muskatli.jpgNem vagyon nagy muskátlis, legalább is eddig nem voltam. Idén vettünk pár láda futó muskátlit. Nagyon szépen virágoztak egész évben, ezért úgy gondoltuk nem dobjuk ki, hanem megpróbáljuk elteleltetni, tavaszra megmenteni.

Nekem most adott volt, hogy a fagyok elől gyorsan a fóliával védett teraszra tegyem a muskátlikat, hogy kicsit kitoljam a virágzási időszakot. Viszont most már annyira lehűl az idő éjszakákra, hogy valamit ki kellene találni, hogy tavasszal ismét gyönyörködhessünk a virág áradatban.

Emlékszem, mikor gyerek voltam, akkor a nagymamám fogta, kiszedte a jó öreg muskátlit a földből, leverte óvatosan a földet róla, majd hűvös, száraz helyen tárolta. Tavasszal elővette, majd visszaültette a földbe, és pár héten belül újra szépen kizöldelt. Viszont ez a módszer a hagyományos cserepes muskátlinál volt használható. És mi van a futó muskátlinál?

Első gondolatom az volt, majd a teraszon kiteleltetem. De pár hét után látványosan leromlott az állapotuk. Gondoltam utána olvasok az interneten milyen praktikákkal teleltetnek ilyen növényeket. Több oldalon végig mentem, de igazából semmi olyan, ami eltérne nagymamám megoldásán.

Le kell szedni az elhalt növényi részeket, le kell vágni az élő és elhalt virágokat, ki kell szedni a földből, majd szárad, hűvös helyen lógatva, vagy akár lyukas papír dobozban megvárni vele a tavaszt, amikor is újra földbe téve a tavasz megteszi a csodát és életet lehel belé.

Mivel van elég muskátlim, ezért három megoldást egyszerre fogom kipróbálni. Egyik csapatot a teraszon fogom tárolni, ahol többé-kevésbé fagymentes hely van. Legfeljebb majd a fóliától a lehető legtávolabb teszem őket. Ezeket fogom locsolgatni. A második csapatot a garázsban fogom tárolni locsolás nélkül a fagymentesen tárolni. A harmadik csapatot pedig kiszedem a földből és felfűzöm a zsinórra és a garázsban lévő spájzban hűvös, száraz helyen tárolom tavaszig.

 Tavasszal majd jelzem, hogy melyik megoldás volt a nyerő.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása