paradicsom_palanta.jpgHa már palántanevelésről, kiültetésről írtam mostanság, akkor vegyük egy kicsit közelebbről a palánták közül a paradicsomot. Mindenképpen, ha túl korán szeretnénk kiültetni a paradicsom palántákat, akkor mindenképpen gondolnunk kell arra, hogy pár tő esetleg nem ered meg, megfagy,... Ezért mindig pár szállal, tővel többet kell nevelni, vásárolni, és a tartalékokat addig nem elültetni, amíg ki nem derül, hogy mennyit kell pótolni a kertben.

Természetesen, nem csak kiültetni, hanem meg is kell védeni, hogy legyen korábbi zöldség, paradicsom. Ennek több módja van. Pl. fólia, takarás. Ha sikerül a május elejei pár napot, akkor siker koronázhatja a bátorságunkat.

Idén a palántáimat nem csak a fenti módszerrel fogom védeni, hanem a szétszedett zuhanykabinunk oldalaival fogok a palánták fölé üveg alagutat kialakítani. Valamint, a kisebb paradicsomokra duncos üveget fogok fordítani, amivel kis üvegházat hozok létre.

A témával kapcsolatosan Bálint gazda a következő tanácsokat adja a http://balintgazda.hu oldalon:

"Házikertben ajánlatos tenyészedényben előnevelt, tehát erős gyökérzettel és lombozattal rendelkező (esetleg már virágzó) palántát ültetni. Ennek a kedvező időpontja április vége-május elején van.

Ha az időjárás kedvező és talajmenti fagy nem következik be, akkor a korán kiültetett palánták gyümölcseit már június második felében szüretelhetik. Ha fagy fenyegeti az érzékeny növényeket, akkor takarással meg tudjuk őket védeni, illetve súlyos fagykár esetén pótolhatjuk az elpusztult palántákat.

A paradicsompalántákat mélyebben célszerű ültetni, mint ahogy a tenyészedényben álltak, mert a földbe kerülő szárrész is legyökeresedik és ez növeli a várható termésmennyiséget.

Ültetés után 7–10 nappal a palántákat tessék megpermetezni gombaölő szerrel (1%-os bordói lé, 0,3%-os Rézoxiklorid) a később bekövetkező alternariás fertőzés megelőzése céljából."

Hát azt hiszem idén megint nem fogom megpermetezni a palántáimat, ahogyan eddig se permeteztem.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása