20140208_104624.jpg A múlt héten megvett magok egy elég nagy részét elszórtam megint edényekbe, hátha sikerül egy kis időt nyernem. Először is megnéztem, hogy a rég óta tartogatott magok közül melyek azok, amelyek tasakjára még az van írva, hogy van esély a kelésre. Tudom ilyenkor a csíráztatási próbával kellene kezdeni, de sajnos, mint mindig időcsúszásban vagyok. Nincs erre időm. Ezért ha volt olyan tasak magon, amelyet most is vettem, azt fogtam és kiselejteztem. Vagyis inkább félre raktam, hogy majd ha időm engedi és odaérek a teraszom melletti virágágyáshoz, akkor majd elszóróm oda a lejárt szavatosságú magokat. Van egy rossz szokásom, hogy nem szeretek pazarolni, és inkább áldozok az időmből és a kertem szabad helyéből csak arra, hogy elszórjam a még talán kikelő magok számára.

Nos, elvetettem szinte minden olyan dolgot, amit szerettem volna palántának nevelni. A karalábékat, káposztákat, fejes salátákat, az összes fűszernövényt. Ez utóbbiakat virágcserépbe, hogyha sikerül, akkor abba szeretném majd tartani őket, és majd később az ősz folyamán beviszem majd őket a lakásba. Vettem három virágot is a balkonládákba. Elég nagy a teraszunk, és arra gondoltam a korláthoz fogok rögzíteni egy deszkákból összeeszkábált faládát, hogy majd abba teszem a virágokat, fűszernövényeket.

Az első magvetést a lakásban tartom, a leghidegebb szobában. Ennek eredményeként még nem igen kezdett kelni. Ennek több okát tudom elképzelni. Az egyik és talán a legbiztosabb ok, hogy a képen is jól látszik, az edények eléggé alacsonyak, ezért nagyon gyorsan ki tudnak száradni bennük a földek. Főleg, ha kifogunk egy szép kellemes, napos időt, akkor a meleg hatására még gyorsabban párolog a nedvesség. Igazából nem tudom, hogy ki a legjobb megoldás ezekkel. Talán gyakrabban kellene locsolnom? Attól meg azért félek, mert akkor a napfény, meleg és a sok nedvesség miatt szépen megnyúlnak a szárak és hát abból eddig nem sok jó sült ki. Talán át kellene raknom kintre fólia alá, hátha a fokozatos párás levegő jobb körülmény neki? A másik ok, hogy ahogy eddig tapasztaltam, a vendég szobánkban, ahol a magok várakoznak a kelésre, nem éppen a legmelegebb, sőt a leghidegebb szobánk. Folyamatosan 15 fok körüli az idő. Lehet, hogy kicsit melegebbet kéne csinálni?

Mint említettem a blogom bevezetőjében, idén több mindent ki szeretnék próbálni. Ezért a most elvetett magokat nem a szobába, hanem a garázsba tettem, annak is az ablaka előtt található ablak elé. Már volt olyan, hogy ott neveltem palántáknak valót, és hát fogjuk rá, sikeres volt. Most szintén ezt a helyett választottam.

A fejleményekről majd folyamatosan jelzek, és ha nem felejtem el, akkor majd még képeket is készítek. :)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

markgarden 2015.09.02. 12:03:17

Sajnos, ez a módszer megbukott. Nem a technológia, hanem a tapasztalatlanságom miatt. Volt olyan, amelyiket túllocsoltam, volt amelyik kiszáradt. Volt, amelyik túl sok fényt kapott, és egyszerűen kiéget. Pár palánta azért kikelt, megmaradt (szívós volt és ragaszkodott az életéhez), de nem akart semmire menni, csak mikor kiültettem, és eltelt pár hét. Viszont addigra a szabad földbe vetett magok is kikeltek és sokkal jobban nőttek.
A másik probléma, amit elkövettem, hogy nem volt elegendő föld az edényekben, amelyekből táplálkozhatott volna a növény. És talán a forgács se vált be úgy, ahogyan gondoltam.
Viszont tavaszra újult erővel készülök és most egy új melegágyat fogok szerkeszteni. Most jött szét a zuhanykabinunk, és az üveg oldalaiból jó melegágy lesz.
Szeretném már most ősszel összehozni, mert tavasszal biztosan nem lesz annyi időm, hogy időbe végezzek vele.
Idén egy másik próbálkozásom is volt, ami szintén nem járt akkora sikerrel, mint amit vártam tőle. Készítettem fakalodákból és fóliából egy kis fóliasátort. Régebben használtam és akkor többé-kevésbé bevált, de idén megint hibáztam egyet. A fóliasátort átraktam az egyik szilvafa mellé, hogy azért annyira ne legyen forróság a sátorban. Viszont arra nem figyeltem, hogy mielőtt odaraktam a sátrat, jól felrotáltam, de nem figyeltem arra, hogy a sátorban kicsit keresztbe lejt a talaj. Nos, locsoláskor már hamar kiderült, mert amit belocsoltam, az mind az alacsonyabban lévő oldalra folyt.
Sőt, az se volt valami jó ötlet, hogy a locsolást kannával végeztem, de mivel magas volt a sátor, ezért magasról "esett" a víz, és ennek köszönhetően jól megkeményedett a talaj.
Ennek a sok "hibának" köszönhetően csak pár szál karalábét, paprikát és paradicsomot tudtam nevelni, de azok is eléggé satnyák lettek. Főleg azért, mert ennek a tervnek is későn álltam neki.
De majd jövő tavasszal. :)
süti beállítások módosítása