kovaszos_uborka.jpgMinden évben ha csak pár tővel, de ültetek uborkát. Elején még elég rendesen rájárunk, rájárok. Szendvicsekben nagyon ropogós és friss. Régen nem voltam annyira oda érte, de most szinte minden szendvicsbe teszek. Ha másért nem, ha már van, akkor miért ne?

Tavaly kiváncsiságból befogtam az egyik uborkának a magjait, de hiába vetettem el, bár kikelt, de nagy csalódás lett a termés. Kicsi, gömbszerű uborkák teremtek rajta. Még jó, hogy biztos, ami biztos alapon vettem bolti magot is. Azok viszont ién jól szerepeltek. Miután elkezdett teremni, folyamatosan szedtem és szedem a finom uborkát.

Eltenni nem igen szoktunk, de azért minden évben 2-3-4 zacskóval le szoktunk fagyasztani salátátnak való, megpucolt és lerszelt uborkát. Nem mindha gyakran szoktunk a fagyasztóból kivenni, de ki tudja? Szóval idén is teszegettem el, de leginkább akkor, ha pár napot elcsúsztam a szedésükkel. Akkor hírtelen sok lett, és már akkorák, hogy szendvicsbe nem annyira finomak. Akkor mit tudna az ember tenni velük? Főleg, ha jól megnőnek?

Bár nem szeretem egyelőre, de egyre többet gondolok arra, hogy kovászolni kellene azt a pár hatalmas uborkát, amely már annyira nagy lesz, hogy a magok szinte teljesen kifejlődtek benne. Ezért kicsit utána néztem, miről is van szó. Az eleje természetesen meg van, le kell szedni a beért uborkát. Szüleimnél leginkább a hatalmas uborkákat szokták csak kovászolni, de ez tévhit. Lehet a kisebbeket is.

Először is egy megfelelő méretű befőttes üvegre van szükség, amelyet alaposan kimosunk. Muszály, mivel ha nem megfelelő a tisztasága az üvegnek, akkor akár kárba is mehet a munkánk. Jól le kell mosni az uborka oldalát. Mivel elég rücskös és jól bele tud ragadni a koszos föld, ezért érdemes erre a célra egy körömkefét rendszeresíteni. Bátran meg lehet sikálni őket. A megtisztított uborka végeit végjuk le és hosszában vágjuk be az uborkákat, hogy az elkészített lé rendesen át tudja járni és el tudja végezni a kovászolást.

Mielőtt az üvegbe tennénk szorosan az előkészített uborkákat, előtte az üveg aljára tegyünk két közepes, félbe vágott burgonyát, két-három gerezd fokhagymát, egész borsot pár darabot, egész koriandert 5-6 szem elég, és egy kanál mustármagot. Ennek a tetejére tegyük a megmosott kaprott. Jöhetnek az uborkák állítva, fektetve, mindegy csak jó szorosan egymás mellé. Látványként, mert minden kovászos üveget így látni, lehet díszítésként kaprot vagy még fűszereket tenni.

Ha már tele az üveg, akkor jöhet a lé, amely egy sós lé. Általában kiterenként szoktak egy evőkanálnyit tenni. Egy 5 literes üveghez kb. 3 liternyire van szükség. Ezt öntsük az üvegbe óvatosan. Lehetőleg mielőtt beletöljük a levet, kicsit forraljuk fel, majd, mikor visszahűlt egy kicsit, akkor öntsük bele az edénybe. Ezután jöhet a másik közelező kellék, a befőttes üvegre egy kistányér, amely légmentesen lezárja az edényt.

Ha egy befőttes üvegnyi kovászos uborkaát elképzelünk, akkor az ablak párkányon vajudó üveg képe ötlik fel bennünk. Ez kicsit tévhít. Nem a forró meleg kell, amit a nap ad meg nekünk, hanem folyamatos melegre van szükségünk, mert a hőre szükség van az erjedés beindulásához. Vagyis a nyári lakás szinte bármely melegebb helye megfelel, hogy egy 4-5 nap után az érett kovászos uborkát elfogyaszthassunk. A levét érdemes leszűrni és a hűtőben lehűteni, és időnként iszogathatjuk a sok vitaminért. Az uborka is mehet a hütőbe, mert akár 1-2 hónapig is megmarad a savanyúsága, amelyről az üvegbe tett só gondoskodik.

Ha már elkészült az első adag, akkor a megfelelő ételeket kell megrendelni a szakácstól. Leginkább a pörköltökhöz, grill ételekhez és krumplis ételekhez ajánlott, de ízlésektől függően akár szendvicsek mellé is finom lehet. A csalág leginkább a krumplis tésztához szokta (rajtam kívül) fogyasztani.

Még valami, amit a kovászos uborkáról tudni kell. A kovászos uborka nem csak finom, de egészséges is, mivel az erjesztés során tejsav baktériumok szaporodnak el, amelyek nagyban segítik az emésztőrendszer egészséges működését, ráadásul a kovászos uborka és a leve is gazdag C-, és B- vitaminban, de magnézium, vas és kalcium is bőven van benne.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása