rebarbara.jpgAhogyan ígértem, még mindig az árnyékos helyek kihasználásával kapcsolatosan írok. Ezt azért teszem, mert rátaláltam a magrathea-kertepites.blog.hu oldalra. Ezen az oldalon több bejegyzés is van ezzel a témával kapcsolatosan. Egyikben osztályozza az árnyékos helyeket, másikban árnyékkedvelő virágokat, másikban zöldségeket sorol fel. Érdekes lehet talán másoknak is. Nekem van az első udvarunkban pár olyan hely, ahol még van egy kis hely virágoknak, de túl sötét, árnyékos. Talán ide a bejegyzés alapján tudok majd oda való virágot ültetni.

Az blog oldalán található oldalakat most ide egy bejegyzésbe összeollózom, nem húzom szét több bejegyzésbe, bár mindegyik megérdemelné, hogy magában is szerepeljen az oldalamon:

"Az árnyékos kert általában problémát okoz az embereknek, és nehezen kezdenek vele bármit is. Pedig az árnyékban is gyönyörű növényeket nevelhetünk, sőt, bizonyos zöldségfélék számára is kedvező az árnyék.

Mennyire árnyékos a kertünk?

Ahhoz, hogy eldöntsük, mit is ültessünk az árnyékos helyre, először is azt kell kideríteni, hogy mennyire árnyékos az adott terület.

Mélyen árnyékos kert: Az örökzöldek alatt, a falak vagy épületek északi oldalán. Ezek a területek általában hűvösebbek és szárazabbak.
Részlegesen árnyékos, félárnyékos kert: Gyakori, hogy a kertnek némely része naponta csupán 3-6 órán keresztül kap napfényt még a nyári időszakban is. Ezek a félárnyékos helyek.
Szűrt fényt kapó kertrész: A lombhullató fák alatt jellemző, hogy a levelek megszűrik a napot, és a fények és árnyékok mintázata rajzolódik ki alattuk. Azon területek, melyek egész nap csak szűrt fényhez jutnak, nagyjából annyi fényt kapnak, mintha egy nyári napon 3 órát lennének a napon.
Ezeken túl megkülönböztetjük a száraz és a nyirkos helyeket. Mint a fentiekből is kitűnik, a falak mentén általában száraz a talaj, de a fák szintén sok vizet szívnak fel - ezáltal kevesebbet hagyva az alá ültetett növényeknek. Ez nagy kihívást jelent szemben azokkal a területekkel, melyek árnyékosak ugyan, de nedvesek, ugyanis több növény is élvezi az ilyen típusú kondíciót.

1, Amennyiben a kert árnyékos része egyben száraz is (pl. fal mentén vagy fák alatt), akkor érdemes az alábbi növények közül válogatni annak megfelelően, hogy teljes árnyékról, félárnyékról vagy szűrt fényről beszélünk-e. (Ha ezzel kapcsolatban elbizonytalanodsz, olvasd el mostani blogbejegyzésünk előzetesét).

 Teljes árnyékba megfelelő növények:

- Berki szellőrózsa (Anemone nemorosa)
- Kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla)
- Borostyán (Hedera helix)
- Borostyánlevelű ciklámen (Cyclamen hederifolium)
- Arália
- Gyöngyikés gyepliliom (Liriope muscari)
- Örökzöld bangita (Viburnum tinus)
- Kerti szellőrózsa (Anemone x hybrida "Honorine Jobert")

Félárnyékba ültethető növények:

- Nagy völgycsillag (Astrantia major)
- Narancsvörös bogyójú tűztövis (Pyracantha 'Orange Charmer')
- Turbántok (Tiarella cordifolia)
- Kínai dérbabér (Skimmia japonica reevesiana)
- Hóvirág (Galanthus nivalis)
- Gyöngyvirág (Convallaria majalis)

Szűrt fénybe ültethető növények:

- Erdei kutyatej (Euphorbia amygdaloides)
- Hunyor (Hellebore)

2, Amennyiben a kert árnyékos része egyben nyirkos is, az alábbi növények közül válogathatunk attól függően, hogy teljes árnyékról, félárnyékról vagy szűrt fényről beszélünk-e. (Ha ezzel kapcsolatban elbizonytalanodsz, olvasd el az árnyékos kertekről szóló blogsorozatunk első részét!).

Teljes árnyékba megfelelő növények:

- Kereklevelű kapotnyak (Asarum europaeum)
- Vörösbarna hármasszirom (Trillium erectum)
- Erdei bordapáfrány (Blechnum spicant)
- Árnyliliomok (Hosta)

Félárnyékba ültethető növények:

- Fehér virágú kakasmandikó (Erythronium „White Beauty”)
- Csótárvirág vagy kerti tollbuga (Astilbe)
- Tavaszi kankalin (Primula veris)
- Struccpáfrány (Matteuccia struthiopteris)
- Orvosi angyalgyökér (Angelica Archangelica)
- Sárga tópartifű (Rodgersia podophylla)
- Kaukázusi nefelejcs (Brunnera Macrophylla)

Szűrt fénybe ültethető növények:

- Nagy szívvirág (Lamprocapnos spectabilis)
- Salamon pecsétje (Polygonatum hybridum)

Bár az árnyékos kerteknél először általában valami talajtakaró növényre, évelő virágokra gondolunk, zöldségeket, fűszernövényeket, sőt, még bizonyos gyümölcsöket is ültethetünk árnyékos helyre. Bár utóbbiak esetében a termés várhatóan kevesebb és talán nem is annyira édes, mint a napsütötte részeken termű gyümölcsök esetében, de elég ízletes ahhoz, hogy megérje ezzel is próbálkozni. Néhány gyümölcs számára pedig nincs szükség a napra, hogy megédesítse a zamatukat – tehát ideális választások árnyékosabb területekre.

Teljes árnyékba megfelelő zöldségek, gyümölcsök:

- 'Morello' meggy
- Rebarbara

Félárnyékot kedvelő zöldségek, gyümölcsök, fűszernövények:

- Káposztafélék
- Cékla
- Karalábé
- Kapor
- Egres

Szűrt fénybe ültethető zöldségek, gyümölcsök, fűszernövények:

- Mángold
- Salátafélék
- Retek
- Menta
- Petrezselyem
- Sóska
- Szeder"

Most már legalább lehet tudni, hogy két blogbejegyzés elején miért rebarbara képe van. Ez is egy árnyéktűrő növény. És azt hiszem, egyelőre ennyi elég is volt az árnyékból. Legközelebb már naposabb témáról írok.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása