magasagyas2.jpgMár többször próbálkoztam magaságyással, vagy valami hasonlóval. Legutóbb rossz, használt raklapokból szerettem volna építeni egy olyan helyett, ahova majd a fűszernövényeimet be tudom építeni, valamint az oldalába tudok majd epret telepíteni. Talán pár képet készítettem róla, bár soha nem készült el.

Több hibát vétettem, de már mindegy, tanultam belőle. Szétbontottam a felépítményt és csak álmodoztam egy új projektről. Egészen addig, amíg idén egy netes hirdetésben nem találkoztam egy webináriummal. A témája pedig a magaságyás volt. Bár nagy elvárásaim nem voltak a témával kapcsolatban, de végül mégis mondtak olyan dolgokat, amiket érdemes megfogadni. Sőt annyira megtetszett az ötlet, hogy már megkezdtem a tervezgetést.

Valami hasonlót szeretnék majd, mint ami a képen van. Vannak nekem blokkjaim, amik valószínűleg meg fognak maradni a baromfi ólak építése után. Arra gondoltam, hogy a kikopott epertermesztő helyre egy 1,5 méter széles és 3-4 blokk magas magaságyást összetákolok egyet. Hogy milyen hosszú lesz, azt majd a maradék blokkszám adja meg. Természetesen megint elsősorban a fűszernövények birodalma lenne, de majd meglátjuk. Egyelőre utána olvasgatok hogyan lehetne minél jobban létrehozni. Esetleg hosszú távra tervezni.

Több félelmem van. Egyik a tarack. Olyan helyre szeretném majd építeni a magaságyást, ahol most elég sok tarack van. Ha esetleg kitakarítom, de a földben marad tarack gyökér, akkor valószínűleg az építményben a gyökérről elindul felfelé a hajtás, és akkor nem igen tudom majd kiirtani. Vajon előtte a környéket teljesen tarackmentessé kell tennem?

Másik félelmem a vakond. Mindenképpen szeretnék valami locsolási rendszert a földbe telepíteni, lehetőleg olyat, amelyre csak rá kell csattintani a csapról odavezetett slagot, majd az a föld "mélyében" jól belocsolná a földet. Valószínűleg egy slag darabot fogok elásni, amelyet amennyire csak lehet kilyukasztok. Aztán a végét lezárom. A beengedett víz így a kisebb lyukakon fog (remélhetőleg) a földbe jutni. Így nem fentről, hanem alulról öntözném a növényeket.

Sajnos, tapasztalatból tudom, a vizes föld vonzza a gilisztákat. A giliszták pedig vonzzák a vakondot. Bár az előadást tartó hölgy megesküdött nem megy fel a vakond a magaságyásban, de nekem vannak kétségeim. De majd kiderül.

Amire nagyon szeretnék figyelni, lehetőleg ne legyen az ágyásban semmi mesterséges anyag. A blokkokat fogom csak kevés habarccsal összefogni, hogy ne nyomja szét a föld, de amúgy semmi más. fóliát nem akarok beletenni bélelésként. Azt mondta a hölgy, és van benne igazság, csak olyan anyagot tegyünk a komposztba és az egész építménybe, amelyből nem oldódik ki semmi és nem szívódhat fel a termesztett növényekben.

A legutóbbi próbálkozásomnál nagy problémát okoztak a hangyák. Az előző torony feltöltéséhez folyamatosan hordtunk konyhai maradékot, így élő organizmus lett a magaságyás. Nem lett befedve, letakarva a komposztnak való. Nem csoda, hogy telement mindenféle jószággal. Volt, hogy egerek és meztelen csigák is előkerültek. Sőt, egy időben gombák is keltek ki. De ez a múlt volt.

A terv a következő lesz. Amennyire csak tudom, a magaságyás környékét meg fogom tisztítani a taracktól. Megépítem a blokkból a magaságyást. Szerintem egy sort a földbe is fogok rakni, ha a mennyiség megengedi. Ezzel talán a későbbi taracktámadást, és vakond támadást ki tudom védeni. Aztán megkezdem a komposzt feltöltését. Pár vastagabb ág, vékonyabb ág, fűnyesedék, konyhai hulladék, állati ürülék (kutya, nyúl, galamb, tyúk), amelyet megint fűvel fogok lefedni. Erre megy majd egy adag föld, úgy 5-10 cm vastagon. Ez fog ülepedni, amelyre majd tavasszal megy friss komposzt, amit nyúl kaki és kerti hulladékokból minden évben nagyon jó minőségűt szoktam készíteni.

Természetesen, ha már elért egy bizonyos vastagságot a komposztálandó földvastagság, akkor a már említett locsolócső darabot bele fogom tekerni a földbe. Úgy, hogy azért még 10-15 cm magas föld mehessen fölé, amibe fogom a növényeket ültetni.

A komposzt tetejére rakott föld fölé majd teszek friss komposztot, amit amennyire csak tudok, kerti földdel összekeverek. Talán elkezdem majd a szomszédokban a vakond túrásokat összeszedni, mert azok tudtommal jó minőségűek. Talán egész évben azt fogom ráhordani, ahogyan a halom alatti rész tömörödik, aztán tavassal ások bele komposztot.

Arra nagyon fogok vigyázni, hogy az így összerakott komposzt halmazt folyamatosan (slagon keresztül is, ha kell) nedvesen, de nem vizesen fogom tartani. Így szét fog rothadni, nem égni fog vagy penészesedni. De egy évet megvárok a magaságyásba ültetéssel mindenképpen, mivel tutira össze fog esni a komposzt a föld alatt. Tömörödni fog a föld is.

A tervek meg vannak. Ha elkezdem építeni, akkor majd mindig készítek képeket, hogyan állok éppen.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása