hagyma.jpgA családunk nagyon rászokott a hagymára. Salátákban esszük leginkább, de mint tudjuk a magyar konyhának hála, szinte minden recept egyik alkotó eleme. Nem csak teljesen érett, letisztított állapotban fogyasztjuk, hanem már zöldhagyma korában is felszedjük a földből és szendvicshez, rántottához és egyéb más ételekhez szívesen fogyasztjuk.

Azért, hogy legyen zöldhagymánk, ezért nem csak tavasszal, hanem már ősszel is duggatok hagymát. Amely tavaszi hagyma nem nőtt meg valamilyen oknál fogva, az megy vissza a földbe, és van, hogy enyhe ősz vége miatt már ősszel, de leginkább tavasszal már ott a finom zöldhagyma. Természetesen nem csak a lilahagyma és vöröshagyma megy vissza a földbe, hanem a kisebb fokhagymák is. Utóbbiról azt mondják, hogy abból lesznek szép gerezdű fokhagymák, amelyeket ősszel teszik földbe, mert több ideje van a fejlődéshez.

Apósom nagyon szereti a fokhagymát, szinte minden hétvégén fokhagymás pirítóst eszik reggel, amitől bár megvan a bukéja a szájának egész napra, de nagyon egészségesnek mondják. Van, amikor én is a lángosnál használt fokhagyma végét magában megeszem, mert alapjába véve szeretem. Minden tavasszal versenyt szoktunk futni az idővel és időjárással, mert az ősszel újra elduggatott hagymák tavasszal kihajtanak, majd egy kis idő után felmagzanak. Ha felmagoznak, akkor már nem igen fogyasztható a hagyma, sőt a hagyma feje ehetetlen formát ölt. Lehet, hogy meg lehet enni, de nem igen bizalomgerjesztő.

Már többször próbálkoztam nem csak dughagymát ültetni, hanem magról nevelni fel hagymát. A póréhagymát mindig így nevelem, mert annak még nem láttam dughagymáját, szerintem nincs is. Tavaly viszont vöröshagyma magot is elvetettem, és a szokásos "eltűnik a kikelt hagymamák" helyett elég sok kis dughagymának valót ki tudtam termelni a földből. Ez bátorságot és önbizalmat adott arra, hogy idén két-három sort is teleszórtam maggal, hogy legyen belőle hagymácska. Az unokatesómnak a magból kikelt hagymái is akkorák szoktak lenni szinte, mint a dughagymából kifejlődött. Ez mellett vettem és már el is dugattam lila- illetve vöröshagymát rengeteget. És valószínű, hogy még fogok. Hátha idén jobb arányban nőnek meg nagyra, mint tavaly.

De igazából nem is ezért akartam ezt a bejegyzést írni, hanem mert eszembe jutott, nagyon sok dolog miatt érdemes hagymát fogyasztani. Hogy pontosan miért, arra gondoltam, kicsit utána olvasok a neten. Találtam is egy jó leírást a hagymák hatásairól a http://nepgyogyaszat.com oldalon:

"A hagyma gyógyhatásai

A fokhagymától eltekintve nincs a vöröshagymánál egészségesebb étel. Évezredek óta ismert gyógyhatását már híres ókori orvosok pl. Dioszküridész és Plinius feljegyzései is dicsérik. A vöröshagymát, amely gyógyhatását legerőteljesebben nyers állapotban fejti ki, manapság már túl ritkán fogyasztjuk.

Szinte minden hagymafajta gyógyításra alkalmas, még a nagy és enyhe zöldhagyma is, a tojás alakú olasz vöröshagyma és a kerek, nagy vöröshagyma is. A hagyma a benne található, allicinné és cikloal-liinné alakuló erős kéntartalmú vegyületeknek és természetesen a hidrogén-rodanidnak köszönheti kiváló antibiotikus hatását. Az illóolaja, amely a hagyma szeletelésénél távozik, szintén ként tartalmaz, és szintén erős baktériumölő hatása van. A hagyma azonban nemcsak erős természetes antibiotikum, hanem kiváló vitaminforrás is. A gyökérgumójában A-, B1, B2-, C-, E-vitamin és nikotinsav, ezenkívül ásványi anyagok, például kalcium, magnézium, mangán, foszfor és vas, valamint fehérjék és szívre ható anyagok találhatók.

Ha a hagymát melegítjük, gyógyhatású anyagainak nagy részét elveszíti, de érzékeny gyomrúak számára elviselhetőbbé válik. Aki nem szenved gyomorsav túltengésben vagy gyomorégésben, annak ajánlatos minél több nyers hagymát fogyasztani. Aki azonban hiperaciditásban szenved, ami azt jelenti, hogy szervezete túl sok gyomorsavat termel, annak csak mértékkel szabad nyers hagymát fogyasztania. Sok embernél azonban a sav felszökését és a gyomorégést éppen a túl alacsony savszint okozza. Ez ellentmondásosnak tűnhet, de a magyarázat igen egyszerű: Ha egy érzékeny gyomor nem termel elég savat, akkor nem képes a táplálékot elég gyorsan és elég alaposan megemészteni, ami azután ott marad a gyomorban, és erjedése közben sav termelődik. Ez irritálja a nyálkahártyát, és savfelszökést okoz. Ebből az következik, hogy érdemes a nyers hagyma fogyasztását annak is megpróbálnia, akinek túl sok a gyomorsava, mert lehet, hogy ezzel megerősíti és aktiválja az emésztőmirigyeket.

Sok embernél azonban a sav felszökését és a gyomorégést éppen a túl alacsony savszint okozza. Ez ellentmondásosnak tűnhet, de a magyarázat igen egyszerű: Ha egy érzékeny gyomor nem termel elég savat, akkor nem képes a táplálékot elég gyorsan és elég alaposan megemészteni, ami azután ott marad.

A növényi hormonok szabályozzák a vércukorszintet, tehát a hagyma megakadályozza a cukorbetegség kialakulását, a kezelését pedig jól kiegészíti. A nyers hagyma megöli a gyomorban és bélben található kórokozókat, erősíti a természetes bélflórát, és az epefunkció aktiválásával javítja az általános emésztést. A hagyma jótékony hatást fejt ki a vese és a húgyhólyag területén is. Megsemmisíti vagy gátolja azokat a kórokozókat, amelyek húgyhólyaggyulladást és különböző vesegyulladásokat okoznak.

A friss, ropogós tavaszi zöldhagymának vértisztító hatása van. A hagymakúra eltünteti a szervezetből az ödémákat, azaz a feleslegesen felgyülemlett vízmennyiséget. Egyes természetgyógyászok állítják, hogy hagymakúrával sikerült vesehomokot és kisebb veseköveket feloldaniuk. Vizeletretenció esetében is kiváló segítséget nyújt a hagyma, vizelethajtó hatása miatt. A hagymakúra nagy segítséget jelent a férfiak számára prosztatagyulladásban.

A hagyma erősíti a szívet - eltávolítja a szív, has és lábtájról a felgyülemlett folyadékmennyiséget (vízkór), ezáltal megelőzvén az arterioszklerózist. A hagyma szívre ható anyagai javítják a szívizom keringését, és növelik a szívizom rugalmasságát. A vöröshagyma leve felszakítja a köhögést és oldja a váladékot. Enyhíti a hörghurutot, az erős köhögést és a rekedtséget.

Az antibiotikum-korszak előtti időkben élő orvosok feljegyzéseiből tudjuk, hogy még a tüdőgyulladás is sikeresen kezelhető hagymával. Ezenkívül megfázás, influenza, torok- és garatgyulladás és orrmelléküreggyulladás esetén is jótékony hatású. Megelőzésre is alkalmazható megfázásos megbetegedések és fertőzés ellen. A vöröshagyma és a fokhagyma segítségével a rák is leküzdhető. Vannak olyan kutatók, akik a fokhagymának és a vöröshagymának fontos segítő és megelőző szerepet tulajdonítanak a rák elleni küzdelemben.

Birtalan Katalin-természetgyógyász"

Most már tudom, hogy miért ajánlották a hagymalevest, amikor hörgő gyulladásom volt mostanság. Azt hiszem, megyek és még pár sorba duggatok hagymát.

Nagyon érdekes és elgondolkodtató volt ez a cikk, ezért úgy döntöttem, hogy több cikket is közzé fogok tenni erről az oldalról, mert jó, ha tudjuk amit termesztünk, az mire van jó hatással, miért érdemes fogyasztani. Ha fogyasztjuk, akkor hogyan fogyasszuk. Úgy fogom ezeket a cikkeket beemelni, hogy ha érik, terem valamelyik növényem, akkor ahhoz kapcsolódó leírást, gyógyhatásokat bemutatom.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása