szunyog.jpgMivel mi nem lakunk messze a Dunától és konkrétan a Duna vízgyűjtő területén élünk, ezért nagyon sok vizes és pangó vizes terület van körülöttünk. Ez a hely az egyik legideálisabb élőhely a szúnyogoknak. Ez miatt felénk nagyon fontos szerepe van a szúnyogok elleni védekezésnek. Gyakran meg szoktak miket szórni szúnyog irtó szerekkel, amelyek, ha megfelelő időpontban támadnak, akkor egész nyáron nyugodtan mászkálhatunk éjjel-nappal az udvaron, nem találkozunk a vérszívó bogárral. Viszont, ha nem sikerül a felnövő generációt kiirtani, akkor jaj nekünk. Mivel sok a szaporodásukhoz szükséges víz felénk, így végeláthatatlan a szúnyog katonák hada.

Idén már láttuk és hallottuk mind a légi, mind a földi szúnyogirtó masinákat. De eddig nem nagy sikerrel. Viszont idéntől kiemelt jelentősége van a szúnyogok gyérítésének, mivel tavaly elkezdtünk nyuszikat tartani, amiknek az egyik legnagyobb ellensége a szúnyog, mivel olyan betegséget terjeszt a vérén keresztül, amelytől betaknyosodnak és nagy valószínűséggel el is hullanak. A locsolási módszeremmel és a pangó víz kiöntésével tudom kicsit csökkenteni a szúnyogok hadát, de így is van elég.

Egyik nap, mikor éppen a nyulak etetésénél egy vödörnyi szúnyog rajzott az ólak körül, akkor megijedtem. A szúnyogok által terjesztett betegség ellen van több oltóanyag. Tavaly, mikor a anyanyuszit kaptam, akkor úgy kaptam, hogy be volt már oltva, ezért nem kellett még nekem ezzel foglalkozni. Viszont idén már az én állományomat is be kellene oltani. Akitől kaptam a nyuszikat, az abba hagyta a szuszizást, így nem kell neki annyira az oltó anyag. Viszont a törvények megváltozása miatt, nem lehet annyira egyszerűen beszerezni az ellenszert, mint eddig lehetett. Már több vonalat is megpróbáltunk, de semmi esély. Egy megoldás lenne, ha kihívnám az állatorvost, aki jó sok pénzért beoltaná a nyuszikat. Viszont én sokallom az érte fizetendő összeget.

Tegnap viszont eszembe jutott, hogy mennyi sok dologra van a növény világban megoldás. Betegségekre, elégtelenségekre, fogyókúrára, vitamin pótlásra, vagy akár vakond riasztásra. Szóval, lehet, hogy van valami jó növényi megoldás, hogy ha nem is tudom irtani velük a szúnyogokat, de azért talán el tudom riasztani a nyúl ólaktól. Ezért arra jutottam, hogy egy kicsit rákeresek, hogy mit lehet találni. Rákerestem az interneten és a blikkruzs.blikk.hu oldalon találtam is pár növényt, ami reményekkel kecsegtethet:

"Top 5 növény, ami elriasztja a szúnyogokat

Tavasz van, megjelentek az első vérszívó szúnyogok, és ahogy közeledünk a nyár felé, egyre többen lesznek. Íme, 5 növény, amit most kell elültetned ahhoz, hogy nyáron segíthessen távol tartani a szúnyogokat.

Nincs kellemesebb a szabadban töltött nyári estéknél. Bár, a táplálékra leső szúnyogok alaposan meg tudják keseríteni a teraszon vagy a kertben töltendő kellemes órákat. Nem kell a lakása menekülnöd előlük, ha olyan növényekkel veszed körbe magad, melyek távol tartják tőled a szúnyogokat. Íme, az 5 leghatásosabb szúnyogűző növény. Most ültesd el őket a teraszon lévő virágládába, cserépbe, hogy nyáron nagy hasznát vehesd.

Citromfű

Kül- és beltéren egyaránt hasznát veheted. A citrom illatú és ízű leveléről kapta a nevét. A lehető legjobb választás a vérszívók ellen. Könnyen szaporítható, nem igényel különleges ellátást, nagyra nő akár a napon, akár félárnyékos helyen. Mutatós, kellemes illatú növény – kivéve a szúnyogok számára. Messzire elkerülik.

Citronella

A citronella (Cymbopogon nardus) hosszú, évelő, szabadföldi növény. Megjelenése a póréhagymához hasonlít. Sokan összekeverik a citromfűvel, mivel a Citronella angol neve lemongrass. A Citronella remekül működik a virágágyások között, vagy cserépbe ültetve. Távol tartja a szúnyogokat.

Marigold

Ezek a szép virágok is hasznosak a szúnyog ellen. Ha elvirágzott, a kis fekete magját szedjük össze és tartsuk egy tálkába, amíg eljön a következő ültetési szezon. A Marigold nem közvetlenül taszítja a szúnyogokat, le kell szedni néhány friss levelét, és a kertben az ülőhely mellett elégetni. A benne lévő olaj az, ami elkergeti a szúnyogokat.

Menta

Ki tudja, mi az oka, de a szúnyogok nem szeretik a menta friss illatát. Nagyon szívős növény, egyaránt gyorsan nő a földben és a cserépben. Ha támadnak a szúnyogok, fogj néhány mentalevelet és dörzsöld a bőrödbe, garantáltan távol tartja tőled a vérszívókat.

Rozmaring

Ez a gyógynövény csodás társ a főzésnél-sütésnél, de azt kevesen tudják, egyben kiváló szúnyogriasztó is. A rozmaring szereti a napot, de nem igényel sok vizet. Szerencsés esetben túléli a telet és nem kell újat ültetned."

Ezzel kapcsolatosan annyi észrevételem lenne, hogy talán a menta nem annyira jó, mert 1,5 méterre az ól sarkától, ott van a régi menta telep maradványa, ahol még most is fel-feltör a menta. Mégis sok szúnyog van a környéken. Azért egy próbát megér, hogy cserépbe ültetek citromfüvet és mentát. Ez a kettő növény elég jól elszaporodott az első kertemben, szinte kiirthatatlan. Úgy is most benne vagyok nagyon a balkonok, edények beültetésében. Hogy még egy-két edényt teleültetek, az már nem téma.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása