vakondturas.jpgAz előző vakondokkal kapcsolatos bejegyzéseim mellett azért vannak még olyan praktikák, amelyek már évszázadok óta a kertek mélyén ott található. Vannak, akiknél az egyik, másoknál a másik módszer válik be. Ezek közül sok ilyen házilag alkalmazható "csodaszereket" szedett össze a http://balkonada.cafeblog.hu oldal:

 

"Vakondűző praktikák a kertbe

Sokunk gyerekkorának egyik kedvenc mesefigurája a színes kertésznadrágos, aranyos, imádni való Kisvakond. A kertben megjelenő vakondok közel sem ilyen kedvesek és szeretetre méltóak. Nagyon bosszantó tud lenni, ha vakondtúrások csúfítják a kertet, a kemény munkával kialakított gyepet feltúrják, az elültetett palántákat kifordítják a kis látogatók. A vakondok elűzése nem egyszerű feladat. De mit lehet tenni?
Sok vakond elleni trükk terjed szájhagyomány útján és az interneten is olvashatunk jó párat. A napokban amikor egy kedves olvasóm feltette a kérdést, hogy mit tehet a vakondok ellen, egy kis időt kértem a válaszra. Tettem ezt azért, mert bíztam benne, hogy sikerült megtalálni valakinek a mindenhol alkalmazható biztos, hatásos módszert. Hiába kutakodtam hosszasan, továbbra is az derült ki, hogy tuti módszer egyelőre nincs a vakondok ellen.
 
A fél méterrel a földfelszín alatti járatokban téli álmát alvó, 18-20 cm-re növő vakond tavasszal szaporodik és jelenik meg a kertekben. Négy-öt kölykének élelmet keresve sok kárt okoz, de nagyon hasznos is. Pusztítja a talajban élő és károsító cserebogár pajorokat, csigákat, lótücsköket, drótférgeket, százlábúakat. Megfogja és elfogyasztja a járatába került házi egeret és mezei pockot. Ugyanakkor kedvelt csemegéje a földigiliszta, az egyik leghasznosabb talajlakó, aki lazítja, forgatja a termőföldet. 
Legfőbb ellensége a gólya, amely hosszú csőrét belefúrja a vakondtúrásba és élve nyeli le a kis állatot. A macska és a kutya sem igazán tűri meg a kertben.
vakond2
Ha szeretnénk a kertünktől távol tartani a vakondot, egy tényt ne felejtsünk el: a vakond védett állat. A legtöbb vakond elleni módszer a kis állatok különleges szaglását és hallását alapul véve alakult ki. 
 

A gázolajba vagy petróleumba mártott rongy vakondjáratba helyezése az egyik legősibb trükk. A bűzös szag menekülésre készteti a nem kívánatos vendéget. Ennek modernebb változata a kereskedelmi forgalomban is kapható füstpatron, amiből áradó mérgező gáz elpusztítja az állatot.  

vakond3

A hangokkal operál a sörösüveg módszer. Ha a hosszú nyakú üveget majdnem a pereméig beássuk a földbe, a légáramlás rezgésbe hozza az üveget, aminek hangját a vakond nem képes elviselni. Kaphatók elektromos vakondriasztók, amik a vakondok számára kibírhatatlan, az emberi fül számára viszont hallhatatlan frekvenciájú hangokat sugároznak. A hangok elűzik a hívatlan látogatókat.

Ahogy az emberi szervezet sem ugyanúgy reagál ez egyes gyógyszerekre, a vakondokra sem egyformán hatnak a fenti módszerek. Nincs mese, ki kell kísérletezni, hogy a kertünkben melyik módszer a hatásos.

vakond1 

Megkérdeztem a Burjánzó balkonok csoport tagjait is a tapasztalataikról. Álljanak itt az Ő bevált trükkjeik.

“Nekünk a kávézacc segített. Beöntöttük a lyukba, nem ártott a környezetnek, a vakond pedig elvándorolt.”  

Nagyné Piroska: “Lehet kapni napelemes vakond riasztót, ami egy kis rezdülésre sípol. 50 m távolságig van hatása. Nekem ilyen van és azóta nincs vakond. Praktikerben vettem 3600ft volt. Nekem bevált. Vagy 3 éve van nekem, azóta a füvem nem túrja ki a vakond. Volt amikor durta a földet az elkezdett sípolni és utána nem látunk semmit. Nekem két db van éjjel is sípol.

Kiss Ilona: “Vizsla … igaz kerted sem lesz … . Komolyra fordítva a szót, van egy bevált módszer, vegyszermentes, olcsó, csak csúnya: kis vékony üreges csövet leversz kicsit a földbe, és egy műanyag üdítős flakont fordítasz rá. Kb 15-20 méterenként körbeveszed a kertet.”

Ani Fsg: “A napelemes sípoló szörnyűség viszonylag jó megoldás, ha szakaszos sípolásra van állítva, így éjjel is működik. Több darab egyszerre. Tökéletes módszer nem létezik, vagy inkább úgy mondanám, már nem hiszek benne.”

Sáfiné Simkó Zsuzsanna: ” Többen esküsznek a földbe süllyesztett sörös (vagy bármilyen fél literes) üvegre, ők a vakondtúrásba dugják úgy, hogy félig kiáll a földből. Állítólag belefütyül a szél és az visszhangzik a vakondnak. Nálam is sok a vakondtúrás az idén, csak ott nincs ahol az a bizonyos ronda vakondűző növény már kihajtott!”

Müller Ferencné Marika: “Én a vakondtúrás lyukjába fiatal bodza ágat dugok. Elűzi őket, régóta így csinálom. Egy öreg néni tanácsolta. Nekem bevált.

Rajcsányi Éva: “Fokhagyma gerezdeket kell beledobni a járatba, elűzi a vakondot. Érdemes kipróbálni, nálunk hatásos.”

Harangozóné Tordi Mária: “Nekem a mésztej vált be, amivel egyébként meszelni szoktunk. 0,5 l/lyuk, a földet pedig visszataposom. Nem tudom a magyarázatát, de hatásos.”

Stadler Józsefné: “Jó a lyukba az őrölt bors is,vagy a savanyúság leve a fűszerekkel együtt.”

“Nekünk a sörösüveges módszer jött be nagyon. Parkosított kertünk van, utáljuk, ha feltúrja a gyepet a vakond.
Elástunk a kert pár pontján olyan klasszikus sörösüvegeket (tehát amik tényleg üvegből vannak, hosszú a nyakuk, stb). Nyakkal felfelé ássátok el, a szája kb 10 cm hosszan álljon ki a földből. Az üveg legyen üres (időnként ki kell öntögetni belőlük a vizet majd).
Ebben a legkisebb légmozgás is olyan zúgást kelt, amit a vakond a föld alatt zavarónak, ijesztőnek érzékel, így elkerüli a kertet.
Ha a kert széleire teszitek az üvegeket, ami logikus, és barnát vagy zöldet használtok (környezettől függően, tehát növény közé, vagy homokba kerül), akkor észrevétlen, semmi esetre sem zavaró látvány, és mégis hatásos. Most télire kiszedtük a mieinket a földből, hát szinte rögtön keletkezett 4 bazi nagy túrás. Úgyhogy ma visszaásom őket, amíg nem fagy.”

Azt biztos, hogy először az egyszerűbb és olcsóbb módszerekkel kísérleteznék. A kávézacc és a savanyúság lé szimpatikus számomra."

Talán az lenne a megoldás, hogy mindegyik praktikát ki kellene próbálni, és eldönteni melyik a legjobb megoldás.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása