monilia.jpgMindig is azt hittem (egészen az előző bejegyzés írásáig), hogy a meggyfát a tűhalál pusztítja. És mint kiderült nem a tűzhalál, hanem a monília, amelyről ma szeretnék többet megtudni, és ezt megosztani itt a blogban. Első találatom ezzel kapcsolatban a http://www.szentesinfo.hu oldalon volt:

"A csonthéjasok gombás-moníliás betegsége leggyakrabban a meggyet és a kajszibarackot támadja meg. Szinte minden csonthéjast sújt, ha nem is egyforma mértékben. A gomba micélium formájában telel át a fertőzött növényi részek szöveteiben. A virágok és a fiatal termések megbarnulnak és elszáradnak, a levelek illetve a sarjhajtások elfonnyadnak, és a megtámadott gallyakkal együtt elszáradnak. A fertőzött helyeken gyakran indul be a mézgafolyás. A gallyak sokszor közvetlenül is fertőződnek, elsősorban valamilyen sérülés esetén. A termések rendszerint érés idején fertőződnek. A fertőzött termések lehullanak, vagy mumifikálódva az ágakon maradnak. A virágok hűvös és nedves időben fertőződnek 12 °C alatt. A fertőzés elsősorban a nedves felületeken támad, de magas páratartalom esetén is (85 százalék fölött) bekövetkezhet. A termések is nedves időjárás idején fertőződnek, ez esetben azonban az optimális hőmérsékleti értékek magasabbak 20-24 °C.

Dr. Horváth György, a kertbarátkör elnöke a gyümölcsfákat megbetegítő problémák megoldására ad tanácsot. A meggy és a barackfák virágzására az idén nagyon rossz idő volt. A védekezés nehéz, elsődleges lehet a megelőzés. Erről az idén már lekéstünk, így maradt a drasztikus beavatkozás. Fontos, hogy a fertőzött növényi részeket távolítsuk el, egészen az egészséges részekig és semmisítsük meg. A moníliás fertőzés az ágvégektől halad a törzs felé, tehát ott kell végrehajtani a beavatkozást, hogy ne haladjon tovább, mert az egész fát kipusztíthatja.

A megelőző kezelést virágzáskor és az elvirágzáskor alkalmazzuk. Ha a virágzás ideje alatt változik az időjárás, legalább egyszer végezzünk gombaölő szerrel kezelést."

Szóval teljesen ugyan az a megoldás, mint a tűzhalálnál. Meg kell előzni, majd ha beütött a betegség, akkor metszés, égetés. Azért ennyivel nem értem be, ezért tovább olvasgattam. Az egyik oldalon (http://www.frissujsag.ro) ez találtam:

"A monilínia nevű gomba a csonthéjasokat, almatermésűeket támadja. A meggy monilíniás betegsége régóta ismert, a felelős kórokozó a meggy legveszedelmesebb ellenségei közé tartozik. A Monilinia laxa a sokfelé „elhíresült” virág- és hajtásszáradás előidézője, amely egyébként a kajszit is fertőzi. A betegség jellegzetes tünetei, hogy virágzáskor a csésze- és sziromlevelek barnulnak, a kocsány elhal. Később a kórokozó a hajtásban tovább terjedve egész ágrészek elhalását idézheti elő. a mézgacseppek megjelenése is utalhat a fertőzésre. A beteg részeken rákos sebek is megfigyelhetők. Az elhalt virágok, hajtások fokozatosan elszáradnak, és ha ezeket metszéssel nem távolítjuk el, a következő években a fákon maradva komoly fertőzési forrást fognak képezni. A betegség megelőzése, a kórokozók terjedésének korlátozása érdekében nagyon fontos a fertőzött, elpusztult „gyümölcsmúmiák” eltávolítása, illetve a beteg hajtások, ágrészek lemetszése és megsemmisítése, metszés után pedig a nagyobb sebeket olajfestékkel bekenve kell elzárni. A vastagabb ágakon vagy a törzsön lévő rákos sebek kezelése szintén nagy jelentőségű."

A mézgásodással kapcsolatosan is ezen az oldalon találtam egy jó ötletet, hogyan távolítsuk el a betegséget:

"Amennyiben mézgásodást tapasztalunk, éles késsel távolítsuk el a mézgacseppeket, és az alatta lévő elhalt, elbarnult részeket az egészséges szövetig kaparjuk ki. A műveletet a seb lezárásával fejezzük be. A betegség nagyon gyorsan terjed a fában, emiatt minél hamarabb le kell metszeni a fertőzött ágakat 25 centiméter mélységben."

Azt hiszem most már többet tudok erről is, megyek a kertbe a metszőollóval és késsel gyógyítani, amíg nem késő.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása