Vegyeskultúrák a zöldséges kertben 2.
Címkék: burgonya saláta hagyma kert ültetés paradicsom uborka padlizsán zeller bab cukkini karfiol cékla kapor sárgarépa retek brokkoli kukorica ápolás 2017 karalábé védekezés szamóca petrezselyem
2017.03.31. 14:49
Már írtam a héten a vegyeskultúrákról, de gondoltam most kellene erről még írni, amíg tud az ember tervezni. Legalább is azok, akik hozzám hasonlóan még nem vetették be teljesen a kertjüket. Azért is gondoltam erre, mert pár nappal ezelőtt találtam egy jó bejegyzést a http://www.terradei.org.ua oldalon a témával kapcsolatban.
"Vegyeskultúra a zöldségtermesztésben
A vegyes kultúra az a termesztéstechnológiai módszer, amit előszeretettel alkalmaznak az ökológiai zöldségtermesztésben részben szükségből az őstermelők csekély termőterülete miatt. A lényege az, hogy gazdag fajállományt ültetünk egybe, hogy kihasználhassuk a növények egymásra és kártevőkre, kórokozókra gyakorolt hatását. A termesztendő növényeket felváltva, soronként vagy nagyobb sávokba ültetjük az üzemi mérettől és igénytől függő arányban.
A vegyes kultúrát nagy kedvel alkalmazzák fóliás hajtatásban. Dercen és Fornos községekben, mint mondják – a jobb helykihasználás miatt.
Évtizedek, évszázadok megfigyelései alapján írták le a növényi kölcsönhatásokat. Egyes növények segítik a másik növény csírázását, növekedését. Az illatos növények különösen hasznosak, mert a kibocsátott anyagok gyengitik, elfedik egymást. Speciális anyagcseretermőkeikkel- ún. fitoncidokkal- védik vagy riasztják egymást, gyéritik a kártevőket, csökkentik a kórokozók fertőzéseit ilyenek pl. az etilén vagy a gyökerekben és levelekben található, bizonyos fenolos anyagok.
Tovább: előnye a vegyes kultúrának a jobb területkihasználás és a nagyobb termésmennyiség, hiszen nagyobb az egységnyi területre ültetett tőszám, valamint a különböző fajok eltévő környezeti igénye, felépítése miatt – ha jól válogatják össze – kiegyensúlyozotabban hasznosítják a rendelkezésre álló tápanyagokat, vizet.
A talajfelszín folyamatos fedettsége gyérebb gyomosodáshoz vezet, jobb vízgazdálkodást tesz lehetővé és a talajszerkezetnek fizikai védelmet nyújt ebben a kultúrában.
Hátrányként elmondható, a sikeres növénytársítás megköveteli a növényfajták környezeti igényeinek (fény, víz, tápanyag, gyökeresedési mélység) alapos ismeretek.
Leghíresebb a Gertrud Frank-féle vegyes kultúra. Ebben a rendszerben a monokultúrát elhagyva, a növényeket soronként ültetjük a növények méretétől függően megadott sortávolságban.
Három sor különböztethető meg a rendszerben. Az „A” fősorok egymástól 2m-s távolságban találhatók, magas vagy elterülő habitusú hosszú tenyészidejű növények számára. Jellemző növényei: paradicsom, karósbab, uborka, burgonya, tök stb. A „B” sorok: egymástól szintén 2m-s távolságban, rövidebb tenyészidejű növények, ezekről a sorokról jellemzően két termés gyűjthető egy vegetációs időben. Növényei: hagyma, zeller, bokorbab, káposzta, cékla stb. A „C” sorok a rövid tenyészidejű és kistermetű növények számára egymástól 1m-re. Tipikus növények: új hagyma, fejes saláták,dughagyma, karalábé, sárgarépa stb.
A vegyes kultúra alkalmazható nagyüzemi módon úgy, hogy szélesebb növénysávokat vetünk egymás mellé; sortávtól, növénymérettől függően 5-20 sort helyezhetünk el egy növény fajból, így lehetséges a gépi művelés, betakarítás.
Táblázat: a növények pozitív és negatív szomszédhatása.
Megnevezés | Segítik egymást | Rosszul tűrik egymást |
Bokorbab | Bimbós kel, borfű, brokkoli, burgonya, cékla, fejes káposzta, karfiol, saláta, karalábé, kelkáposzta, kínai kel, paradicsom, retek, szamóca, padlizsán, uborka, zeller | Metélőhagyma, póréhagyma, vöröshagyma |
Burgonya | Bimbós kel, bokorbab, borsmenta, brokkoli, kapor, karfiol, fejes káposzta, karalábé,kelkáposzta, kínai kel, spárga, szamóca, zöldborsó | Uborka |
Cékla | Bimbós kel, bab, brokkoli, kapor, karfiol, káposzta, kelkáposzta, kínai kel, retek, uborka, zöldborsó | Karósbab, hagyma, sárgarépa, szamóca |
Fejes káposzta | Bokorbab, burgonya, cékla, saláta, fokhagyma, paradicsom, szamóca, uborka, zeller, zöldborsó | Vöröshagyma, metélő-, póréhagyma, petrezselyem |
Fejes saláta | Bimbós kel, bokorbab, brokkoli, cékla, kapor, karfiol, fejeskáposzta, karalábé, karósbab, kelkáposzta, paradicsom, rebarbara, zöldborsó | Petrezselyem, vöröshagyma, zeller |
Fokhagyma | Fejes káposzta, karalábé, paradicsom, sárgarépa, uborka | Bokorbab, karósbab, kínai kel, szamóca |
Kapor | Brokkoli, burgonya, cékla, fejes saláta, sárgarépa, uborka, vöröshagyma, zöldborsó | |
Karósbab | Fejes saláta, karalábé, spárga | Cékla, fokhagyma, vöröshagyma |
Paradicsom | Bimbós kel, bokorbab, brokkoli, fejes saláta, fokhagyma, karfiol, fejeskáposzta, kínai kel, szamóca, vöröshagyma, zeller, petrezselyem, sárgarépa | Karalábé, zöldborsó |
Petrezselyem | Vöröshagyma, paradicsom, padlizsán | Fejes káposzta, fejes saláta |
Sárgarépa | Fejes saláta, fokhagyma, kapor, paradicsom, retek, szamóca, padlizsán, vöröshagyma, zeller, zöldborsó | Cékla |
Tök | Kukorica, petrezselyem, sárgarépa | Paradicsom, retek |
Uborka | Bimbós kel, bokorbab, cékla, fejes saláta, kapor, káposzta, kukorica, vöröshagyma, zöldborsó | Burgonya, paradicsom, retek, bimbós kel |
Vöröshagyma | Cékla, cukkini, fejes saláta, kapor, paradicsom, retek, sárgarépa, uborka | Bokorbab, brokkoli, karfiol, fejes káposzta, karalábé, karósbab, kelkáposzta |
"
Hát vannak ebben a cikkben is új dolgok, tehát már több oldalról közelítettük meg a vegyeskultúra témáját. Szerintem a két bejegyzésem alapján azért már elég sok jó vegyeskultúrát lehet kialakítani. Gyerünk a kertbe!
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek