csicsoka.jpgUnokatestvérem kertjében több éve fel-felbukkan egy napraforgóra hasonlító növény, amelyre mindig azt hiszem, hogy valami elfajzott napraforgó a sok virágával. Aztán minden évben felvilágosítanak, hogy az bizony a csicsóka.

Eddig csak azt tudtam róla, hogy hasonló a burgonyához, és eléggé igénytelen növény, bárhol megterem. Eddig nem vettem a fáradságot, hogy utána olvassak, hogy pontosan mi is ez a növény, mire való, hogyan kell fogyasztani. Most megtettem. Több oldalon is lehet jó dolgokat olvasni. Az első találatom http://www.termeszetvedo.roszkenet.hu oldalon volt. Egy eléggé szép, összeszedett anyag:

"Csicsóka, a szegények krumplija

A csicsóka népnyelvi nevei: Csókapityók, Földialma, Tótrépa, Topinambur, jeruzsálemi articsóka neveken is találkozhatunk vele piacokon. Észak-Amerikából a 17. század elején került Európába. Közeli rokonságban áll a napraforgóval. Nagyon finom és hasznos növény, igénytelen, hogy még trágyázni, permetezni sem kell. Nő, mint a csicsóka!

Mi az a csicsóka?

A csicsóka (Helianthus tuberosus) az őszirózsafélék családjába tartozó gumós évelő, gyógynövény.

Tavasszal akár össze is lehet őket téveszteni, a napraforgóval, de később már nem, mert a csicsóka sárga virágai kicsinyek, és jóval később, augusztus elején nyílnak. A növény szára akár 3 m magasra is megnő. Gumói, amelyek megvastagodott szárképletek, nem közvetlenül a tövön, hanem az 5–20bcm hosszú gyökérrészen találhatók, ezért nagyobb területen helyezkednek el. Héjuk színe lehet fehér vagy sárga, de a leggyakrabban olyan
színű, mint a rózsaburgonyáé. A gumók húsa hófehér. Felszínük ripacsos, barázdált, összetett, nehezen tisztítható, íze leginkább a burgonyához hasonlítható. Édeskés, kicsit a dió ízére emlékeztető zöldség. Frissen salátába reszelve íze összetéveszthető akár a friss retekkel, karalábéval is egészséges és finom. A benne lévő inulin nevű anyagot diabetikus készítmények előállítására használják, de alkoholt és üzemanyagot is gyártanak csicsókából. Elterjedését előmozdította, hogy nagyon igénytelen növény, jól tűri a szárazságot, hazánkban főleg a homokos területeken terjedt el. Ha egyszer elültetjük, egyhamar nem szabadulunk tőle. Cserében még télen is szüretelhetünk a csicsókából, amit érdemes azonnal felhasználni.

További tudnivalók:

Észak-Amerikában őshonos növény, melyet az indiánok fogyasztottak nagy mennyiségben. Majd a 17. századtól Franciaországban és Olaszországban termesztették először Európában. Szerencsére egyre többen kezdik megszeretni, és mára a bio zöldségtermesztés egyik legfontosabb növénye lett. Tisztítás után tegyük vízbe, ugyanúgy, ahogy a burgonyát, hogy ne sötétedjen meg. Érdemes beillesztenünk a menübe a csicsókát, nagyon egészséges!

Mit készítsünk a csicsókából?

Mi a fánkot készítettük csicsókával. Krémlevesek, főzelékek csipsz alapanyaga. Megpárolva, apróra vágott petrezselyemmel is nagyon finom. Burgonyás pogácsa helyett próbálkozhatunk a csicsókás pogácsával, nyersen salátákban is finom. Ha naranccsal, citrommal, mézzel, almával együtt turmixszoljuk össze, egész nap pöröghetünk a sok pozitív energiától. Az élelmiszeripar rendszeresen használja tápszerek, pótkávék előállítására is.

Civilizációs betegségek ellenszere

Az elhízás kezelésében, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében bizonyított már, de rákmegelőző élelmiszerként is számon tartják. A benne lévő inulin nevű anyag bizonyítottan csökkenti a vér inzulin
koncentrációját, ezért cukorbetegek diétájában fontos szerepe van. A burgonyánál hatszor nagyobb a rosttartalma. Nem elhanyagolható tény, hogy a csicsóka csökkenti az édesség utáni vágyat és a fáradtságot. Antibiotikum kúrák után is érdemes a csicsókához nyúlnunk, ha a bélflóra regenerálása a cél. A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja az egyéb szénhidrátok és hizlaló tápanyagok felszívódását, fokozza laktató hatását, és meggátolja a székrekedés kialakulását.

Termesztése

A csicsóka a nyirkos, üde talajokat kedveli, ahol a talajvíz szintje fél méternél mélyebben van, a leggyengébb talajokon is megél. Megterem a sekély termőrétegű, kötött, sőt a futóhomok talajú területeken is. Első ültetése úgy
történik, mint a burgonyáé. Gumója a fagy iránt érzéketlen, ezért ősszel nem szedik ki, hanem egyszerre csak annyit, amennyi pár napi felhasználásra elégséges. A szárát ősszel levágják és pl. juhokkal etetik fel. Éghajlat és talaj iránt csekély igényű. Az egyszer elvetett csicsóka szinte kiirthatatlan, ezért vetésforgón kívül termelik.

Beltartalmi értékei

Kedvező biológiai adottságait pedig fokozza a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag-tartalma, a béta-karotin-, B1–, B2-vitamin, és C-vitamin-tartalma. Életfontosságú aminosavként: lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin található benne. Növényspecifikus anyagai: kolin, betain, szaponin, quercimeritrin. Gumói főleg inulint tartalmaznak, keményítőt csak csekély mennyiségben.

Fogyasztása

Ezt a nálunk alig ismert gumós zöldséget a nagyvilág elegáns éttermeiben gyakran homár, libamáj, szarvasgomba, nemes tengeri halak, fésűkagyló és más drága ételek társaságában tálalják. Csak fantázia kérdése, mert szinte minden alapanyagunkkal harmonizál. Fogyaszthatjuk nyersen, salátákban, párolhatjuk, főzhetünk belőle szószokat, kifacsart levéből kitűnő turmixital készíthető – naranccsal, citrommal, mézzel, almával, de köretként csicsókalepényt, készítenek belőle, továbbá édességként pl. fánk tésztában hasznosíthatjuk vagy krumplipürészerűen készíthetjük el, és kelbimbóhoz, csirkéhez adhatjuk.

Gyógyhatása

A csicsóka gazdag inulinforrás. Az inulin vízben nem oldódó nagyméretű rost, poliszacharid. Az inulint csak a vastagbél baktériumflórája képes valamelyest feldolgozni, étvágycsökkentő és hashajtó hatású, de felfúvódást is okozhat. Különösen elhízásnál és cukorbetegségnél ajánlják, valamint a bélflóra regenerálásához, de ezen túlmenően is széles spektrumú gyógyhatást tulajdonítanak neki. A csicsókát kozmetikai készítményekben is alkalmazzák."

Szerintem ebben a gyűjteményben benne van minden, amit erről a növényről tudni kell. Azért recept terén van még egy kis hiány érzetem, amit a  oldalon kicsit enyhíteni tudtam:

"Kertünk egyik csemegéje a csicsóka. A virága is díszítő.

A csicsókát régen elsősorban a téli egyhangú étrend kiegészítése miatt fogyasztották. Napjainkban ismét reneszánszát éli, mert nemcsak változatossá tehetjük vele az étkezéseket, de nyersen fogyasztva friss enzimjeivel nagyban elősegíti az emésztést.

Hazánk lakosságának egészségi állapota az egyik legrosszabb Európában, az egészséges táplálkozás legtöbb alapanyaga pedig elég drágán szerezhető be. Zömmel rendszertelenül, egyoldalúan táplálkozunk, emellett sok alkoholt, gyógyszert, dohányt fogyasztunk, és kevés zöldséget-gyümölcsöt eszünk. Itt egy újabb lehetőség arra, hogy egy kicsit egészségesebben éljünk, vegyük fel az étrendünkbe a csicsókát.
A súlyfelesleggel küzdőknek kifejezetten ajánlott csicsókát fogyasztani. Ugyanis nagyon megfelel ahhoz, hogy elverje az éhséget, főleg azok számára, akik valójában nem is éhesek, csak unalmukban szeretnek valamit rágcsálni. A csicsóka lé, ha lassan kortyolgatva fogyasztjuk, hogy legyen elég idő az ízlelőbolyhoknak érintkezésbe lépni velük, és jelezni az agynak a kellemes kielégülést, akkor úgy hat, hogy huzamosabb ideig nem kíván az egyén ételt vagy italt. Kellemes íze miatt, keverhetjük más olyan itallal, amelyből csupán csak keveset fogyasztunk, lucerna-lével, káposzta lével, vagy krumpli-lével. Mivel kalória értéke alacsony, ásványi tartalma magas, nagyszerű segítség a fogyókúrához.

Hogyan fogyasszuk?

Ajánlatos mindig csak annyi termést felszedni, illetve vásárolni, amennyit rövid időn belül elfogyasztunk, mivel a gumók száraz körülmények között viszonylag gyorsan megfonnyadnak, nedves körülmények között viszont hamar megpenészednek.

A gumókat vízben, kefével alaposan tisztítsuk meg, vagy szükség szerint hámozzuk. A hámozásnál levágott nagyobb darabokat érdemes elültetni. Rövid ideig héjában főzzük, süssük, így kevesebb energiát használunk, időt takarítunk meg. A többi zöldséghez hasonlóan a csicsóka is nyersen fogyasztva a legegészségesebb, így jut belőle szervezetünkbe a legtöbb vitamin, ásványi anyag. A nyers, hámozott csicsókát rágcsálhatjuk főétkezések között, íze hasonló a karalábéhoz, káposztatorzsához, amelyet a legtöbb gyerek szeret.

Nagyon ízletes kiegészítője a reggelinek, például vajas kenyérrel is fogyaszthatjuk. Elkészíthetjük köretnek is húsos, zöldséges ételek mellé. A sós vízben főtt csicsókát önállóan, vagy burgonyával vegyesen is kínálhatjuk. A krumplihoz hasonlóan süthetünk hasábokra vágott csicsókát, a burgonyánál azonban édesebb. Friss salátákba is kiváló, sárgarépa, párolt borsó, kukorica, sajt, sonka mellé tartárral leöntve.
Natúrsziget (Forrás: A csicsóka élettani hatásai, Csicsóka receptek)"

Talán így már teljesebb a kép. Most már csak meg kell látogatnom az unokatestvéremet, hogy adjon pár gumót, hogy a kertembe ezt a növényt is termeszthessem. Bár lehet, hogy azért előtte körbenézek valamelyik kertészetben, hátha előbb jutok hozzá.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása