy másik rossz szokása, amit a címbe is írtam, mégpedig a puha kerti ágyásba történő piszkítás, széklet ürítés. Ennek egyik velejárója, hogy kisebb gödröket ásnak, amellyel a földben lévő magokat, terméskezdeményeket szépen kikaparják. Gondolná itt az olvasó, hogy de hát mégis miért hozom fel a témát, ha nincs a környéken macska? Van. Pár éve a kutyák egy kicsit megnyugodtak, leszoktak az udvarból kiszökésről, a kerítést nem igen bántották. Bár a kerítésen keresztül ment a szájkarate a szomszéd kutyái, macskái felé, de ennél több ne.

Egészen eddig. Pár éve a szomszéd házat megvették. Egy igen kedves állatbarát pár. Kutyák, macskák dögivel. Jött 3 nagy macska, amelyek közül van egy aktív elleni szokó anyamacska, amely alatt 3-4-5 kismacska ki szokott jönni. Bár a kicsit eltűntek, de az anyamacska hírére szinte az összes kandúr macska párzási időben ott kószál nálunk. Sőt mivel a környéken csak nálunk van megmunkálva a kert és csak nálunk van nyugalom a kertben, ezért szerintem a környék összes macskája nálunk ürít. Ha csak ürítene, de a sok kandúr területének érezve a kertemet, meg is jelölget mindent a vizeletével. Időnként van szag áradat, valamint a kisebb-nagyobb gödrök sorba sorakoznak az ágyásokban.

Gondoltam, ennek kapcsán megpróbálok pár trükköt, tippet összeszedni az interneten, hogyan is csinálják a nagyok, hogy a kertjük macskamentes legyen. Persze arra továbbra is ügyelni szeretnék, hogy a hívatlan látogatóknak ne essen bántódása. Lássuk az ötleteket, hogy szabaduljunk meg a macskáktól:

1, Citromhéj

Akik gyakran facsarnak maguknak citromot, főleg a nyári időszakban limonádénak, azok jobban járnak, ha nem dobják ki a megüresedett citromhéjat. Ha apró darabokra vágjuk és a kert növényeinek szárához helyezzük, akkor garantáltan a macskák elkerülik ezeket a területeket. Nem csak a konyhakertbe, hanem a virágoskertben is használható trükk. A szobanövényeknél a szobacicák ellen is jó megoldás lehet. Ha lehet, akkor gyakran cserélgessük a héjat.

2, Kávézacc

A cicák nagyon nem szeretik a kávé illatát, így a kertbe szétszórt zacc is eléggé távol tartja őket. A zacc nem csak riasztás céljából jó a kertnek, hanem a a kert talajának is jót tesz, mert sok vitamin és tápanyag van benne.

3, Citrus spray

Ahogyan a citromhéj illatát, úgy a citrus illatú spray illatát se igen kedvelik a házi kedvencek, ezért készíthetünk házilag ilyen csodaszert. Néhány csepp vízben oldjunk fel citrom illóolajat, és már kész is a cicák távol tartásához alkalmas oldatunk. Használhatunk eukaliptusz, vagy akár levendula illóolajat is.

4, Nem kedvelt növények

Bár sok-sok növény van a kertben, sőt még több, de van pár olyan növény, amelynek a jelenléte messzire űzi a macskákat. Nem kell olyan sokat ültetni, de kerítés szerűen, ha a kert szélére telepítünk párat, akkor nem mennek be a kertbe. A cicák által nem kedvelt illatú növények a levendula és a kakukkfű. De én még ide tenném a citrusos illatú citromfüvet, vagy akármelyik erős és bántó illatú fűszernövényt.

5, Talajtakaró

A macskák azért szeretnek a kertbe piszkítani, mert puha a talaj, és könnyű kis gödröt ásnia. Ha meg tudnánk oldani, hogy a kert talajának felszíne ne legyen puha, akkor biztos nem oda ásnának. Erre a célra szoktak talajtakaró tárgyakat, réteget helyezni a veteményes közé. A nagy méretű kövek, szúrós tűlevelek, vagy a fakérgek meg tudják védeni a növények tövét, így nem eshetnek kikaparás áldozatává.

Szerintem ebből a 4-5 lehetőségből szerintem mindenki meg tudja találni a magának kedves megoldást. Én biztos a riasztó növények telepítése mellett a zaccot és a citromhéjat fogom alkalmazni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása