orchidea.jpgMindenkinek van egy növénye, szobanövénye, amellyel aztán nem igen boldogul, vagy nincsen szerencséje vele. Nekem, nekünk ez az orchidea. Mikor megismertem a páromat, akkor megtudtam két virág tetszik neki nagyon: sárga rózsa és az orchidea.

Természetesen, minden alkalommal, amikor ajándékot vettem neki, akkor általában orchideát vettem. Volt több színű, fajtájú. Viszont bármennyit vettem, mind elpusztult egy idő után, valahogy nem viselte el a klímánkat, a helyeket, vagy egyszerűen ne tetszettünk nekik.

Mikor az ember megveszi őket, akkor szépek, pompásak, nem lehet velük betelni. Ez tart vagy 3-4 hétig, vagy még tovább. Aztán elkezdi egyesével ledobálni a virágokat. Egészen addig, amíg csak a bimbókat tartó zöld szár nem marad. Itt jönnek, jöttek nálunk a problémák. Továbbra is locsolgattuk ugyanúgy, ahogyan addig is. Nem ment semmire. Aztán pár hét, hónap után elkezd hozni egy zöld szárat lentről a tövéből, amelyen megjelennek a kis bimbó kezdemények. Felcsillan a remény.

Aztán mikor már annyira megduzzad a bimbó, hogy mindjárt virág lesz belőle, akkor fogja magát és ledobálja egymás után őket. Ekkor vigasztalhatom a feleségemet. Mert biztos ő nem csinált jól valamit, többet ne vegyek neki ilyen virágot,... Ekkor jön az, hogy próbáljuk meg egy másik helyen, hátha ott jobban viseli magát, adagoljunk tápoldatot a gyökerekhez, mert biztos az a baj... Próbálkoztunk mindennel, de semmi. Az utolsó dolog, ami általában segíteni szokott, hogy átvisszük anyósékhoz, ahol magához tér, újra virágzik. Szóval nagyon úgy tűnik, nem a mi virágunk az orchidea.

Már vettem egy orchidea ápolással foglakozó kis könyvet, de valahogy azzal se jött össze a dolog. Biztos mi vagyunk a hibásak. Pedig nagyon tetszik nekünk a virág. Voltunk Lendva mellett egy orchidea telepen, ahol ezrével voltak a virágok. Nagyon nagy hatással volt ránk. Akkor eldöntöttük, hogy ha virágozni nem is virágozik nálunk, de azért csak kell pár tő.

Voltak a virággal kapcsolatosan több sikerünk is. Igazából két fajta orchidea fordult meg nálunk. Az egyik, amelyik több tőből állt, az elég jól viselte a lakásunkat, az szaporodott, sokasodtak a tövek. Viszont mikor átültettük az új jövevényeket, akkor azok valamiért nem akartak életerősek lenni, elpusztultak. A hagyományos, ismertebb fajtája, amelyik a képen is látható, az is szaporodott nálunk. A levirágzott zöld szárakat nem szoktuk levágni, mert nem tudtuk, hogy az új virágok hogyan fognak kialakulni. Aztán volt, hogy egy ilyen zöld száron 2-3 új kis hajtás alakult ki, amelyeket aztán miután jól kigyökeresedett, átültettük egy saját cserépbe. Persze az is csak vegetált, aztá megadta magát.

Ezt a sok magán történetet csak azért írtam le, mert találtam a http://kertvarazsmagazin.hu oldalon egy kis összefoglalót, amellyel talán sikerülni fog tovább életben tartani a virágjainkat.

"Néhány „tuti” tipp, hogy orchideánk mindig egészséges és gyönyörű legyen, és ami a legfontosabb -  újra virágozzon:

- Tegyük minél világosabb helyre az orchideát, ahol legalább naponta 2-3 órán keresztül éri a fény;
- Télen ritkán, 7-10 naponta öntözzük, nyáron hetente kétszer;
- A cserép alatt soha ne álljon a víz, mint a fokföldi ibolyáknál, és az orchidea közepébe se öntsünk vizet, mint például a broméliáknál;
- A cserépben az ültetőanyag mindig legyen nedves, de soha ne túl vizes;
- A bőséges virágzáshoz sok fényre van szüksége a növénynek, ezért tegyük világos helyre, vagy akasszunk fölé kb. 40 cm magasan növénynevelő lámpát. Ha a bimbók megsárgulnak és lehullnak, annak általában a fényhiány az oka;
- Legalább kétévente ültessük át az orchideánkat speciális orchidea-ültetőanyagba, és új cserépbe;
- A nappali és az éjszakai hőmérséklet között legyen néhány fokos különbség, ez megindítja a virágszárak fejlődését;  
- Az orchideák számára fontos a légmozgás a levelek körül, de soha ne tegyük huzatos helyre a növényt;
- Az orchideák a párás levegőt szeretik, ezért fontos, hogy legyen körülöttük néhány szobanövény, vagy egy szobai párásító készülék;
- Rendszeresen tápozzuk az orchideánkat speciális orchidea-táppal, nyáron hetente, télen havonta egyszer. Az öntözővízhez adagoljunk virágzásindító tápot nyár közepétől tél elejéig.
- Kezdő kertbarátoknak a Phalaenopsis orchideát érdemes megvásárolni, mert ez aránylag könnyen tartható lakásban is."

Talán, ha ezeket a pontokat betartjuk, akkor újra fog virágozni az orchideánk. Érdemes lesz ezt a pár pontot betartani.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása