vegyeskultura.jpgVégre elmúlóban van a hideg, nagyon szeszélyes időjárás. Lassan fel fog melegedni annyira az időjárás, hogy lehet palántákat ültetni a kertbe. Nálam meg még inkább aktuális lesz a téma, mert ha időjárás kegyes lesz hozzám, akkor hétvégén ki kell ültetnem a paradicsom palántámat, mert már hozza a virágokat, és már nagyon hajladozik.

Vannak, akik saját maguk nevelik fel a palántákat, de vannak olyanok, akik inkább a piacon, boltban vásárolják meg. Régen mindenki nevelte a lakásban, fóliában. Most már viszont annyira olcsó és sokkal jobban fel vannak készítve a termesztésre, hogy inkább vásárolják.

Már többször írtam a palántákról, és még fogok is, mert hatalmas téma, valamint nem elég egy-két oldalról górcső alá venni, mert hátha egy apró kis információ morzsa nagyban megváltoztatja a palántanevelésünket, amely dupla annyi palántát, majd később termést fog eredményezni. Az biztos, hogy aki nem nagyban szeretne palántákat ültetni a kertjébe, annak nagyon tudom ajánlani, hogy maga nevelje a palántáit. Nem az ára miatt, mert a 100 forintos magból felnevel az ember 2000-3000 forint értékű palántát, hanem inkább azért, mert sokkal jobban meg fogja becsülni a kertbe kiültetett növényeket, sokkal jobban fogja gondozni. Valamint a saját nevelésű palántáról leszedett termésnél nincs finomabb. Ezt garantálom.

A http://balintgazda.hu oldalon pár sort lehet olvasni arról, hogy hogyan kell, lehet magokból palántát nevelni, valamint segít abban is, hogy hogyan lehet a piacon, boltban a lehető legjobb palántákat kiválasztani:

"A zöldségfélék többségét magvetéssel szaporítjuk. Ezek egy részét csak akkor lehet elvetni, amikor a fagyok veszélye elmúlt és a talaj felmelegedett, mert a magjuk hideg talajban nem csírázik ki, illetve a fagyérzékeny csíra elpusztul. Így viszont a tenyészidő rövid és a termés csekély lesz. Ezen a nehézségen három módon lehet segíteni : 1. fóliasátor talajába vetjük a magokat, 2. fóliasátorban palántákat ültetünk, és 3. szabadföldön előnevelt palántákat ültetünk.

Régebben a legtöbb kertészkedő maga nevelte fel a zöldség és a virágpalántákat. Manapság olyan nagy a kínálat, hogy érdemesebb megbízható helyről beszerezni a palántákat.

Milyen legyen a palánta?
Zömök, nem megnyúlt, a levelei legyenek sötétzöldek, frissek, a szára vastag, erős, a gyökérzete dús, fehér. A kiültetésre érett paprika, paradicsom, uborka palántán lehetőleg legyen egy-két virág is. Bármilyen jó minőségű palántát ültetünk, eredmény csak akkor várható, ha a helyét alaposan előkészítjük, vagyis ősszel felásott, megtrágyázott talajba ültessük a palántát ügyelve arra, hogy olyan mélyen legyen a földben, ahogyan a palántaágyban állott. A kiültetett palántát azonnal, alaposan be kell öntözni.

Ha májusi, talaj menti, hajnali fagyok fenyegetnek, akkor a palántákat papírsüveggel, agyagcseréppel, a föld felkupacolásával kell megvédeni, majd a levegő felmelegedése után öntözéssel, könnyen felvehető műtrágya kiszórásával kell segíteni a palánták növekedését."

Mivel a májusi fagyok még előttünk vannak, ezért még vigyáznom kell a palántáimra, nehogy megfagyjanak majd.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása