20140208_105719.jpgA palántákról is írtam több bejegyzést, de úgy gondolom még mindig van, mit írni róla, mert ez egy igen sokrétű és nagyon sok figyelmet követelő folyamat, amely akár befolyással lehet az egész évi kerti növénytermesztésünkre. Már az idei palántáknak valót elültettem és szépen kelnek is. A paradicsomoknál a piros fürtös nagyon szépen, szinte hiány nélkül kikelt. Viszont a sárga eléggé foghíjasan, de akár még ki is kelhet később. A paprikák is nagyon szépen megkezdték a kibújást, de még nem látni, hogy milyen kikelési eredménnyel. Az biztos, hogy ha megmaradnak a kikelt magok és palánták lesznek, akkor lesz elég alapanyag a lecsóhoz. Majd fogok képeket feltölteni a palánták növekedéséről.

Viszont amiért ezt a blogbejegyzést elkezdtem az a palánta neveléssel kapcsolatban is fontos. A http://www.kertvarazsmagazin.hu oldalon több hasznos tanácsot kapunk a penésszel kapcsolatosan, ami a virágföldön, palántaföldön megjelenik.

"Ezért penészedik be a virágföld, és a magoncok

Gyakran szembesülünk azzal a problémával, hogy egy magvetés után a kikelt magoncok bepenészednek, de ugyanígy télen a virág is penészes lehet.  Ennek az oka, hogy nincs megfelelő légmozgás. Mind a szobanövényeknek, mind a lakásban nevelt konyhakerti növények számára fontos a rendszeres és megfelelő szellőztetés, ennek hiányában az elvetett és kikelt magoncok eldőlnek, és bepenészednek, de a csírázás is elmaradhat.

Tavasszal és nyáron ez nem okozhat gondot, hiszen elég, ha rendszeresen ablakot nyitunk, így máris biztosítjuk a növények számára a megfelelő légmozgást, ám télen a hideg levegő hatására a növények megfáznak. Ezért télen érdemes egy kisebb ventilátort beüzemelni és ennek segítségével megkeverni a levegőt.

Ha olyan növényeink vannak, amelyeket télire egy védett szálláshelyre kell vinnünk, pl. leander, hibiszkusz, citrom, stb., ezek számára is gondoskodni kell a légmozgásról, így itt is érdemes néha a ventilátort bevetni, főleg ha egy párás pincében, vagy egy fűtetlen verandán tartjuk őket."

Amit még ezen az oldalon találtam, ami a penészesedéssel kapcsolatos, hogy a túllocsolás miatt is kialakulhat egy kis penészesedés a virágföldön, a palánta földjén.Tehát vagy a levegő hiánya, vagy a túllocsolás. Ezekre kell vigyázni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása