birsalma.jpgBevallom őszintén, hogy gyerekkoromban nem igen találkoztam ezzel a gyümölccsel. Vagy talán az egyik papámnál láttam a párkányra kirakva pár darabot. Gondolom itt akarta beérlelni.

Ránézésre nagyon rondának és hát eléggé bizarrnak tűnik. Ha megérintjük akkor pedig több dolog eszébe jut az embernek, csak az nem, hogy örökké a kezében tartsa.

Első találkozásom ezzel a gyümölccsel pár éve történt, ami maradandó is volt. Anyósom készített birsalmasajtot. Elsőre mikor mondták, hogy mivel állok szemben, akkor eléggé kétkedve mertem a számhoz emelni, de aztán a kíváncsiság és az új kipróbálása felül bírálta a bennem lévő kétkedést. Hála istennek. Olyan finom, hogy lekvárok között a barack lekvárt kivéve bármelyik lekvárral felveszi a versenyt, sőt talán be is előzi azokat.

Második találkozásom, mikor nem sajtként találkoztam vele, az a pálinkája volt. Apósom nagyon szereti pálinkát, és hát ilyen pálinkát is be tudott szerezni. Annyira bejött neki, hogy már gondolkodik esetleges birsalma fák ültetésében. Bár azt mondta, hogy mire teremne, addigra már nem fogja élvezni az eredményét. Nekem, mint pálinka nem igen jött be, bár melyik az a pálinka melyik nekem bejönne? Még nem értem meg erre, de majd talán megszeretem a pálinkát is. Így voltam a sörrel és borral is.

Vissza a birsalmához. Mikor a sajtot megkóstoltam, akkor tudtam, hogy nekem kell ilyen fát ültetnem, és biztosan van más felhasználása is, mert visszagondolva, elég sok öreg udvarában láttam ilyen fát. Akkor biztos régen nagyon hasznos társ volt. Szóval nekiláttam, hogy birsalmát telepítsek. Abból indultam ki, hogy mivel régen nagyon sok paraszt háznál volt ilyen fa, akkor biztos nem szükséges nemesített fát venni, hanem a birsalma fa körül lévő csihatagból (birsalma sarjak) kiszedett gyökeres fa is elég. A szomszédunkban volt egy idős bácsi, akivel nagyon sokat beszélgettem és sokat mesélt a régi alföldi életéről, valamint hogyan hordta fel a nagybanira a ház körül megtermelt élelmet. Ennek a bácsinak volt egy birsalma fája, amely körül sok csihatag volt. Ebből vittem. A második próbálkozásra meg is eredt a kerítés mellett. Már csak a szomszéddal határos kerítésnél volt hely, mivel minden talp alatti helyre fát, bokrot, virágot ültettem, ültetek.

A kerítés jó ötletnek tűnt, mert arra gondoltam, hogy majd a két legerősebb ágát lehúzom a kerítés tetejére és sövényt nevelve belőle a kerítés felett, jó árnyékoló lesz, valamint azt a "kihasználatlan" légteret is ki tudom használni gyümölcs termesztésre. Ez volt 4-5 éve. Tavaly már termett 3-4 szemet, de mivel gyenge volt a fa, eldobta a terméseket. Idén viszont tele volt virággal, amelyek közül nagyon sok virág megkötött. Olyannyira, hogy kb. 10-12 darab kis alma számoltam. Ez sajnos, a fa mérete miatt lecsökkent 5-6 darabra, de talán ezeket már kineveli. Ezért is gondoltam, hogy esetleg utána olvasok már most nyáron, hogy ha beérik, akkor mit is tudnék vele kezdeni. Első körben a sajt jutott eszembe.

Az interneten éppen az almafa betegségek kapcsán nézelődtem, és ott találtam ezt az oldalt (http://kaldeneker.hu), amely az mellett, hogy leírást nyújt erről a gyümölcsről, még jó recepteket is leír:

"Barátom, a birsalma

Birsalma krémleves

Birsalma krémleves

Hozzávalók: 3 db birsalma, 2 dl tejszín, 2 db fahéjrúd, 6 szem szegfűszeg, 15 dkg cukor, fél citrom leve, 2 evőkanál étkezési keményítő, fél rúd vanília, vagy 1 csomag vaníliás cukor, só.

Mossuk meg alaposan a birsalmákat, majd héjával együtt reszeljük bele egy fazékba. Ízesítsük cukorral, fahéjrúddal, szegfűszeggel, csipetnyi sóval, citromlével és a kettévágott vanília babbal. Öntsünk rá annyi vizet, hogy bőven ellepje. Főzzük legalább 20 percen keresztül. A keményítőt keverjük el pár evőkanál hideg vízzel, majd sűrítsük be vele a levest. Dúsítsuk tejszínnel, majd jól forraljuk ki. Vegyük ki a fahéjrudat és a vanília babot, majd merülő mixerrel pürésítsük, és utána finom lyukú szitán passzírozzuk át. Hidegen és melegen is tálalhatjuk.

Birsalmasajt

Szép érett birsalmákat negyedekbe vágunk, magházuktól megtisztítjuk, héjával együtt forró vízben puhára főzzük. Szűrőkanállal kiszedjük és szitán áttörjük.

