menta.jpgMég előző munkahelyemen az egyik kolléganőmnek hatalmas mentaterülete volt. Valahogy nem volt szíve gyéríteni, az amúgy magát jól érző mentán. Ennek következtében a kertjének nagy részén meg lehetett találni. Nem csak meg lehetett találni, de szemlátomás nagyon jól érezte magát, mert folyamatosan hozta az új hajtásokat, töveket és állandóan virágzott a nyár folyamán. Mivel olyan sok volt neki, ezért nagyon rászokott a limonádéra. Annyira, hogy bárki is ment hozzá, akkor limonádéval kínálta.

Ekkor ismerkedtem meg magam is a menta ezzel az erős illatú növénnyel. Bár nem vagyok nagy limonádés, de azért eldöntöttem, hogy pár tővel (elég lett volna egy is) kell nekem ültetni. Ennek nagyon örült a kolléganőm, mert így legalább nemes cél érdekében gyéríthette a mentaföldjét. Mivel az elmondások alapján könnyen megered az új helyén, és hamar elszaporodik, nem is fordítottam akkora figyelmet a telepítésre. Persze ilyenkor szokott az történni, hogy nem akar megeredni mindenféle teóriák ellenére. Talán a harmadik próbálkozásra aztán megkötött az egyik tő. Nagyon örültem neki. Alig vártam, hogy végre szedhessek róla friss hajtásokat, mert azt lehet a limonádéba tenni leginkább.

Persze az eltelt 3-4 év óta talán kétszer ha szedtem róla, továbbra se fogott meg a limonádé filing. De talán majd a korral együtt ez a limonádé szeretet is elérkezik hozzám is. Ezért gondoltam, hogy régebben elmentet mentás információkat a hobbikert.hu oldalról megosszam másokkal, hátha kedvet adok másnak:

"Mentatermesztés – mit szabad és mit nem?

Illatos, gyorsan nő, kellemes üdezöld a színe, íze pedig összetéveszthetetlenül friss jégkrémes-rágógumis. Mi az?

Ráadásul remekül illik a gyümölcsökhöz, a zöldségekhez, illetve a húsfélékhez egyaránt. Nincs tehát, amit ne szerethetnénk a mentán! Következzenek a legfontosabb tudnivalók e közkedvelt fűszer- és gyógynövényről mindazoknak, akik először próbálkoznak a kertben vagy az erkélyen való termesztésével.

A menta ideális választás, mint a fűszerkert első növénye. Igénytelen, gyorsan nő, és se szeri, se száma az ételféleségeknek, amelyeket feldobhatunk vele; legyen az reggeli, ebéd vagy éppen desszert. A forró nyári délutánokon se felejtsünk el beledobni egy-egy zsenge hajtásvéget a nagy pohár jegesteánkba!

Bár a menta könnyen termeszthető, tudnunk kell, hogy erős gyökerei segítségével igen gyorsan szaporodásnak indul. Olyannyira, hogy mire felocsúdunk, már át is vette az uralmat a fűszerágyásban. Nem árt tehát szemmel tartanunk!

Mi a jó a mentának?
- Amikor kiválasztjuk a menta helyét a kertben, olyan fekvést keressünk, amely a nap első felében napos, délután pedig félárnyékos.
- Virágládába ültetve az erkélyen, teraszon is tarthatjuk.
- Ha a kertben ágyásba telepítjük, a legjobb, ha a virágládával (virágcseréppel) együtt ültetjük el: csak a növénytartó pereme maradjon a talajszint felett. Ezzel a módszerrel megelőzhetjük, hogy a menta gyorsan fejlődő gyökérzete az egész kertet behálózza, és invazív gyom módjára átvegye az egyeduralmat.
- A menta fiatal leveles hajtásait még a növény virágzása előtt takarítsuk be.
- Hosszabb időn keresztül szüretelhetünk a mentáról zsenge leveleket és hajtásokat, ha lecsípjük a virágrügyes hajtásokat, amint azok megjelennek a növényen.
- Ha a mentát ágyásba ültetjük, használjunk talajtakaró mulcsot, hogy megelőzzük a túlzott szaporodását, terjedését.
- A mentatöveket egymástól kb. 40 cm-re ültessük el, és rendszeresen ritkítsuk, egyeljük.
- Ha a lakásban nevelünk mentát, a növénytartót olyan helyre állítsuk, ahol zavartalanul éri a növényt a délelőtti napfény. Arra is ügyeljünk, hogy a növény a lehető legtávolabb legyen a szárító hatású fűtőtestektől.

És mit ne tegyünk?
- Soha ne ültessünk mentát kerti ágyásba virágláda nélkül. A süllyesztett virágláda a garancia arra, hogy a növény gyökere ne terjedjen kontroll nélkül.
- Szintén fontos, hogy a virágláda ne legyen repedt. A repedéseken is ki tud bújni ugyanis a növény indaként terjedő gyökere.
- A növény a nyirkos környezetet kedveli, ezt figyelembe véve válasszuk ki a helyét a kertben, és soha ne hagyjuk kiszáradni."

A fentebb leírtakat mind alá tudom támasztani, mert tényleg nagyon gyorsan terjed, és szinte kiirthatatlan. A  gyökerek pedig tarack módjára teljesen behálózzák a föld alatti területet, ezzel is biztosítva a saját részére a túlélést.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása