ricinus.jpgRicinus. Erről mindig valami kanalas gyógyszer jut eszembe, amit a nagymamák emlegettek. Soha nem tudtam, hogyan nézhet ki. Aztán most a nagy sárfű miatt a neten barangoltam, és ekkor döbbentem le, hogy melyik is ez a növény. Már több éve szerettem volna a szomszéd kertjéből "átmenteni" hozzám. Minden évben összeszedtem a bab formájú magját, és elraktam tavaszra zacskóba, de mindig eltűnt, vagy az egerek az éppen száradó magokat megették. Nem jött össze.

Mivel, mint említettem, nekem nagyon tetszik a növény, ezért kicsit utána kerestem a neten, és a http://www.edenkert.hu oldalon találtam is egy remek összefoglalót:

"A nagyméretű, gyorsan növő, ám igencsak mérgező ricinus kiváló dísze lehet udvarodnak, kertednek. Kiváló társ növény, és mivel a kártevők nem kedvelik a ricinust, ez a többi növény előnyére is válik.  

A ricinus gondozása és szaporítása

A ricinus nagyméretű, gyorsan növő növény, amelynek hosszú nyelű tenyeres levelei vannak. Magas társ növények mellé kell ültetni, kedveli az amaránt, a hajnalka, a napraforgó és a vasvirág társaságát. Legkedveltebbek a Carmencita a bordó levelei, a Carmencita Pink a rózsaszín virágai és az Impala a barna hüvelytermés miatt. A növény minden része mérgező, ha lenyeljük.

A ricinus (Ricinus communis)
A ricinus a 2,4 m magasságot és az 1,2 m szélességet is elérheti. Nagy tányérlevelei miatt az erős szél feldöntheti. A gyorsan növő ricinus hatalmas, csillag alakú levelei miatt valóságos őserdőt varázsolnak kertedből. Világospiros vagy rózsaszínű fürtös virágai nyár végén nyílnak, amelyek színes tüskékkel borított hüvelyekké alakulnak át. Ezekben a hüvelyekben találhatók a bab nagyságú tarka magok. Egy meleg nyáron, ha kiadós esőzések is vannak, ez a csodafa a 3-3,7 m magasságot is elérheti, és levelei akár 60 cm átmérőjűek is lehetnek. A levelek lehetnek élénkzöld vagy bordópiros színűek attól függően, hogy melyik fajhoz tartoznak. Ha szeretnéd udvarodat elrejteni a kíváncsi szemek elől, ha szükséged van egy óriási sövényre, vagy ha a virágágyásnak szeretnél egy szép hátteret, nem tudnál jobb egynyárit vagy évelőt választani, mint a gyorsan növő ricinust.

Mivel a szárai eléggé távol vannak egymástól, így elegendő fény jut a növény belsejébe, ezért ajánlott kúszónövényt felfuttatni a száron, mint például a hajnalka. A hajnalka körbeöleli a ricinus szárát, és csodálatos képet alkotnak együtt. A ricinus háttérként is ideális olyan növényeknek, mint az amaránt, a magas vasvirág vagy a napraforgó.

A jobb kertészeti kereskedéseknél megvásárolható a ricinus vetőmag és tavasszal a palánta is. A Carmecita fajnak nagyon nagy mahagóni levelei vannak, és szokatlanul nagyok élénkpiros virágai. A Carmencita Pinket a rózsaszín virágok jellemzik. Az Impala virágai kárminvörösek és barnák.

A ricinus szaporítása

A ricinus vetőmagokat nyolc héttel az utolsó fagyok előtt, szobahőmérsékleten kell elültetni. Nagyon fontos, hogy kesztyűt viselj a ricinus gondozásakor, mert nagyon mérgezők a magvak. Ott, ahol hosszú meleg nyarak vannak, a magokat közvetlenül a kertbe is el lehet ültetni. A magokat áztatni kell 24 órát, majd 2,5 cm mélységbe a földbe ültetni. A talaj legyen nedves és 16-21 °C közötti. A csirázásnak vagy a kihajtásnak meg kell történnie 15 napon belül, és a palántákat a talaj felmelegedése után, késő tavasszal kell kiültetni. A ricinus nem igényel termékeny talajt, de a földet, ahová kiülteted, legalább 30 cm távolságig ajánlott fellazítani, hogy gyökerei tudjanak jó mélyre terjeszkedni. Ha a gyökerek nem tudnak elég mélyre hatolni, akkor a nyári zivatar ledöntheti ezeket a szép magas növényeket. A palánták között legalább 1 m távolságot kell hagyni.

A ricinus erősen mérgező, ezért nem ajánlott olyan kertekbe ültetni, ahol gyerekek játszanak. Mintegy óvintézkedésként javasoljuk, hogy vágd le a virágokat, és dobd el, mielőtt maghüvelyekké alakulnának át, mivel a magvak a növény legmérgezőbb részei. Mivel a kártevők nem kedvelik a ricinust, ez a többi növény előnyére is válik, mert azokat sem támadják annyira. Sokan úgy tartják, hogy a magvak a vakondokat is távol tartják, ha beleszórunk néhányat a járataikba."

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása