krumplibokor.jpgMár több bejegyzésemben foglalkoztam ezzel a növénnyel. Nem is csoda, mert minden háztartásban nélkülönözhetetlen zöldség. Nagyon fontos része a miden napi étkezésünknek, és ezért minden évben próbálkozok is vele a kertben. Eddig leginkább a burgonyáról úgy írtam, hogy mik a tapasztalataim vele kapcsolatosan, valamint az állandó ellenségét hogyan lehetne távol tartani tőle.

Most egy kicsit más oldaláról közelíteném meg a témát. Tavalyi burgonyás bejegyzésemben írtam, hogy eddig nem sok sikerem volt a burgonyával, mert... Idén kicsit másképpen fogom csinálni. Az első dolog, hogy a tavaly félretett kis gumók szétfagytak a nagy hidegben, aminek örülök is, meg nem is. Nem, mert dolgoztam vele, és hát megint egy jó adagot összeszedtem idénre vetni. Örülök, mert soha az életben nem cseréltem volna le a vetési gumókat, ha nem fogynak el. Most mehetek majd új vetnivaló burgonyát venni. Befrissül az állomány. Két fajtát fogok venni: egy korai sárgát, valamint egy későit.

Amit még másképpen fogok csinálni, az biztos az lesz, hogy nem 3-4-5 gumót teszek egy gödörbe, hanem csak 2-öt. Szigorúan csak 2-öt. Még akkor is, ha kicsik a gumók nagyon. Idén ezt tesztelem le, hogy ha keveset ültetek a bokorba, akkor talán nagyobbak lesznek a krumplik. De mivel nem akarom elrontani a vetést, ezért kicsit olvasgattam a http://kertvarazsmagazin.hu oldalon, hátha olvasok valami új dolgot ezzel kapcsolatban:

"Így ültessünk burgonyát a kertbe!

A burgonya a magyar konyha egyik alap élelmiszere, amely számtalan változatban elkészíthető. Bemutatjuk, hogyan ültessünk saját burgonyát a kertbe.  A burgonya nem csak nálunk, de Amerikában, Mexikóban, Peruban és több egzotikus országban is közkedvelt konyhai zöldség. A burgonya még a legínségesebb időben is megtermett, amely egy ízletes tápanyagban és vitaminban gazdag zöldség növény, és mi magunk is könnyedén termeszthetünk kertünkben.

Bár a boltok polcain számtalan burgonyás mirelit termék hívogat minket, és a piacon szinte minden zöldségesnél megvásárolható, mégis a saját termesztésű burgonya íze teljesen más. A burgonya szinte bármilyen kerti talajban megterem, így akár a homokos talaj sem riasztja vissza attól, hogy ízletes kis gumókat növesszen számunkra. Mivel a burgonya gumó tárol minden nedvességet és tápanyagot a növény számára a nehéz agyagos túl nedves talajban nem él meg a növény inkább a homokos laza föld a megfelelő. Ha kertünkben nem elég száraz a föld keverjünk hozzá némi homokot vagy tőzeget. Ha nagy erős és finom burgonyát szeretnénk termeszteni, ültetés előtt forgassunk be a talajba némi istállótrágyát vagy komposztot, de ha ez, nincs, akkor keverjünk el nm-ként kb. 150 gr műtrágyát.

A burgonya ültetéséhez apró kis szemű gumókat használjunk fel, amelyek kb. 5-6 cm átmérőjűek. A gumókat ültetés eltört érdemes előcsíráztatni, vagyis tegyük őket 15-18 fokos meleg világos helyre, és csak akkor ültessük el, ha 3 cm nél hosszabb csírák vannak a gumón. Április közepén már kiültethetjük a szabadba a burgonyagumókat, 60*35 sor és tőtávra egymástól. A gumókat úgy fektessük le a talajba, hogy a csírák lefelé nézzenek, majd kb. 10 cm mély árokba ültessük őket.

Ültetés után takarjuk be őket földdel úgy, hogy a talajfelszín felett kb. 10 cm magas úgynevezett bakhátat töltünk rá, vagyis egy földkupacot emelünk a burgonya fölé. Ezután két-három hét múlva megjelennek az első kis hajtások, ám a föld felkupacolását folyamatosan a növényhez kell igazítani. Ne hagyjuk a földet kiszáradni, ám ne is öntözzük túl a földet a növény körül és ne feledjük el rendszeresen a gyomokat kiszedni. A felszedést június közepén kezdjük el, szedjük, ki a növényt óvatosan a földből rázzuk le róla a talajt és szedjük le a burgonyákat.

A korai burgonyából csak annyit szedjünk fel amennyi az ebédhez szükséges, a többit hagyjuk még a kertben tovább növekedni. A szedést június végére vagy július lejére be kell fejezni, majd a fel nem használt burgonyát a pincében tárolhatjuk."

Na, jól gondoltam, hogy kevesebb gumó kell. Viszont az előcsíráztatást is kipróbálom, bár eddig is szoktam a garázs ablakában egy kicsit csíráztatni. A mély gödröt viszont eddig nem erőltettem, mert nagyobb kupacot szoktam képezni. De most új vetési technikát fogok alkalmazni. Gyerünk a boltba burgonyagumókért.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása