zoldseges_kert.jpgElőző bejegyzésemben a fákkal kapcsolatos teendőkről írtam, most lássuk a kert többi részével mit is kellene csinálni. Mik azok az előkészületi feladatok, amiket meg kell tenni a szép, egészséges termésért.

Minden év végén azzal szoktam zárni a kerti teendőket, hogy a megszáradt és szerintem használható magokat elteszem papír tasakokba. Ezeket aztán vagy felhasználom a tavasszal, vagy nem. Tavaly azzal zártam a fogadalmaimat, idén a fogott magokkal fogok dolgozni. Többféle magot befogtam, majd meglátjuk mit tudok felhasználni. Vagyis tennünk kell egy leltárt a magok terén. Mivel ez az első év a fogott magok újrahasznosításában, ezért nem szabad teljesen ezekre hagyatkozni, mivel nem tudjuk milyen eredménnyel zárunk. Mindenképpen vegyesen kell a magokkal bánni a fogott és vásárolt magoknál. A nagyjából bevált módszert nem szabad egyből kidobni egy bizonytalan eredménnyel járó miatt.

Amit minden évben eddig is és ezután is meg kell tenni, a kert megtervezése. Mit, mikor hova fogok ültetni. Ez szokott a legfontosabb lenni. Ennek is meg vannak a szabályai. Először is adott a kert nagysága, másodszor nem szabad a vetésforgó miatt figyelembe venni a tavalyi vetések elhelyezkedését. És természetesen vannak olyan vegyes kultúrák, amelyeket szinte kötelezően meg kell valósítani vagy amit el kell kerülni. Az érési időket is figyelembe kell venni a növény optimális vetési helyével együtt. Erről esetleg egy naptárt is össze lehetne állítani. Sok szempont, szép feladat. Ha meg vannak a tervek, akkor már tudunk is beszerezni a szükséges magokat.

Ha már a terveknél vagyunk, akkor azt is jól át kell nézni, milyenek a szerszámok. Melyeket kell esetleg újra nyelezni, esetleg leselejtezni, egy újat venni. Nagyon fontos, hogy csak jó szerszámmal lehet megfelelően dolgozni. Gondoljunk csak bele, ha tavasszal a vastag ágakat egy rossz kézi fűrésszel kezdjük meg levágni. Fél délutánunk csak azzal fog eltelni. A szerszámok terén ne csak a konyhakertben használtakat nézzük át, hanem  roti kapát, fűnyírót, permetezőt,... A locsoló eszközöket is alaposan nézzük meg, mert bosszantó, ha éppen szereljük össze, és pont egy kis csatlakozó hiányzik, ami éppen akkor tűnt el, vagy tört meg.

Ha minden szerszám megfelelő, akkor megkezdhetjük a tényleges munkát a kertben. Amit legelőször meg lehet kezdeni februárban az a metszés. Ha már napközben pluszba megy a hőfok, akkor lehet kezdeni. Persze minden növénynek meg van a megfelelő időszaka, amikor nem teszünk neki kárt ha előbb metsszük. Ilyenek a bogyós cserjék, gyümölcsfák többsége, valamint a szőlő. Természetesen mielőtt nekikezdenénk, járjunk mindennek jól utána. Esetleg ha nem tudjuk mit kezdjünk az adott növénnyel, akkor ne szégyeljünk tanácsot kérni öregektől, szakemberektől. Végül is csak tőlük tudunk igazán tanulni.

Minden évben nagy gondot okozott régen a tavaszi hó olvadás okozta belvizek, sáros kertek ügye. Mostanság meg lassan azok hiánya okoz nagy károkat. Ezért amint elmaradoznak a reggeli fagyok, mindenképpen locsoljuk meg azokat a bokrokat, növényeket, amelyek már igen csak szomjaznak a földben. Esetleg a régóta egy helyen tenyésző növényeknél egy kis tápoldatozás, trágyázás is megtörténhet. Ártani biztos nem ártana nekik.

Ha már a trágyázásnál, tápoldatozásnál tartunk, a földre is rászórhatjuk a télen összeért komposztot, és azokat a tápanyagokat, amelyeket az ősz folyamán elfelajtettünk, vagy nem sikerült időben a helyére juttatni. Ez a mozzanat az egyik legfontosabb, de ezt se lehet össze-vissza végezni, mivel vannak olyan növények, melyek nem szeretik a tápanyagban gazdag és esetleg valamely ásványi anyagban gazdag földet. Ezért mindenképpen csak a vetési tervek alapján szabad trágyázni. Ha esetleg nem fogyott el az összes komposzt, trágya, akkor meg kell határozni a megfelelő új helyet, ahol az idei maradékokat gyűjteni fogjuk. Ennek is több szempontja van. Érdemes jól meggondolni a helyeket. Trágyázás során ne csak a konyhakertre gondoljunk, hanem a virágos kertre is. De óvatosan, mert megkezdték a hagymák a felszínre való kijutást. És amire még fontos figyelni, hogy a túl tömény trágya, tápszer nem hogy segítene a növények fejlődésében, hanem még ki is égetheti.

Ha a trágyázással végeztünk, valamint nincs mit metszeni, akkor jöhet a konyhakert talajának az előkészítése. A ráérősebbek ásóval jól forgassák meg a talajt, hogy minél lejjebb jussanak a fontos tápanyagok, valamint jó laza talajt kapjunk. Vannak olyan zöldségek, főleg a gyökeres zöldségek, pl. sárgarépa, zöldség, zeller, cékla,..., amelyeknek szükségük van a puha talajra, mert különben a gyökérzet, ami a fontos nekünk, igen össze-vissza fog nőni, nem lesz szép a termésünk.

Természetesen, ha februárban végeztünk a talaj teljes előkészületeivel, akkor a korai zöldségeket, enyhe fagyokat elviselő első magokat elvethetjük a földbe. Ezek a borsó, sárgarépa, sóska, spenót, vöröshagyma, petrezselyem és fejes saláta. Természetesen itt is figyeljünk a magok igényeire. Van amelyik 2-3 centi földet kér magára, de vannak, amelyek 5-6 centimétert. Nem mindegy. A kelési esélyeket lehet ezzel igen könnyen elrontani. Általános szabály, hogy a kisebb magokra kevesebb föld kell.

A szabad földbe történő magvetés mellett párhuzamosan elkezdhetjük a palántáknak szánt magok vetését. Az én tapasztalatim alapján a paprika magokat február elején, míg a paradicsom magokat inkább március elején kell földbe tenni. Természetesen minden attól függ, milyen a mag kelési gyorsasága, hova tesszük a magokat, mikorra kell a palánta,... Én már a paprika magokat el is tettem. Legalább is az első felét:

paprika_palanta_20200221.jpg

Idén szeretném a gyerekeket is bevonni a palánta nevelésbe. Remélem sikerülni is fog.

Nagyon fontos feladat a kerti munkálatoknál a gumós növények elő csíráztatása. Gondolok itt a burgonya, kanna virágra. Ezeket ki kell venni a téliesített helyükről és napfényes, fagymentes helyre kell tenni őket. Ha most ezt megtesszük, akkor előbb lesz burgonyánk és előbb virágzik a kanna virág is. Természetesen a balkon növények is megkezdhetik a felkészülést a teraszra. Ki lehet hozni őket egy napos helyre és fokozatosan be lehet indítani a vérkeringést. Ilyen növényem nekem a leander. Szeretném idén időben virágossá tenni.

Február vége felé már a lemosó permetezést is meg lehet ejteni. Persze csak a megfelelő körülmények között. Nehogy több kárt okozzon, mint hasznot.

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása