rebarbara.jpgRebarbara az egyik olyan növény, amelyet még soha nem ettem, nem termesztettem, nem tudok róla semmit. Ezért gondoltam kicsit utána járok, hogy ez a növény mire is jó, miért érdemes termeszteni. A legtöbbet, amit ilyen témában lehet találni az interneten, az a http://nepgyogyaszat.com oldalon megtalálható:

"A rebarbara piros pigmense képes meggátolni a rákos sejtek burjánzását

Az Amerikai Emory Orvostudományi Intézet kutatói miközben a rebarbarát tanulmányozták, egy olyan piros pigmenst találtak a szárában, ami képes megállítani egy olyan fehérje szaporodását, ami a rákos sejtek burjánzásáért felelős. Úgy a tanulmányt, mint az eredményt, a Nature cell Biology híres szaklapban közölték.

A rebarbara számos fajtáját termesztik gyógynövényként és emberi fogyasztásra is. Levelei mérgezők, ehetetlenek, ezért gyökerét és levélszárait használják leginkább fanyar ízük miatt.

Az Amerikai Emory Orvostudományi Intézet kutatói miközben a rebarbarát tanulmányozták, egy olyan piros pigmenst találtak a szárában ami képes megállítani egy olyan fehérje szaporodását, ami a rákos sejtek burjánzásáért felelős. Úgy a tanulmányt, mint az eredményt, a Nature cell Biology híres szaklapban közölték.

Ebben a tanulmányban a kutatók elkülönítették a rebarbara szárából kinyert piros pigmenst és egy koncentrátumot készítettek belőle. Ezt a koncentrátumot befecskendezték a rákos daganatokba, és azt vették észre, hogy két nap alatt 50 % -a a rosszindulatú daganatoknak elpusztult. Majd ennek a pigmensnek egy módosított változatát befecskendezték kísérleti egerekbe, melyekbe előzőleg humán rákos sejteket ültettek be. – ebben az esetben azt vették észre hogy, a tüdőben a rosszindulatú daganatok 11 nap után lelassították fejlődésüket.

A rebarbara magas rosttartalma miatt híres,(2g/100g növény) ami serkenti az emésztést és a bél perisztaltikát. Egy nagyon hatásos méregtelenítő növény, ami nagy mennyiségben tartalmaz C -vitamint és káliumot, ezért klimaxban lévő hölgyeknek is ajánlják.

A népi gyógyászatban régóta ismerik a rebarbara jótékony hatásait: gyógynövényként a növény föld alatti részét, gyökértörzsét hasznosítják, de foszforban és kálciumban (86mg/100g) gazdag gyökere erősíti a fogakat és a csontrendszert is. Általában a 6-8 éves rebarbara növények gyökértörzsét gyűjtik. A rebarbara gyökerében antrakinon glikozid keverék van, azaz reumemodin-, aloéemodin- és reinglikozidok.

A rebarbara nyersen elfogyasztott szára koleszterin csökkentésre ajánlott – a kutatások során kimutatták, hogy azok a személyek akik négy héten keresztül minden nap nyers rebarbara szárat fogyasztottak, az össz koleszterin értékük 8%-al, az LDL (rossz koleszterin) szint pedig 9%-al csökkent. Fanyar íze miatt összehúzó hatással bír, alkoholos kivonatát pedig fájdalomcsillapítóként használják különböző panaszok enyhítésére.

A rebarbarát többféleképpen fogyaszthatjuk: nyersen, szirup, pép, por, tinktúra, vagy tea formában.

A rebarbara-péppel az aranyeret szokás kezelni.

A rebarbara teát felaprított gyökértörzsből készítjük: a gyökértörzset összeaprítjuk, majd forró vizet öntünk rá, 15 percet állni hagyjuk, ezt követően fogyasztható. Egy csészényi teához fél teáskanál aprított rebarbara gyökér szükséges. Nyolc-tizenkét órán belül fejti ki hatását. Rebarbarás kúrát nem szabad két hétnél hosszabb ideig tartani!

A rebarbara növény szárát is felhasználhatjuk: gyümölcslevekhez, süteményekhez vagy más levesekhez. Főzni tilos! Mivel igen gazdag oxálsavban.

NE fogyasszanak rebarbarát azok a személyek akik akut bélgyulladással, bélelzáródással, bélszűkülettel küszködnek. 12 évesnél fiatalabb gyermeknek sem ajánlatos adni ebből a növényből. Nem fogyaszthatják terhes anyák és szoptatás ideje alatt szintén tilos a rebarbara használata.

Birtalan Katalin - természetgyógyász"

Hát, azért kétségeim vannak, hogy nekem szükséges lenne-e ezt a növényt termeszteni, bár késő, mert tegnap vettem egy zacskó magot. Sőt, vettem egy tasak kapor magot is, mert van pár étel, amibe nagyon elkél, például a tökfőzelék. Legközelebb a kaporról írok egy bejegyzést.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása