pocok.jpgMint ígértem írok pár sort a pucokról. De inkább a pocokról, mert a pontos neve nem pucok, hanem pocok. A képről egy aranyos kis jószág néz ránk, de ha egy területen elszaporodik, akkor isteni közbenjárás kell, hogy a kertben maradjon valami. Akár a teljes kertet fel tudják forgatni, ásni.

Nálunk nem is olyan régen, talán 5 éve volt egy nagy invázió. Akkor a kertemet hosszában feltúrták a kis rágcsálók. Csak annyi látszódott, hogy a kertben fel-alá voltak a föld felszíne alatt nem sokkal járatokkal fúrva, amelynek a teteje a földfelszínen láthatóak voltak. Ami pedig a járat útjába került, azok valamilyen módon eltűntek, vagy szét lettek rágva.

Nagyon érdekes, hogy addig nem igen voltak ragadozó madarak felénk. Vagy ha voltak, akkor nem olyan gyakran voltak láthatóak. Nos, azóta napi szinten több is megjelenik felénk, és nem csak egy fajta. Ezt már többször hallottam, hogy akkor változik meg egy pozitív irányba a populáció nagysága, ha vagy megszűnik a veszély, vagy elszaporodik az eleség. Természetesen akkor csökken, ha pedig növekszik a ragadozó vagy csökken az eleség. Nos, a nagy pocok invázió óta igen lecsökkent a pocok létszám. Mostanság már csak szinte a telkünk előtt futó vízelvezető árok szélében látni friss kijáratokat.

Amúgy mi ez a jószág? A wikipédián a következő olvasható:

"A mezei pocok (Microtus arvalis) az emlősök (Mammalia) osztályának a rágcsálók (Rodentia) rendjébe, ezen belül a hörcsögfélék (Cricetidae) családjába tartozó faj. A mezei pocok hazája Közép- és Észak-Európa, valamint Közép- és Észak-Ázsia nyugati része. Magyarországon a zárt erdők kivételével szinte mindenütt megtalálható. Nagyon kicsi rágcsáló, hossza mindössze 8-10 centiméter, a farka 3-4 centiméter, testtömege 20-30 gramm. Háta, oldala barnásszürke a hasa fölött sárgásbarna csík, hasa piszkosfehér. Lábai fehérek.

Fátlan, nyílt területek, szántók, rétek lakója. Nemcsak száraz, hanem mocsaras réteken is előfordulhat. Leggyakrabban mezőgazdaságilag megművelt területeken él. Ősszel a gúlákba rakott kukoricaszárak, illetve a gabonakeresztek, bálarakások, szalmakazlak alatt sok pockot lehet találni. Télen behúzódhat a házakba, istállókba is. A föld alatt kb. 20-30 cm mélységben járatokat ás. Járatai egy központi kamrából és sugáralakban elhelyezkedő kijáratokból állnak. A központi lakrészt száraz fűvel, szalmával, levelekkel béleli ki.

Téli álmot nem alszik. Télen a hótakaró alatt ás hosszú folyosókat, melyeket fűvel bélel ki. Kedvező időjárási körülmények között, ha enyhe a tél, kevés a csapadék és sok a táplálék, a mezei pockok nagymértékben elszaporodhatnak. Ilyen években néha vándorösztönük is feltámad, és a lemmingekhez hasonlóan tömegesen kelnek útra. A gradáció később magától összeomlik, mert a nagy egyedsűrűség olyan stresszhatást vált ki, melynek hatására viselkedésük megváltozik, és tömegesen pusztulnak el.

A mezei pockok természetes ellenségei: róka, borz, vadmacska, hermelin, menyét, ölyvek, baglyok, görény. A mezei pocok nagyon falánk mezőgazdasági kártevő. Mindenféle növényi anyagot megeszik: magok, füvek, gyökerek, levelek, gyümölcsök, bogyók, makk és dió is szerepelnek az étlapján. Szinte minden szántóföldi növényben kárt tesz, a kalászosoktól kezdve a lucernán és a kukoricán át a répáig és a burgonyáig.

A mezei pocok nagyon szapora állat egy évben akár 10-szer is ellik. Kora tavasszal, márciusban-áprilisban elkezd szaporodni. A nőstények 21 napig vemhesek, egyszerre 5-10 kölykük van. Az újszülöttek 1-3 g súllyal jönnek a világra, csupaszok és vakok. Öt napos korukra már egész testüket finom szőr borítja és 7 naposan a szemük is kinyílik. 18-20 napos korukig szopnak, ekkor a nőstény elválasztja őket. Mivel ellés után azonnal újra párzanak, ekkor már kell a hely a következő nemzedéknek. A mezei pocok nagyon korán, 2 hetes korban válik ivaréretté. Élettartama 0,5-2 év."

http://gazigazito.hu oldalon találtam egy nagyon jó szemléltető képet. Itt jól fel lehet ismerni, hogy vakond vagy pocok van a kertünkben. A járat keresztmetszete vagy a kijáratnál található földhalom elhelyezkedése alapján.

 

 

 

 

Na, akkor már tudunk mindent róluk. Vagyis majdnem mindent, mert a védekezés lenne a cél ellenük. Erre a következőket találtam az interneten.

Bálint gazda http://balintgazda.hu oldalán ezt találtam: "A mezei pocok ellen mérgező csalétek (pl. Redentin G) kihelyezésével lehet sikeresen védekezni." Tehát méreg...

A http://www.gazdabolt.hu oldalon több tanácsot is találtam:

"Arvalin szabadforgalomban kapható szer. 4-5 szemet a lyukba kell temetni! Kesztyű használata kötelező!"

"Mivel az idén pocokinvázó van, eseti engedéllyel használható a Redentin https://www.nebih.gov.hu/aktualitasok/hirek/06_14_mezei_pocok.html?query=pocok"

" Ellene több készítmény is van, de sajnos nem mindegyik szabad forgalmú. Utóbbiak közül meg lehet próbálkozni a Delu pocokriasztó szerrel, melyből lakott járatonként 6 g-ot kell kijuttatni a lyukba, és azonnal le kell zárni (fedni) a nyílást, de betaposni nem szabad!! (A lakott járatok előzetes felmérése úgy történhet, hogy végig kell menni a területen, a nyílásokat be kell taposni, majd másnap meg kell nézni, hány "nyílt ki" - ezek a lakott járatok. Ezután érdemes az előzőleg leírt kezelést elvégezni.) A talajnedvesség hatására keletkező gáz riasztja (nem irtja) majd a pockokat.
A bolygatatlan talaj (pl. gyepfelület) sajnos kedvező feltételeket teremt a károsító számára.
Az ismételt betelepedés sem zárható ki."

Ez utóbbi bejegyzés elég hasznos. Mivel nem biztos, ha találunk egy pocok járat bejáratot, hogy az friss, lehet, hogy már a járat lakatlan. Ennek ellenőrzősőre a járatok "bezárása" segíthet, mert pár napon belül, amelyik bejárat kinyílik, ott laknak is.

"Konyhakertben nem ajánlanék vegyszert a rendes pocok ellen sem /mezei pocok/, az egérfogó finom csemegével a legjobb megoldás."

Hoppá!!! A pocok ellen úgy kell védekezni, akár az egér ellen? Vagyis egérfogó lenne a házi megoldás?

Ahogy olvasgattam az interneten, igazból csak gáz, méreg volt a palettán, mint megoldás az invázió megfékezésére. Egyedül az egércsapda volt nem biológiai fegyver. Azért lehet próbálkozni. Esetleg még a helyi gazdaboltot lehet megkérdezni, hogy ő mit ajánl.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása