takarmany_repa.pngTalán idén beindul a nyulaimnak a szaporodása, mert tavaly nem úgy szaporodtak, mint a nyulak. Igaz több olyan gondom, problémám alakult, ami miatt nem is lett volna nagy állományom, de a hibákból tanultam, és idén beindulnak.

Ennek egyik szükséges feltétele, hogy télire megfelelő mennyiségben tudjak eleséget bespájzolni, betakarítani. Erre a célra két fő növénnyel készülök, a lucerna és a takarmányrépa. Ez utóbbiról írnék most pár szót, mert a lucernáról már van bejegyzésem.

Szóval ez a zöldség az egyik legfinomabb növény, amit a nyulak szeretnek. Nagyon gazdag mindenféle nyersanyagban, vitaminban. Szüleimnél is termesztettünk ezt, mert akkor is a nyulak imádták. Nyáron a levelét szedtük nekik, míg télen a répát magát vermeltük el, és amikor kellett, akkor kiástuk a föld alól. A levelével csak óvatosan lehet etetni a nyulakat, mert könnyen hasmenést okoz nekik, ezért ugyanazt a módszert kell alkalmazni etetésnél, mint a fűvel, többi zöld növénnyel, méghozzá előtte fonnyasztani kell. Egy-két napos szárítás után lehet a nyulaknak adni.

Az interneten nem sok olyan oldalt találtam, amely a takarmányrépa, vagy más néven marharépa kiskerti termesztésével foglalkozna. Az a kevés is inkább csak általános leírást ad vetési módról, amiket a magok zacskójára szoktak írni. Ami fontos, és ami szerint fogok eljárni, hogy az egyik legnedvesebb földterületre kell vetni a magot, mert sok vizet igényel. Minél több csapadékot kap, annál szebb lesz. A másik fontos, hogy a magokat 15-20 cm távolságra kell vetni, mivel a répa ha jól növekszik, akkor nem fog elférni.

Kicsit nagyobb sortáv kellene a vetésénél, mivel a növekedése miatt a toli nem férne el sorok között úgy, hogy a répát meg ne sértse. Ami nagyon fontos, mert ha megsérül a répa, akkor kevésbé eltehető, és hamarabb rohad meg.

Az emlékeim alapján, bár nem írták, de lehet a palántáját is átültetni. Emlékszem, hogy a szüleim, mikor ritkították a répa sorait, akkor a kiszedett palántákat elültetve ugyanúgy kaptunk termést ősszel, bár egy kicsit kisebbek voltak. Azért eléggé szellősen fogom vetni a magokat 2-4 cm mélyen, mert egyből a helyére vetem őket. Valószínűleg a szomszéd telkére fogom, ahol 2 sort ennek fogok feláldozni a lucerna kárára.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása