vakondturasok.jpgMinden évben egyre több mindent megtudok a vakond és társairól. Nem csak információkat tudok összeszedni róluk, hanem tapasztalok is sokat. Ezekből egyre jobban ki tudom védeni a "támadását" mindenféle vegyszer anyag nélkül. Ettől függetlenül idén megint a legelső vetéseimet szépen hazavágta. Erre szokták mondani, hogy a jó pap is holtig tanul.

Minden védekezés a megelőzéssel kezdődik. Én is erre fektettem hangsúlyt. Nem a problémát kell megszüntetni, megoldani, hanem elébe kell menni a dolgoknak.

Az alap felállás, hogy a szomszédok nem kertészkednek, viszont elég sok vakondtúrás van a kertjükben, ami arra következtet, vannak állatkák a szomszédban. Nálam, hála Istennek nem volt látható tavasz elején. Természetesen ez is megváltozott. Szóval, vannak vakondok a szomszédban. Ez azt veti előre, hogy vigyázni kell, mert bármikor lecsaphatnak ránk. Tehát azokat a körülményeket kell jól kialakítani, amelyek miatt nem fognak átvándorolni, hozzánk. Ez pedig nem más, mint az eleség.

Mint minden állat ez is szegény az étel miatt túr, fúr, kutat annyira a föld felszíne alatt. Alap esetben hasznos is, mert pajorok, bogarak nem igen fordulnak elő a földemben. Viszont a földigilisztát is szépen megtizedeli. Tehát a fő feladat az, hogy ezen bogarak, csúszómászók ne kerüljenek túl közel a veteményesemhez.

A meglátásom az, és a tapasztalat is azt mondatja velem, leginkább a giliszta utáni vadászat miatt jön hozzám vakond. Tehát olyan körülményeket kell kialakítani, ami a gilisztáknak nem annyira jó. Mivel régebben gyakran jártam horgászni és a legjobb csali a giliszta volt, ezért már ki tudtam tapasztalni, mit kell tenni, ha gilisztára volt szükségünk. A giliszta azt a területet, talajt szereti, amely elég nedves. Ezért mindig, mielőtt mentünk valahova horgászni, előtte pár napig jól belocsoltunk a kert egy sarkában egy kisebb földrészt. Ezután az ásóval, ha kifordítottuk a talajt, akkor tele volt a kívánt gyűrűs féreggel.

Tehát, amire figyelni kell, nem lehet agyon áztatni a talajt, mert jön a giliszta a talaj felsőbb részéhez, és ez vonzza oda a vakondot is. A locsolás megválasztása, mennyisége a mérvadó a vakond védekezésnek. Legalább is szerintem. Ezt a megfigyelésemet támasztja alá az idei év eddigi kertészkedése is.

Mivel nem szerettem volna, ha a vakond megint megjárja a frissen vetett sárgarépámat, zöldségemet, céklámat, ezért vetés után nem locsoltam szinte semmit, hogy ne legyen nedves a föld. Ennek az lett az eredménye, hogy nem is kelt ki még mindig a zöldség és a cékla, míg a sárgarépa is csak ímmel-ámmal. Sőt, az eddig mindig jól teljesítő retek is a földbe maradt többségében. Mivel nem akartak kikelni, ezért leszúrós szórófejjel egy kicsit meglocsoltam (10-15 perc) a területet, vagyis csak az egyik oldalt, a másik oldalt a kertemben kicsit tovább, mert megfeledkeztem a locsolásról. Majd 1 órát ment a locsoló.

És az eredmény másnap jelentkezett. Ilyenkor, mikor sokat locsolok, akkor a giliszták valószínűleg a felszín legfelsőbb részébe, úgy 10-15 cm-es részben vannak. A vakond pedig rástartol és ebben a rétegben végig darálja a környéket. Ilyenkor látni, hogy a már kikelt magok szépen kifordulnak a földből és kukába lehetne dobni az addigi vetést.

Most is ez történt. A fent említett növények idén nem fognak kelni valami szépen. Nem lesz probléma az elrakással. Azon gondolkodom, hogy esetleg újra fogom vetni ezeket egy másik területre, míg a mostani helyre fogom majd sajnos ismételten a befőzős paradicsomot telepíteni, vagy a sütőtököt. Még megálmodom, bár a hely nagysága valószínűleg a paradicsom felé fogja billenteni a döntést. A sütőtök nagyon futós, annak kell a hely, ami ott nincs. Vagy ugyanoda újra vetem a magokat, de ez lenne a legrosszabb döntés.

A fenti elmélkedés lényege, hogy a locsolással csak óvatosan, ha nem szeretnénk vegyszerezés nélkül vakondföldet a zöldségesben. Legyen nedves a föld, de csak mértékkel. Legalább is szerintem.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása