torma.jpgAz előző bejegyzésemben a torma gyógyhatásairól írtam. Aztán ahogy néztem az elmentett cikkeimet, láttam, egyet, amely a torma termesztéssel van kapcsolatban. Arra gondoltam, idén a ribizli bokrokat el fogom ültetni a fáknak a sorából, ahol a torma is van. Ha pedig már elültetem őket, akkor lehet a tormának is kellene egy nagyon jó helyet találni a kertben, hátha máshol jobban érezné magát. Bár most virágzott is, és ez biztos jót jelent, jó helyen van.

Ettől függetlenül, ha már elmentettem egyszer a cikket, akkor megmutatom a https://balintgazda.hu oldalon mit írtak erről a témáról:

"Hova érdemes tormát ültetni?

A kert mélyebb fekvésű, nyirkosabb sarkába. Nem igényes növény, napon és árnyékban egyaránt megél, de a kötött talajon a gyökere fás, erősen csípős lesz.

Nagy, terebélyes lombozatú évelő, amely függőlegesen neveli ki a megvastagodó, elágazó gyökértözsét. A dugványait célszerű bakhátra ültetni, mert itt egyenletesebb, vastagabb gyökerei fejlődnek és ezeket könnyebb kiszedni, különösen, ha májusban a bakhátat kibontjuk és az oldalgyökereket levágjuk.

A torma (Armoracia rusticana) olykor azonban gondot is okoz a kertésznek, mert mértéktelenül elszaporodik, nehezen kiirtható gyomnövénnyé silányul. Ilyenkor csak mély talajműveléssel, csákányozással lehet a gyökereitől megszabadulni."

Szóval lehet árnyékosabb helyre is ültetni, tehát ahol most van, ott jó helye van. Viszont nyirkosabb hely is kedvez neki, ezért többet kell locsolni.Arra gondoltam, mi lenne, ha a korai cseresznye és a szőlő lugas közé ültetném legközelebb, ha esetleg kiszedem a földből. Az biztos, a most kibújó új hajtástöveket ki kell szednem, mert aztán annál nehezebb majd megszabadulnom tőle, ha esetleg meg szeretnék.

Valamint még arra gondoltam, ha minden évben, vagy kétévente kitermelem, akkor nem fog tudni annyira mélyre lenőni a földbe. Viszont gondom is lehet, ha túl közel teszem a cseresznye fához, mert a torma gyökerei benőhetnek a cseresznyefa gyökerei közé, és azt onnan biztos nem fogom tudni kiszedni. Szóval nagyon közel a fához nem szabad telepíteni a tormát.

Esetleg a bakhát dolgoz is meg lehetne fontolni, vagy valami emelt ágyást, amelyből aztán nagyon könnyen ki tudnám szedni a tormát. Csak mivel emeljem fel a talaj szintjét? Téglával, betonnal, fával? Biztos olyannal kellene, amelyért nem kár, ha elrohad és egyszerű szétszedni ősszel. Valamint remélhetőleg kibír 2 évet, mert addigra szép nagyra nőne a gyökérzete. Esetleg egy feneketlen hordó? Ezen az utóbbin kicsit elgondolkodok, mert van pár fémhordóm, esetleg, ha kilyukadnak, fel tudnám használni ilyenre őket.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása