Tehát

leveltetuk.jpgItt a kora nyár, és megint előjönnek azok a problémák, amelyek tavaly ilyenkor is jelentkeztek. Minden évben egyre radikálisabban és kiszámíthatatlanul támadnak a levéltetvek. Hogy a hajtások végeit tönkre teszik az még nem lenne annyira gond (bár ez is elég problémás), de a termést, valamint a fa összes levelét összekenik az ürülékükkel. Ez nem csak esztétika ellenes, de nem nagy kedvvel esszük azt a gyümölcsöt, amelyek a levéltetű ennyire összepiszkított. Pedig idén végre nagy alma termés várható, de leginkább azok a fák a állnak a tetvek útjában. Egy merő tetű.

Sokat szoktam sétálni a gyümölcsösbe, és egyre inkább elszomorodok, és egyre kevesebbet megyek a kert legvégére az almafákhoz, mert annyira elszomorít a hatalmas mocsok. Egyik hétvégén az unokatestvéremet kísértem ki, hogy nézze meg a birodalmamat, és hát ő is elhűlve látta a piciny bogarak kártételét. Hiába permetezett apósom (még mindig ő a permetező a családban) több szert is a fára, valamiért nem akarnak a kis élősködök eltűnni. Ekkor állt elő azzal, hogy próbáljam meg az almaecetes csodaszerét, amit nem csak ők, de mások is igen szeretettel és eredményesen használnak ezek ellen.

El is mondta a receptet, ami persze sikeresen el is felejtettem. Mivel ciki lenne újra elkérni az arányokat, ezért gondoltam rákeresek az interneten. Több oldalon is találtam receptet, és általában ugyanazokat az arányokat. A femina.hu oldalon lévő bejegyzést gondoltam, hogy beemelem ide:

"Ecet a rozsdagombára, lisztharmatra, tetűre
Az ecet a legjobb segítség, ha megbetegszik a szobanövényed. Az egyik leggyakoribb kártevő, a pajzstetű ellen például kiváló: az apró élősködők azonnal elpusztulnak, ha hígítatlan ecetbe mártott fülpiszkálóval kened le őket. A művelethez több pálcikát is fel kell használnod, de az ecet biztosan megöli a kártevőket és a petéiket egyaránt.

Az ecet a rozsdagombát, a diplocarponos levélfoltosságot és a lisztharmatot is hatásosan megfékezi. Szórófejes flakonba tölts két liter víz és két evőkanál almaecet keverékéből készített oldatot, és ezzel permetezd be a növényeidet mindennap, amíg teljesen rendbe nem jönnek."

Tehát literenként kell 1 evőkanál almaecet. Szerintem délután meg is próbálom fékezni a gonosztevőket ezzel.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scite 2018.07.20. 10:37:16

Kipróbáltad? Ha igen milyen eredménnyel?

markgarden 2018.07.30. 10:43:49

Kedves Scite!

Kipróbáltam kétszer is. Vegyes eredménnyel, mert a leanderről leszedte a tetveket, míg az almafáról nem.
Ennek több oka lehet. Az egyik, hogy teljesen más fajta tetű lehetett. A másik, hogy az almafánál már a levéltetvek ürüléke nagyon elburjánzott, így lehet, hogy használt, de nem annyira látványosan, mint a leandernél.
Majd, ha még próbálkozok az anyaggal, akkor annak eredményéről is beszámolok.
süti beállítások módosítása