Most az áttört gyümölcsöt lemérjük és 1 kiló anyagra 80 dkg cukrot számítunk. Az áttört gyümölcsöt széles lábasban addig főzzük, amíg olyan sűrű, hogy kavarás közben a lábas alját láthatjuk. Hozzáöntjük a cukrot és gyors tűznél, állandóan kavargatva 10-15 percig főzzük, amíg hideg porcelántányérba cseppentve a teteje hamarosan bebőrösödik. Most tetszés szerinti kivizezett formába öntjük, ami lehet puding-, őzgerincforma, mély kistányér stb. A kiöntéssel siessünk, mert gyorsan alvad. Kiöntéskor szórhatunk az anyag közé vékonyra vágott, hámozott mandulát vagy tisztított diót. Másnap pergamenpapírra kiborítjuk, és száraz, langyos helyen tartjuk 2-3 hétig, amíg a külseje egészen megszikkad. Időnként forgatjuk. Celofánpapírba csomagolva száraz helyen tartjuk. Vékony szeletekre vágva, csemegének fogyasztjuk.

Birsalmás kosárkák

Birsalmás kosárkák

Hozzávalók:

  • 1 adag omlóstészta
  • 3 db birsalma,
  • 1 evőkanál vaj
  • 3-4 evőkanál cukor
  • 1 csipetnyi őrölt fahéj.

Tésztához:

  • 150 g Rama
  • 200 g liszt
  • 5-6 evőkanál hideg víz,
  • egy csipet só.

Egy keverőedénybe tegyük a lisztet és a sót. Késsel daraboljuk a lisztre a Rama-t, majd kézzel morzsoljuk össze. Adjuk hozzá a hideg vizet, és gyúrjuk alaposan össze. Tegyük hűtőbe és pihentessük legalább egy órán keresztül.

Közben készítsük el a birsalmás tölteléket. Hámozzuk meg a birsalmákat, majd magházát és a körülötte lévő porcos részt is metsszük ki, majd szeleteljük fel vékony darabokra. Egy nagy serpenyőben melegítsük fel a vajat, tegyük bele a felszeletelt birsalmát. Szórjuk rá a cukrot és a csipetnyi őrölt fahéjat. Állandóan kevergetve addig pároljuk, míg a saját levét el nem fövi, és az almadarabok lekvárszerűen krémesek nem lesznek. Ha elkészült hagyjuk kihűlni.

A tésztát borítsuk liszttel meghintett deszkára, majd nyújtsuk ki két milliméter vastagságúra. Szúrjuk ki nagy pogácsaszaggatóval, vagy kisebb méretű üveg tálkával, majd béleljünk ki a tésztával vajjal kikent és liszttel meghintett muffin sütőformákat. Töltsük meg a megpárolt birsalmás töltelékkel, tetejére helyezzünk egy kisebb méretű kiszúrt kerek tésztalapot, és széleit jól nyomkodjuk össze, hogy összezáródjon.

Birsalmás pite

Birsalmás pite

Hozzávalók:

  • 450 gr liszt
  • 250 gr Rama
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 db egész tojás
  • 1 db tojás sárgája
  • 150 gr cukor
  • 1 db almás joghurt
  • csipetnyi só
  • 1 db citrom reszelt héja.

Töltelékhez: 2 db birsalma, 6 db savanykás alma, 1 pohár cukor, 2 teáskanál őrölt fahéj, fél citrom leve.

Lisztet, cukrot, vaníliát, sütőport, sót, citrom héját tegyük egy nagy keverő tálba, daraboljuk bele a Rama-t. Kézzel addig morzsoljuk, még a margarin apró darabokban lesz a tésztában. Utána tegyük bele a tojásokat és a joghurtot. Dolgozzuk jól össze, majd lisztezett deszkán gyúrjuk át. Pihentessük legalább fél órán keresztül a hűtőben.

Lisztezett deszkán gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki fél centi vastagságúra. Vajjal kikent és liszttel meghintett peremes piteformát béleljünk ki a tésztával, majd töltsük meg a langyosra kihűlt töltelékkel.

Töltelékhez reszeljük le a meghámozott almát és birsalmát, tegyük egy nagyobb lábasba, szórjuk rá a cukrot, őrölt fahéjat és a citrom levét. Állandóan kevergetve addig pároljuk még a levét teljesen elfövi. Hagyjuk langyosra kihűlni.
Nyújtsunk ki a tésztából még egy adagot fél centisre, majd borítsuk be vele a megtöltött pitét. Vágjuk le a széleinél a felesleget, majd kezünkkel nyomjuk jól össze.

Előmelegített sütőben 150 fokon süssük 45-50 percig.

A megsült és kissé kihűlt pitét szeleteljük fel, tegyük egy nagy tányérra, szórjuk meg porcukorral és tálalhatunk mellé vanília fagyit is.

Birsalmalekvár

Birsalma lekvár

Hozzávalók: 2 kg birsalma, 3-4 db körte, 1.5 kg kristálycukor, 2 db citrom leve.

Gyümölcsöket mossuk meg alaposan, majd magházát a porcos részeivel vágjuk ki. Aprítsuk fel egy-két centis darabokra. tegyük egy nagy lábasba, adjuk hozzá a cukrot, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy épp ellepje. Állandóan kevergetve főzzük körülbelül egy órán keresztül. Ha már a gyümölcsök puhák, burgonyanyomóval törjük össze. Adjuk hozzá a citromok levét is. akkor jó a lekvárunk, ha a fakanálról már nem csurog le. Ha elkészültünk vele, töltsük tisztára mosott üvegekbe, zárjuk le azonnal és öt percre fordítsuk fejre.

Kenhetjük vajjal megkent péksüteményre, tálalhatjuk sült liba és kacsamáj mellé, de nagyon jól kiegészítheti vadételeinket is. Sajtok fenséges kísérője is lehet."

Azért van pár recept, sőt biztos van több is. Egyelőre ennyi elég. Ha majd lesz jövőre több birsalmám, akkor biztosan kipróbálok ezek közül többet is.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása