torma.jpgMár írtam többször a tormáról. Sőt, szerettem volna szaporítani is, de nem jött össze. Sajnos, túl sokáig szárítottam, valamint valószínűleg megfagyott. Késő ősszel ültettem el a helyére, de most április van, de még semmi jele, hogy esetleg kibújna. Nincs más választás, új delikvenst kell kiszednem a déditől, hogy elültessem a kertembe. Átmegyek, kiásom, feldarabolom, elduggatom. Röviden és tömören ez lenne a tematika.

Ha már itt tartunk a tormánál, akkor kicsit olvasgattam, hogy egyáltalán mire jó, hogyan kell fogyasztani. A http://nepgyogyaszat.com oldalon megint csak találtam pár hasznos sort, amit érdemesnek gondoltam megosztani.

"TORMA – a természet adta orvosság

A tormagyökérnek annyira keserű az íze, hogy könnyeket csal az ember szemébe. Ez az oka annak, hogy a hagyományos zsidó húsvéti vacsora ételei között szerepel, a fáraók törvényei alatt sínylődött elődeik emlékére. Kitűnő vizelethajtó és jót tesz az emésztésnek is. A herbalisták a mézzel kevert tormát köhögés és asztma ellen ajánlják. Külsőleg a reumás fájdalmak és ízületi merevségek enyhítésére használható.

Mit tartalmaz?

Jó C-vitamin forrás! E mellett tartalmaz más vitaminokat, Káliumot, Nátriumot, Magnéziumot, Kalciumot, más ásványi anyagokat, Flavont, Mustárolajat, Szinigrint, Glikozidokat.

A torma gyógyhatásai

- Jó köptető és megszünteti a légzési nehézségeket.

- Erősíti az immunrendszert, fertőtlenítő hatása közismert, gyulladáscsökkentő. Meglepő és elgondolkodtató, hogy vírus és baktériumölő hatása 10-12 órán át tart!!!

- Segíti a gyógyulást megfázás, nátha, köhögés, bronchitis, asztma, mandulagyulladás, orrmelléküreg-gyulladása esetén.

- A gyulladásos izületek vérkeringésének javítása révén enyhítheti a reumás panaszokat.

- A tormában lévő glukozinolát erősíti a májat, a méregtelenítő folyamatban.

- Az illinoisi egyetem kutatásai szerint ez az anyag felelős azért, hogy ne növekedjen tovább a meglévő daganat. A tormában 10x annyi van belőle, mint a brokkoliban.

- Csillapítja a lázat, izzasztó, vizelethajtó hatású.

- Enyhíti a hólyag-, és vesegyulladást.

- Bélféregűző hatása ismert.

- Magas rosttartalma a bélcsatorna tisztítására alkalmas pl. székrekedés.

- A mustárhoz hasonlóan tisztítja az agyvelőt” írta róla Lippai János 1664-ben.

Hogyan alkalmazzuk?

Belsőleg:

Tormaszirup légúti problémákra: lereszeljük a tormát, összekeverjük mézzel, hagyjuk összeérni. Leszűrjük és reggelente 1-2 kk-lal fogyasszunk belőle megelőzés céljából is. Szerintem szűretlenül is kiváló. (Lehet, hogy nem nagyon jó ízű, de nagyon hatásos)

Tormabor

A tormaborral kihajthatók a húgykövek, és segít a fájdalmas menstruáció esetén is. Emellett erős vizelethajtó hatása is van. Vágjunk le nyolc-tíz vékony szelet tormát. Tegyük egy pohárba és öntsük fel borral. Lefedve hagyjuk egy napon át (legalább 8 órát) állni, és felszívódni, majd szűrjük le, és igyuk meg a tormabort.

Külsőleg: A friss tormareszelékből kukoricakeményítő hozzáadásával borogatást lehet készíteni, amit gézkötésben tegyen az érintett területre. Kenjük be a kezelendő felületet zsíros kenőccsel, vazelinnel, aki nem idegenkedik, disznózsírral és borítsuk rá a becsomagolt tormakrémet. Hagyjuk hatni, felforrósodik a bőrfelület és bizony a hatás a mélyebb rétegekben, szervekben is megjelenik. Ha éget vagy kellemetlen, akkor szüntessük meg.

VIGYÁZAT!

Ne fogyasszon egyszerre nagy mennyiséget, mert hasmenést és erős izzadást válthat ki.

Birtalan Katalin - Természetgyógyász"

Elég sok módja van a felhasználására, és elég sok mindenre hatásos gyógymód lehet. Most már biztos, hogy pár gumót el kell palántáznom.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása